Pse dhimbjet e kokës janë të zakonshme në dimër dhe si t’i largoni ato

18.12.2021

Për të shmangur këtë lloj dhimbje koke, me të drejtë na këshillojnë të moshuarit që të mbulojmë kokën në dimër për të shmangur ekspozimin ndaj ajrit të ftohtë. Ulja e temperaturës gjithashtu mund të përkeqësojë dhimbjet e kokës për shkak të rritjes së presionit barometrik dhe zvogëlimit të kohëzgjatjes së diellit. “Erërat e ftohta e […]

Pse dhimbjet e kokës janë të zakonshme në dimër dhe si t’i largoni ato Foto: Ilustrim

Për të shmangur këtë lloj dhimbje koke, me të drejtë na këshillojnë të moshuarit që të mbulojmë kokën në dimër për të shmangur ekspozimin ndaj ajrit të ftohtë. Ulja e temperaturës gjithashtu mund të përkeqësojë dhimbjet e kokës për shkak të rritjes së presionit barometrik dhe zvogëlimit të kohëzgjatjes së diellit.

“Erërat e ftohta e të thata, dehidratimi, ndryshimi në rutinat e gjumit dhe kërkesa për ushqime si supat që shpesh përmbajnë glutamat monosodium ndonjëherë mund të jenë shkaku i të ashtuquajturave dhimbje koke të dimrit,” thotë Dr Neetu Ramrakhiani, neurology.

Dikush mund të ketë dhimbje koke edhe për shkak të ajrosjes së dobët, pasi njerëzit priren të mbajnë dritaret e tyre të mbyllura dhe ngrohësit të ndezur.

“Rritja e poleneve më e zakonshme në dimër precipiton rinitin alergjik duke shkaktuar dhimbje koke. Helmimi nga monoksidi i karbonit për shkak të ngrohësve të dhomës dhe dritareve të mbyllura që parandalojnë ajrosjen e mirë dihet se shkaktojnë dhimbje koke,” thotë Dr Manjusha Agarwal, Konsulente e Lartë e Mjekësisë së Brendshme në Global Hospital, Mumbai.

Njerëzit ndonjëherë zhvillojnë dhimbje koke nga stresi për shkak të shkurtimit të ditës, shkruan Hindustantimes.

Mund të parandalojmë dhimbje koke të tilla duke ngrënë mirë, duke qëndruar ngrohtë, duke fjetur mirë, duke shmangur kafeinën e tepërt dhe duke u kujdesur për hidratimin.