OBSH ndryshon këshillat për maska

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) kohët e fundit ndryshoi këshillat e saj për maska ​​për fytyrën. Tani rekomandon që njerëzit e shëndetshëm t’i veshin ato në publik kur distancimi social nuk është i mundur, duke deklaruar se ato mund të sigurojnë një pengesë për pikat infektive të mundshme.

OBSH kishte thënë më parë se nuk kishte prova të mjaftueshme për të rekomanduar që njerëzit e shëndetshëm duhet t’i veshin ato, megjithëse gjithmonë ka këshilluar që maska ​​mjekësore për fytyrën të vishen nga njerëz të sëmurë dhe nga ata që kujdesen për to.

Më 5 qershor 2020, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kreu i OBSH-së tha që OBSH këshillon që qeveritë duhet të inkurajojnë publikun e gjerë të veshin maska ​​atje ku ka një transmetim të gjerë dhe distancimi fizik është i vështirë, si p.sh. transport publik, në dyqane ose në mjedise të tjera të mbyllura ose të mbushura me njerëz.

OBSH ka qenë e shqetësuar se maskat do të inkurajonin një ndjenjë të rreme të sigurisë dhe do të privonin profesionistët mjekësorë nga maska ​​të mjaftueshme.

Ndërsa këto rreziqe vazhdojnë, prova të reja janë shfaqur mbi rreziqet e transmetimit, në veçanti prova që sugjerojnë se njerëzit mund të jenë shumë infektivë në ditët para se të shfaqin simptoma. Ky rrezik shtrihet edhe në raste asimptomatike, përcjell tutje albinfo.ch.

Këshilla e re rekomandon që publiku i gjerë të veshë maska ​​pëlhure jo-mjekësore të bëra nga të paktën tre shtresa të materialit të ndryshëm kur ata nuk mund të mbajnë një distancë të mjaftueshme, për shembull në autobusë, aeroplanë dhe trena.

Ata që janë në kontakt të ngushtë me njerëzit 60 vjeç e lart ose me persona me sëmundje kardiovaskulare, diabet mellitus, sëmundje kronike të mushkërive, kancer, sëmundje cerebrovaskulare ose shtypje imunosupresioni duhet të mbajnë maska ​​mjekësore, siç duhet të ketë kushdo që është në kontakt me dikë me simptoma sugjeruese të COVID-19, shprehet rekomandim, shkruan Swissinfo.ch.

Në përputhje me këshillat e OBSH-së, qeveria e Zvicrës rekomandon veshjen e maskave kur një distancë prej 2 metrash nuk mund të mbahet, në transport publik si një shembull.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.