Disa mënyra natyrale për të pastruar mushkëritë

Thithja e ajrit të ndotur, tymit të cigares dhe të toksinave të tjera mund të na dëmtojë mushkëritë.

29.12.2021 / Shëndeti

Disa mënyra natyrale për të pastruar mushkëritë
Foto: 3d Illustration of Human Organs Lungs and Brain Anatomy

Për këtë arsye janë përzgjedhur disa metoda që ndihmojnë në hapjen rrugëve të frymëmarrjes, përmirësimin e kapacitetit të mushkërive dhe uljen e inflamacionit.

Terapia me avull

Thithja e avujve të ujit shton lagështinë në ajër,gjë e cila ndihmon në lirimin e menjëhershëm të rrugëve të frymëmarrjes dhe në nxjerrjen e mykut.


Kollitja e kontrolluar

Kollitja e kontrolluar është një ushtrim që ndihmon në largimin e mukusit të tepërt në mushkëri.

 1. Për të realizuar këtë ushtrim ndiqni këto hapa:
 2. Uluni në një karrige me shpatulla të relaksuara .
 3. Mbështillni krahët mbi stomak.
 4. Merrni frymë ngadalë përmes hundës.
 5. Nxirrni frymë ngadalë ndërsa përkuleni përpara,duke i shtyrë krahët në stomak.
 6. Kollituni 2 ose 3 herë gjatë nxjerrjes së frymës,duke mbajtur gojën paksa të hapur.
 7. Thithni ajër ngadalë përmes hundës.
 8. Pushoni dhe përsëriteni nëse e ndjeni të nevojshme

Nxjerrja e mykut nga mushkëritë

Kjo teknikë përfshin shtrirjen në pozicione të ndryshme për të përdorur gravitetin në nxjerrjen e mykut nga mushkëritë.  Disa prej tyre zbatohen si më poshtë :

Qëndrimi në shpinë

 • Shtrihuni në dysheme ose në shtrat.
 • Vendosni jastëk poshtë ijeve,në mënyrë që ato të jetë në nivel më të latrë se gjoksi.
 • Thithni ajër me ngadalë përmes hundës dhe nxirreni përmes gojës. Raporti duhet të jetë 1: 2 (një frymëmarrje dhe dy frymënxjerrje).
 • Vazhdoni për disa minuta.

Qëndrimi në anë

 • Shtrihuni në njërën anë, duke mbështetur kokën në një krah ose jastëk.
 • Vendosni jastëk nën ije.
 • Praktikoni modelin e frymëmarrjes 1: 2.
 • Vazhdoni për disa minuta.
 • Përsëriteni duke u kthyer në anën tjetër.

Qëndrimi në barkas

 • Vendosni një pirg jastëkësh në dysheme.
 • Shtrihuni me bark mbi jastëkët. Mos harroni të mbani ijet në nivel më të lartë se gjoksi.
 • Vendosni krahët nën kokë për mbështetje.
 • Praktikoni modelin e frymëmarrjes 1: 2.
 • Vazhdoni për disa minuta.

Stërvitja

Stërvitja bën që muskujt të punojnë më shumë,kjo gjë rrit ritmin e frymëmarrjes,duke çuar në një furnizim më të madh të muskujve me oksigjen.

Në këtë mënyrë përmirësohet qarkullimi i gjakut duke e bërë trupin më efikas në eleminimin e tepërt të dioksidit të karbonit që trupi prodhon kur ushtrohet.

Me kalimin e kohës muskujt do fillojnë të përdorin oksigjenin në mënyrë më efikase dhe të prodhojnë më pak dioksid karboni

Kujdes : Njerëzit me probleme të rënda të mushkërive duhet të këshillohen fillimisht me mjekun.

Çaji jeshil

Çaji jeshil përmban shumë antioksidantë të cilët ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në mushkëri.

Ushqimet anti-inflamatorë

AgroWeb.org ju këhillon që të përfshini në regjimin tuaj ushqimor këto produkte: turmeriku, zarzavatet jeshile, qershi, boronicat, ullinj, arra, fasulet, thjerrëzat.

Mundësi e mirë pune, Fabrika e Mobileve “TE NASERI” kërkon 50 punëtorë!

Fabrika e Mobileve ”Te Naseri” e cila gjendet në Zonën Industriale në Shirokë me një eksperiencë të gjatë në prodhimin...

Lexo më shumë
KOMENTE0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *