Alergjia nga uji i detit, shkaktarët dhe simptomat

Alergjia nga uji i detit, shkaktarët dhe simptomat
Herolind Bytyçi

27.07.2020 / Shëndeti

Gjatë pushimeve, shumë njerëz zgjedhin një pushim në bregdet. Është pranuar përgjithësisht se një pushim i tillë shëron trupin, por të gjithë individualisht. Disa njerëz përballen me një problem të papritur – alergji në ujin e detit.

Alergjia është prania e ndjeshmërisë së lartë të trupit ndaj substancave të caktuara. Tek çdo person manifestohet individualisht. Trajtimi modern kryhet duke izoluar substancën që provokon reagimin. Një nga alergenet më problematike: poleni, pluhuri dhe leshi. Ato janë të vështira për t’u shmangur, pasi ato janë shumë të zakonshme në jetën e përditshme.

Alergji nga uji i detit – Ky lloj i alergjisë në vitet e fundit të bëhet gjithnjë e më i zakonshëm. Në këtë rast, shkaku i këtij reagimi mund të jetë nga bimët bregdetare, mikroorganizmave, mbeturinave dhe banorëve të tjerë të detit, anijet, mbeturinat industriale, si dhe minerale dhe kripëra të përfshira në ujin e detit. Kjo zakonisht mund të jetë më e komplikuar nga kontaktet e vazhdueshme të lëkurës me rrezet ultravjollcë.

Meqenëse udhëtimi në det zakonisht shoqërohet me konsumimin e ushqimit dhe pijeve ekzotike, është e nevojshme të dimë dallimin kryesor midis alergjisë së ujit të detit dhe të tjerave. Ajo manifestohet vetëm në nivel lokal:

  1. Skuqje të lëkurës në formën e urtikarisë
  2. Skuqje
  3. Kruarje

Shkaqet e alergjisë nga uji i detit

  • Imunitet i ulët. Shkaqet e alergjive janë të panjohura. Shumica e shkencëtarëve janë të prirur për versionin se kjo është pasojë e imunitetit të dobësuar. Një formulim i tillë është shumë i paqartë, pasi arsyet për dobësimin e imunitetit mund të jenë të panumërta, nga sëmundjet autoimune tek stresi banal.
  • LLoji i lëkurës . Gjithashtu personat me lëkurë shumë të ndishme të tipit të ashtuquajtur “Celtic” mund të reagojnë. Ky lloj i lëkurës është shumë i ndjeshëm në vetvete. Për këtë lloj të lëkurës, kontakti i drejtpërdrejtë me ujin e detit nuk është as i nevojshëm. Vetëm ajri i detit i ngopur me kripë.
  • Mosha e fëmijëve. Alergji në ujin e detit mund të ndodhin tek fëmijët. Arsyeja kryesore mbetet edhe imuniteti i pamjaftueshëm i fortë, por në lidhje me fëmijët – kjo është pasojë e faktit se të gjitha burimet e trupit kanë për qëllim rritjen.
  • Përqendrim i lartë i kripës në ujë.

Për vetë-trajtim, ju mund të përdorni barnat e mëposhtme:

  • Antihistamines: diazolin, suprastin, tavegil, claritin, questin (një prej tyre) sipas skemës.
  • Glukonat me kalcium – 1 deri 2 tableta 3 herë në ditë. Efektive me alergji, pasi krijon një “barrierë” për alergenet duke ulur përshkueshmërinë e mureve të enëve të gjakut. Ajo ka efekte anësore në formën e diarresë dhe të përzier ose të vjella, dhimbje në stomak.
  • Krem glukokortikoid. Heq skuqje, inflamacion, djegie dhe kruajtje. Në asnjë rast nuk mund të përdoret në fytyrë, përndryshe mund të ketë një efekt të pakëndshëm, me emrin “fytyrën kortikosteroide”: mund të shfaqen plagët, lëkura do të bëhet e dobët dhe do të marrë një ngjyrë të kaltërt.
RAPORTO