Nga sot, hyrja në Austri për qytetarët e këtyre 32 shteteve vetëm me test negativ për COVID-19

Nga sot, hyrja në Austri për qytetarët e këtyre 32 shteteve vetëm me test negativ për COVID-19
Herolind Bytyçi

27.07.2020 / Lajme

Që nga sot për t’u kthyer në Austri nga zonat e rrezikut me virusin korona, detyrimisht kërkohet test negativ.

Nëse nuk keni test negativ, atëherë është e obligueshme që ta bëni brenda 48 ore.

Kjo vjen si rezultat i ndryshimeve në rregulloren e miratuar nga Ministri Rudolf Anschober të premten në mbrëmje i cili tha se duhet të interpretohet qartë që të gjithë personat e kthyer nga 32 vendet me rrezik të lartë duhet të kenë test negativ për COVID-19 dhe atë jo më të vjetër se tre ditë.

Kjo rregullore prek gjithashtu të gjithë qytetarët austriakë, të BE-së dhe EEA, shtetasit zviceranë dhe të gjithë ata që kanë vendbanim në Austri (si dhe personat me leje qëndrimi).

Nëse nuk keni test negativ gjatë hyrjes, ju duhet menjëherë të shkoni në karantinë dhe duhet që brenda 48 ore të testoheni (me shpenzimet e juaja).

Nëse nuk e bëni testin dhe e nuk e zbatoni karantinën do të thotë shkelje administrative, e cila mund të ndëshkohet deri në 1,450 euro, sipas kërkesës së APA-së në ministri, transmeton SuharekaOnline.

Lista e plotë e vendeve të prekura

Në rregullore përcaktohen gjithsej 32 shtete me rreziktë lart. Sipas rregullores, shtetet ose rajonet me një rritje të rrezikut me COVID-19 janë: Egjipti, Shqipëria, Bangladeshi, Bjellorusia (Bjellorusia), Bosnje-Hercegovina, Brazili, Bullgaria, Kili, Ekuadori, India, Indonezia, Irani, Kosova, Meksika, Moldavia ( Moldavia), Mali i Zi, Nigeria, Maqedonia e Veriut, Pakistani, Peru, Filipinet, Portugalia, Rumania, Federata Ruse, Suedia, Senegali, Serbia, Afrika e Jugut, Turqia, Ukraina, Shtetet e Bashkuara dhe Provinca e Hubei (Kinë).

Qytetarët nga këto vende nuk lejohen të hyjnë në Austri (siç ka ndodhur deri më tani). Ka përjashtime vetëm për ata që hyjnë përmes vendeve të Shengenit.

Përjashtimet

Për më tepër, ekzistojnë përjashtime të tjera për shtetasit e vendeve të treta, përkatësisht stafin infermieror, punëtorët sezonalë ose diplomatët. Nëse ata nuk kanë qenë në një nga vendet e klasifikuara si të sigurta, ata gjithashtu duhet të kenë një test negativ dhe më pas të fillojnë një karantinë dhjetë ditore në shtëpi.

Nëse austriakët, shtetasit e BE-së dhe EEA ose Zvicra vijnë nga një vend me një situatë të qëndrueshme me COVID-19 (p.sh. Gjermani, Itali, Zvicër, Norvegji) u lejohet hyrja. Për këtë personi duhet të ketë qëndruar në vendet e mëposhtme – aktualisht të sigurta – në dhjetë ditët e kaluara: Andorra, Belgjikë, Danimarkë, Gjermani, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Irlandë, Islandë, Islandë, Itali, Kroaci, Letoni, etj. Lihtenshtajni, Lituania, Luksemburgu, Malta, Monako, Hollanda, Norvegjia, Polonia, San Marino, Zvicra, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Republika Czecheke, Hungaria, Vatikani, Mbretëria e Bashkuar dhe Qipro.

Nuk ka kufizime në vizitat shtetërore dhe për arsye të veçanta familjare – për shembull, bashkim familjar ose në raste të tilla si dasma dhe pagëzime. Vetëm kalimi nëpër Austri pa ndalesë mbetet i lejuar pa kufizime, thotë rregullorja.

RAPORTO