Nga sot testimet për COVID-19 bëhen edhe në laboratorin “RIOLAB” në Suharekë

Duke nisur nga muaji i kaluar, në Kosovë disa institucione shëndetësore private, të licencuara nga Ministria e Shëndetësisë, kanë filluar të kryejnë teste serologjike dhe teste me metodën PCR për COVID-19, sëmundjen që e shkakton koronavirusi.

Ministri i Shëndetësisë në Qeverinë e Kosovës, Armend Zemaj, ka bërë të ditur më 7 gusht se nga 123 aplikacione të institucioneve shëndetësore, kanë shqyrtuar 37 prej tyre dhe kanë licencuar 33 laboratorë të testime për COVID-19 – 31 institucione ofrojnë shërbime për teste serologjike dhe vetëm 2 laboratorë, do të ofrojnë testime PCR.

Në mesin e laboratorëve privat të licencuar nga Ministria e Shëndetësisë është edhe Laboratori “RIOLAB” në Suharekë.

Sipas personelit të Laboratorit “RIOLAB” ata tashmë janë licencuar për kryerjen e testeve serologjike për COVID-19, që janë teste në bazë të të cilave mund të vërtetohet nëse një person e ka pasur koronavirusin dhe bëhet përmes mostrave të gjakut. 

Rezultatet e testit pritet të interpretohen brenda 30 minutave ku pacientit i merret mostra e gjakut dhe detektohen antitrupat ose imunoglobulinat IgA, IgM dhe IgG.

Egzon Sadikaj nga Sopija është diagnostifikuar me kancer dhe ka nevojë për ndihmën tuaj

Të nderuar njerëz të vullnetit të mirë, i riu Egzon Sadikaj nga fshati Sopijë e Suharekës është diagnostifikuar me kancer. Shërimi i tij kërkon trajtim jashtë shtetit të Kosovës.

– IgA detektohet nëse sëmundja është në fazën e hershme 2-5 ditë.
– IgM nga dita 6-7 deri në ditët 12-13 të sëmundjes (faza akute e sëmundjes).
– vlera e IgG rritet pas ditës së 14 të sëmundjes, d.m.th. pacienti e ka kaluar sëmundjen (infeksionin) pavarësisht nëse ka pasur ose jo simptoma.

Nëse në serum janë dy llojet e antitrupave IgM dhe IgG kjo tregon qe pacienti është në fazën e shërimit.

Testimi i saktë lejon identifikimin e personave që mund të kenë nevojë për trajtim ose që kanë nevojë të vetizolohen për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

Laboratoret janë të obliguar që të raportojnë çdo ditë në IKSHPK për të gjitha rastet e testuara dhe për rezultatet e tyre.

Testimi serologjik konsiston në përcaktimin e antitrupave si një mjet i rëndësishëm për të kuptuar shtrirjen e COVID-19 në komunitet.

Për informata më të detajuara rreth procedurave për testim vizitoni Laboratorin “RIOLAB” në Rr. Luigj Gurakuqi në Suharekë ose edhe përmes tel. 044 400 707.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.