Google lëviz për t’i bërë aplikacionet Android më private

22.02.2022

Projekti i tij i ashtuquajtur Privacy Sandbox synon të frenojë sasinë e të dhënave të përdoruesit që reklamuesit mund të mbledhin. Rivali Apple tani detyron zhvilluesit e aplikacioneve të kërkojnë leje nga përdoruesit përpara se t’i gjurmojnë. Lajmi do të jetë një goditje për firmat si Meta, të cilat mbështeten në vendosjen e kodit të […]

Google lëviz për t’i bërë aplikacionet Android më private Foto: Ilustrim

Projekti i tij i ashtuquajtur Privacy Sandbox synon të frenojë sasinë e të dhënave të përdoruesit që reklamuesit mund të mbledhin.

Rivali Apple tani detyron zhvilluesit e aplikacioneve të kërkojnë leje nga përdoruesit përpara se t’i gjurmojnë.

Lajmi do të jetë një goditje për firmat si Meta, të cilat mbështeten në vendosjen e kodit të tyre në aplikacione për të gjurmuar sjelljen e konsumatorëve.

Meta tha këtë muaj se ndryshimet e Apple do t’i kushtonin 10 miliardë dollarë (7.3 miliardë £) këtë vit. Sistemi operativ Android i Google përdoret nga rreth 85% e pronarëve të smartfonëve në mbarë botën.

Asnjë detaj

Cookie-t e palëve të treta, të cilat përdorin historinë e shfletimit të njerëzve për të synuar reklamat, do të hiqen gradualisht në shfletuesin Chrome të Google deri në vitin 2023.

Në një blog, Google tha se tani po zgjeronte atë që e quan Privacy Sandbox në aplikacionet Android dhe po punonte për zgjidhje që do të kufizojnë ndarjen e të dhënave të përdoruesve dhe “të funksionojnë pa identifikues ndër-aplikacionesh, duke përfshirë ID-në e reklamës”.

Këta identifikues janë të lidhur me telefonat inteligjentë dhe përdoren nga aplikacionet për të mbledhur informacion. Google tha se do t’i mbajë ato në vend për të paktën dy vjet, ndërsa punon “me industrinë” në një sistem të ri.

“Ne po eksplorojmë gjithashtu teknologji që zvogëlojnë potencialin për mbledhjen e fshehtë të të dhënave, duke përfshirë mënyra më të sigurta që aplikacionet të integrohen me SDK-në e reklamave (kompletet e zhvilluesve të softuerit),” shtoi ai.

Gjiganti i teknologjisë nuk ka dhënë detaje se si planifikon ta bëjë këtë.

Apple vendosi në prill të vitit të kaluar që zhvilluesit e aplikacioneve duhej të kërkonin në mënyrë eksplicite leje nga përdoruesit për të përdorur IDFA (Identifikuesi për reklamuesit). Të dhënat nga kompania e reklamave Flurry Analytics, dhe të publikuara nga Apple, sugjerojnë se përdoruesit amerikanë po zgjedhin të heqin dorë nga gjurmimi në 96% të rasteve.

Blogu i Google nuk përmendi emrin Apple, por në vend të kësaj iu referua “platformave të tjera” për të cilat tha se “kanë marrë një qasje të ndryshme ndaj privatësisë së reklamave, duke kufizuar troç teknologjitë ekzistuese të përdorura nga zhvilluesit dhe reklamuesit”.

“Ne besojmë se – pa ofruar më parë një rrugë alternative për ruajtjen e privatësisë – qasje të tilla mund të jenë joefektive,” shtoi ai.

Google, ndryshe nga Apple, mbështetet në të ardhurat nga reklamat.

Përpjekjet e Google për të krijuar alternativa ndaj kukive të palëve të treta në shfletuesin e saj Chrome nuk kanë ecur plotësisht pa probleme.

Propozimi i tij i parë – një sistem i quajtur Mësimi Federativ i Kohortave (Floc) – nuk u pëlqye nga aktivistët e privatësisë dhe reklamuesit.

Floc synonte të maskonte identitetet individuale të përdoruesve duke i caktuar ata në një grup me histori të ngjashme shfletimi.

Oferta në kohë reale

Pasardhësi i tij, Temat, u njoftua së fundmi dhe në vend të kësaj synon të grupojë përdoruesit në grupe temash të zgjedhura nga rreth 350 kategori si fitnesi ose udhëtimet. Kur dikush viziton një faqe interneti, Temat do t’i tregojnë sajtit dhe partnerëve të tij reklamues tre nga interesat e tyre nga tre javët e mëparshme.

Autoriteti i Tregut të Konkurrencës ka shqyrtuar tranzicionin e Google në sisteme më të përqendruara në privatësi dhe tha për planet e tij për t’i shtrirë ato në aplikacionet Android: “Ne do të vazhdojmë ta monitorojmë këtë nga afër dhe të angazhohemi me Google për natyrën dhe detajet e propozimeve të tij.”

Aplikacioni mesatar përfshin të paktën gjashtë gjurmues të palëve të treta që janë atje vetëm për të mbledhur dhe ndarë të dhëna në internet, sipas një raporti të porositur nga Apple vitin e kaluar.

Dhe çdo ndërmjetës i të dhënave vlerësohet të ketë të dhëna për deri në 700 milionë konsumatorë, sipas firmës kërkimore Cracked Lab.

Rregullatorët, si Zyra e Komisionerit të Informacionit në Mbretërinë e Bashkuar, po hetojnë ekosistemin e reklamave, veçanërisht mënyrën se si shiten reklamat – e njohur si oferta në kohë reale – e cila automatikisht vendos miliarda reklama në internet në faqet e internetit dhe aplikacionet çdo ditë.