Çështja Thaçi dhe të tjerët, prokuroria pretendon se në Suharekë e disa komuna tjera ka pasur zhdukje me forcë të personave

  • 04.10.2022
Çështja Thaçi dhe të tjerët, prokuroria pretendon se në Suharekë e disa komuna tjera ka pasur zhdukje me forcë të personave

Zyra e Prokurorit të Specializuar, me 30 shtator ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Në këtë aktakuzë përmenden edhe Sylejman Selimi, Fatmir Limaj, Sabit Geci, Lahi Brahimaj, Rrustem Mustafa, Latif Gashi, Shukri Buja.

Sipas aktakuzës, mes së paku prillit 1998 dhe janarit 1999, komandanti i Zonës Operative të Drenicës, Sylejman Selimi, Sabit Geci dhe shumë anëtarë të tjerë të UÇK-së mbajtën të paktën 25 persona, për periudha të ndryshme kohore dhe pa proces të rregullt ligjor, në ish-stacionin policor dhe disa lokacione tjera në Likoc, Skenderaj.


Aktakuza thotë se të arrestuarit lidheshin dhe mbaheshin nën roje në qeli të errëta, të mbyllura me dritare të mbyllura.

Tutje, thotë se disa të burgosur në Likoc u mbajtën gjithashtu në vende të tjera të paraburgimit

“Së paku ndërmjet prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, një shtab i UÇK-së ekzistonte në Jabllanicë, Gjakovë nën komandën e Lahi Brahimaj. Lahi Brahimaj dhe shumë anëtarë të tjerë të UÇK-së mbajtën të paktën 13 persona për periudha të ndryshme kohore dhe pa proces të rregullt ligjor në një kompleks në Jabllanicë, i cili gjithashtu shërbente si kazermë. Dokumentet dhe sendet e të arrestuarve u konfiskuan. I lidhnin me litar e tel dhe i ruanin”, thuhet tutje, raporton BetimipërDrejtësi.

Në aktakuzë thuhet se rreth fundit të prillit 1998 dhe 25 ose 26 korrik 1998, disa anëtarë të UÇK-së operuan një vend paraburgimi në një kompleks të rrethuar në Llapushnik, Drenas.

“Në çdo kohë, deri në 30 persona janë ndaluar në Llapushniki pa një proces të rregullt ligjor. Të arrestuarit, të cilët u mbajtën për periudha të ndryshme kohore, u lidhën me zinxhirë dhe ruheshin. Disa të paraburgosur në Llapushnik janë transferuar nga vendet e tjera të paraburgimit. Pjesëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Fatmir Limaj dhe Shukri Buja, morën pjesë në arrestimin dhe ndalimin e personave të mbajtur në Llapushnik”, thuhet tutje.

Në vijim, aktakuza pretendon se së paku ndërmjet nëntorit 1998 dhe marsit 1999, selia e Zonës Operative të Llapit ishte në Llapashticë, Podujevë. Tutje, thuhet se  Komandanti i Zonës Operative të Llapit, Rrustem Mustafa, Latif Gashi dhe disa pjesëtarë të tjerë të UÇK-së ndaluan së paku 52 persona pa proces të rregullt ligjor në një lokacion në Llapashticë afër policisë ushtarake dhe shtabit të zonës. Sipas aktakuzës,  të arrestuarit u ndaluan dhe u mbajtën nën roje në dhoma të mbyllura me dritare të mbyllura.

“Ndërmjet [REDAKTUAR] 1999 dhe [REDAKTUAR] 1999, anëtarë të caktuar të UÇK-së ndaluan së paku 13 persona pa proces të rregullt ligjor në [REDAKTUAR], Kaçanik, [REDAKTUAR]. Më [REDAKTUAR] 1999 ose rreth kësaj, pesë të paraburgosur [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], Kaçanik, ku ata u ndaluan pa një proces të rregullt ligjor. Në ose rreth [REDAKTUAR] 1999, [REDAKTUAR] pesë të burgosur [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], ku ata u ndaluan deri në ose rreth [REDAKTUAR] 1999 pa një proces të rregullt ligjor. Të paraburgosurit në këto vende mbaheshin fizikisht dhe mbaheshin në dhoma të mbyllura dhe/ose nën roje të armatosur. Në këto ndalime u përfshinë shumë anëtarë të UÇK-së, përfshirë anëtarët e [REDAKTUAR] brenda Zonës Operative të Nerodimes. Shukri BUJA ishte komandant i Zonës Operative të Nerodimes.”,thuhet tutje.

Në vijim thuhet se midis prillit 1998 dhe janarit 1999, të burgosurve në Likoc, Skënderaj, iu ofrua ushqim, ujë, objekte sanitare dhe higjienike, kujdes mjekësor dhe/ose shtrat të pamjaftueshëm.

“Anëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Sylejman Selimi dhe Sabit Geci, në mënyrë rutinore  nënshtruan të burgosurve rrahje të rënda dhe abuzime psikologjike. Të arrestuarit goditeshin në të gjithë trupin e tyre me pushkë, shkopinj bejsbolli, vegla metalike dhe shkopinj druri, dhe goditeshin me grushte, shkelma dhe/ose kërcënoheshin ndryshe me lëndime trupore dhe vdekje. Ata mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë, përfshirë anëtarët e familjes, dhe u detyruan të rrihnin njëri-tjetrin. Të arrestuarit u morën në pyetje dhe u akuzuan si tradhtarë për përkrahje të LDK-së, shoqërim me serbët apo policinë, si spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe mospërkrahje të UÇK-së. [REDAKTUAR]”, thuhet tutje.

Sipas aktakuzës, të paktën ndërmjet prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, të burgosurve në Jabllanicë, Gjakovë, iu ofrua ushqim joadekuat, ujë, objekte sanitare dhe higjienike, kujdes mjekësor dhe/ose shtrat joadekuat.

“Gjërat personale e të arrestuarve u sekuestruan dhe nuk u kthyen më. Anëtarë të shumtë të UÇK-së, duke përfshirë Lahi Brahimaj, i nënshtronin të burgosurit në mënyrë rutinore ndaj rrahjeve të rënda dhe abuzimit psikologjik. Të arrestuarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj bejsbolli, u goditën me grushta, shkelma, [REDAKTUAR] dhe/ose kërcënoheshin me vdekje. Ata mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë dhe, të paktën në një rast, u urdhëruan të vrisnin njëri-tjetrin. Të arrestuarit u morën në pyetje dhe u akuzuan për lidhje me serbët ose policë, si dhe si spiunë dhe bashkëpunëtorë me autoritetet serbe. Në mesin e të arrestuarve përfshiheshin persona të etnive rome, serbe, [TË REDAKTUAR]”, thuhet në vijim.

Tutje, akuza thotë se midis majit dhe qershorit 1999, të paraburgosurit në Kukës, rrethi Kukës, Shqipëri u mbajtën në dhoma që ishin të nxehta dhe mbytëse dhe me dysheme të pista betoni.

“..Pjesëtarë të shumtë të UÇK-së, përfshirë Sabit Geci, në mënyrë rutinore i nënshtronin të burgosurit ndaj rrahjeve të rënda dhe abuzimit psikologjik. Të arrestuarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj, shufra metalike, armë dhe shkop bejsbolli, u prenë me thika, u goditën me grushta, shkelma, u dogjën, [REDAKTUAR], u qëlluan me armë, iu nënshtruan akteve të simulimit të mbytjes dhe/ose u kërcënuar me lëndime trupore dhe vdekje”, thuhet tutje.

Sipas aktakuzës, disa pjesëtarë të UÇK-së i detyruan dy të burgosur që të [REDAKTUAR] dhe qëlluan mbi ta me armë automatike, duke i plagosur.

“Një i paraburgosur u informua se ishte dënuar me burg dhe ekzekutim, edhe pse nuk ishte zhvilluar asnjë gjyq. Të arrestuarit mund të dëgjonin dhe shihnin abuzimin e rëndë të të burgosurve të tjerë, përfshirë anëtarët e familjes, dhe u urdhëruan të rrihnin njëri-tjetrin. Disa anëtarë të UÇK-së i detyruan të burgosurit të kryejnë punë fizike”, thuhet tutje në aktakuzë.

Tutje, prokuroria pretendon se më 17 maj 1999 ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u arrestua dhe u ndalua nga disa anëtarë të UÇK-së në vendin e një ish-fabrika metalike në Kukës, Shqipëri.

“[REDAKTUAR] dhe të burgosur të tjerë janë rrahur rëndë nga pjesëtarë të caktuar të UÇK-së, përfshirë Sabit GECI, pothuajse çdo ditë. Më 4 qershor 1999 ose rreth kësaj date, gjatë rrjedhës së një keqtrajtimi të tillë, [REDAKTUAR] u qëllua [REDAKUAR]. Të nesërmen, [REDAKTUAR] vdiq si rezultat i keqtrajtimit”, thuhet tutje.

Çështja Thaçi dhe të tjerët, prokuroria pretendon se në këto komuna ka pasur zhdukje me forcë të personave

(Përditësuar, ora 12:00) Zyra e Prokurorit të Specializuar, me 30 shtator ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Aktakuzës i janë bashkangjitur edhe skica, ku në skicën C që ndërlidhet me zhdukjen me forcë e personave, janë paraqitur pretendimet e prokurorisë për komunat ku pretendon se ka ndodh kjo vepër,lokacionin përkatës, datën e përafërt të zhdukjes dhe viktimat e njohura.

Pra, në këto skica, së pari paraqitet emri i komunës ku prokuroria pretendon se ka ndodhur kjo vepër,lokacioni përkatës, data e përafërt të zhdukjes dhe viktimat e njohura.

Pretendimet e  prokurorisë janë se zhdukje me forcë e personave ka ndodhur në  Ferizaj, Prishtinë, Gjakovë, Malishevë, Rahovec:

MunicipalityRelated LocationApproximate date of
disappearance
Known Victims
7.RahovecDrenoc[REDCATED] 19987.1 [REDCATED]
8.SkënderajLikoc[REDACTED9 19988.1 [REDCATED]
8.2 [REDCATED]
8.3 [REDCATED]
8.4 [REDCATED]
8.5 [REDCATED]
8.6 [REDCATED]
9.SkënderajLikocJanuary 19999.1 [REDCATED]
10.SuharekëBudakovë19 August 199810.1 [REDCATED]
10.2 [REDCATED]

Edhe në tabelën e dytë pretendohet se ka pasur zhdukje me forcë në Rahovec, e po ashtu në Skenderaj dhe Suharekë:

Ndryshe, gjykatësi paraprak, më 29 shtator, miratoi kërkesën e Prokurorit të Specializuar për tërheqjen e pretendimeve për krime në komunën e Ferizajt.

Rasti Thaçi e të tjerët, në skicën B që ndërlidhet me akuzën për vrasje, prokuroria paraqet pretendimet për lokacionet, kohën e përafërt e viktimat e njohura

(Përditësuar, ora 11:40)  – Zyra e Prokurorit të Specializuar, me 30 shtator ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Aktakuzës i janë bashkangjitur edhe skica, ku në skicën B që ndërlidhet për akuzën për vrasje, janë paraqitur pretendimet e prokurorisë për vendet ku pretendon janë kryer të njëjtat, koha e përafërt dhe viktimat e njohura.

Në këto skica, së pari paraqitet emri i  komunës ku pretendohet se kanë ndodhur të njëjtat, lokacioni përkatës, koha e përafërt dhe viktimat e njohura.

Në tabelën e parë pretendohet se vepra e tillë është kryer në Drenas  e Ferizaj:

Tutje, paraqiten pretendimet për komunat e Ferizajt, Gjakovës, Gjilanit e Klinës:

Në tabelën e tretë vijojnë pretendimet për komunën e Klinës:

Pastaj, vazhdohet me pretendimet tjera për Klinë e Lipjan:

Kurse, në tabelën e pestë vijonë pretendimet për Malishevë e Podujevë:

Në tabelë e gjashtë listohen pretendimet për Podujevë, Prishtinë, Prizren dhe Rahovec:

Edhe tabela  e shtatë vijon me pretendimet për komunën e Rahovecit:

Në tabelën e tetë paraqiten pretendimet për Skenderaj e Suharekë, si dhe për Shqipëri, respektivisht për Kukës.

MunicipalityRelated LocationApproximate dateKnown Victims
37.SkënderajLikocBetween [REDCATED] 199837.1 [REDCATED]
37.2 [REDCATED]
37.3 [REDCATED]
37.4 [REDCATED]
37.5 [REDCATED]
37.6 [REDCATED]
38.SkënderajLikoc[REDACTED9 199838.1 [REDCATED]
39.SkënderajLikocAround or after January 199939.1 [REDCATED]
40.SuharekëBudakovëAround of after 19 August 199840.1 [REDCATED]
40.2 [REDCATED]
41.Kukës DistrictFormer metal factory in Kukës5 june 199941.1 [REDCATED]

Çështja Thaçi dhe të tjerët, prokuroria paraqet skica të lokacioneve ku pretendohet se ishin qendrat e ndalimit

(Përditësuar, ora 11:20) – Zyra e Prokurorit të Specializuar, me 30 shtator ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Aktakuzës i janë bashkangjitur edhe skica, ku në skicën A, janë paraqitur vendet ku prokuroria pretendon se kanë qenë qendra të ndalimit, numrin i viktimave e koha e kryerjes së krimeve të pretenduara.

Në këto skica, së pari paraqitet emri i  komunës ku pretendohet se ka pasur qendra ndalimi, më pas emri i lokacionit, më pas data e përafërsisht minimumi i numrit të viktimave të njohura.

Ajo pretendon se qendër të ndalimit ka pasur në komunën e Drenasit( Gllogovc), me lokacion në Llapushnik derisa lokacionet tjera janë të redaktuara, në Llapushnik ka listuar se përafërsisht minimumi i numrit të viktimave të njohura është 30, kurse në një lokacion tjetër 13, derisa për lokacionet  e tjera informata është redaktuar.

Në komunën e Ferizajit, janë redaktuar dy lokacionet e pretenduara, derisa për njërin lokacion thuhet se përafërsisht minimumi i numrit të viktimave të njohura është 5, kurse, në Gjakovë pretendohet se qendër ka pasur në Jabllanicë, ku përafërsisht minimumi i numrit të viktimave të njohura theksohet të jetë 13.

Tutje, pretendohet se edhe në komunat e Gjilanit, Kacanikut, Lipjanit, Malishevës, Novobërdës dhe Podujevës ka pasur qendra ndalimit, ku më poshtë janë të paraqitura lokacionet e pretenduara, data e përafërt e përafërsisht minimumi i numrit të viktimave të njohura.

Po ashtu, pretendohet se qendra ndalimi ka pasur edhe në Prishtinë e në Prizren:

Njëjtë pretendohet edhe për komunën e Skenderaj, Rahovecit e Suharekës:

MunicipalityRelated LocationApproximate dateApproximate minimum
number of known victims
11.11.2 Former MUP Building
in Prizren
16 to 18 June 199915
11.11.3 [REDCATED], Prizren15 to 23 June 19998
11.11.4 [REDCATED], Prizren16 to 19 June 19992
11.11.5 [REDCATED], Prizren26 June 19993
12.Rahovec12.1 DrenocMay 1998 to July 199838
12.Rahovec12.2 [REDCATED][REDCATED] 1999[REDCATED]
13.Skënderaj13.1 Former police station and
other locations in Likoc
April 1998 to January 199925
13.Skënderaj13.2 [REDCATED][REDCATED] 199813
14.Suharekë14.1 Budakovë4 July 1998 to September 1998
and 28 or 29 April 1999
12
14.Suharekë14.2 Semetishtë19-20 August 19981

Pretendime ka edhe për qendra të ndalimit në Viti e në Shqipëri, në komunën e Kukësit e Hasit:

Rasti Thaçi dhe të tjerët, prokuroria liston dhjetë pika në aktakuzën e ndryshuar

(Përditësuar, ora 10:50)-Zyra e Prokurorit të Specializuar, me 30 shtator ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e kundër njerëzimit.

Në këtë aktakuzë, thuhet se  përmes veprimeve dhe mosveprimeve të përshkruara më lart, Hashim Thaçi, Kadri VeseliI, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi kanë kryer përmes pjesëmarrjes së tyre në një ndërmarrje të përbashkët kriminale dhe/ose kanë ndihmuar dhe nxitur krimet e ngarkuara në këtë aktakuzë.

Sipas prokurorisë, krahas kësaj ose në alternativë, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi janë përgjegjës si eprorë për krimet e kryera nga vartësit e tyre.

Tutje, aktakuza thotë se Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi e dinin ose kishin arsye të dinin se krimet e akuzuara në këtë aktakuzë ishin gati të kryheshin ose ishin kryer nga vartësit e tyre dhe nuk kishin marrë masat e nevojshme dhe të arsyeshme për parandalimin e krimeve të tilla. ose të ndëshkojë autorët e saj.

“Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi individualisht penalisht përgjegjës për: pikën 1 persekutim mbi baza politike dhe/ose etnike, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas nenit 13(1)(h), 16(1)( a), dhe 16(1)(c) të Ligjit; Pika 2: burgim, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas neneve 13(1)(e), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit; pikën 3 arrestimi dhe paraburgimi i paligjshëm ose arbitrar, krim lufte, i dënueshëm  sipas neneve 14(1)(c), 16(1)(a), dhe 16(1)(c) të Ligjit”, thuhet në aktakuzë nga ana e prokurorisë.

Në pikën 4 ata ngarkohen me veprën akte tjera çnjerëzore, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas neneve 13(1)(j), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit, kurse në pikën 5 për trajtim mizor, krim lufte i dënueshëm sipas neneve 14(1)(c)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit.

“Pika 6: torturë, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas neneve 13(1)(f), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të ligji;Pika 7: torturë, krim lufte, i dënueshëm sipas neneve 14(1)(c)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;  Pika 8: : vrasje, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas neneve 13(1)(a), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit; Pika 9:  vrasje, krim lufte, i dënueshëm sipas neneve 14(1)(c)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;  Pika 10: zhdukja e detyruar e personave, krim kundër njerëzimit, i dënueshëm sipas neneve 13(1)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit”, thotë aktakuza.

Aktakuzën e dorëzuar me 30 shtator, e gjeni këtu

ZPS ka dorëzuar aktakuzën e ndryshuar ndaj Thaçit, Veselit, Krasniqit dhe Selimit

Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, kanë njoftuar se bazuar në vendimet e gjyqtarit të procedurës paraprake, të datës 22 korrik 2022 dhe 29 shtator 2022, Zyra e Prokurorit të Specializuar, ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit.

Ndryshe, gjykatësi paraprak, më 29 shtator, miratoi kërkesën e Prokurorit të Specializuar për tërheqjen e pretendimeve për krime në komunën e Ferizajt.

Ndërsa,  gjykatësi  kishte aprovuar pjesërisht mocionin e mbrojtjes së Hashim Thaçit, të parashtruar ndaj aktakuzës së ndryshuar në rastin ku ai me Kadri Veselin, Jakup Krasniqin e Rexhep Selimin, po akuzohen për krime lufte dhe ZPS ishte urdhëruar të bëj ndryshime në aktakuzën e ndryshuar.

Sa i përket kesaj, ZPS u urdhërua ta dorëzojë deri me 30 shtator aktakuzën e ndryshuar më tej.

Një njoftimin e DhSK-së thuhej se më 22 korrik, Gjykatësi i Procedurës Paraprake miratoi pjesërisht kërkesën e mbrojtjes së Thaçit që pretendon mangësi në aktakuzën e fundit kundër të akuzuarve në këtë çështje gjyqësore, e dorëzuar më 29 prill 2022. “Gjykatësi Giju urdhëroi ZPS-në që, deri më 30 shtator 2022, të dorëzojë aktakuzën  e konfirmuar të ndryshuar më tej, me një numër informacionesh shtesë lidhur me akuzat aktuale. Hollësitë lidhur me shtesat mund t’i gjeni në vendimin aktual”, thuhej në njoftim. 

Ndryshe, më 29 prill, Zyra e Prokurorit  të Specializuar ka dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit.

Prokuroria po pretendon se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Në aneksin e publikuar sa i përket krimeve që pretendohen se ndodhën në Semetishtë dhe Budakovë, prokuroria ka listuar krimet e luftës si arrestimi dhe ndalimi i paligjshëm ose arbitrar, trajtim mizor ose çnjerëzor, torturë, vrasje. Ndërkaq, si krime kundër njerëzimit i ka listuar burgimin, vepra të tjera çnjerëzore, torturën, vrasjen, zhdukjen e personave me forcë dhe persekutimin.

Kurse, për krimet që pretendon që ndodhën në Gjilan, si krime lufte i ka listuar arrestimi dhe ndalimin e paligjshëm ose arbitrar, trajtimin mizor ose çnjerëzor, torturën dhe  vrasjen. Ndërsa, si krime kundër njerëzimit ka listuar burgimin, vepra të tjera çnjerëzore, torturën, vrasjen dhe persekutimin.

Më 9 nëntor të vitit 2020, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë.

Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Sipas akuzës, së paku midis marsit 1998 deri në shtator 1999, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët kishin qëllimin e përbashkët për të siguruar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes metodave që përfshinin frikësimin, keqtrajtimin, ushtrimin e dhunës dhe eliminimin e paligjshëm të atyre që konsideroheshin si kundërshtarë.

“Ndër këta kundërshtarë përfshiheshin persona që ishin, ose që konsideroheshin se kishin qenë: (a) bashkëpunëtorë ose të lidhur me forca, zyrtarë ose institucione shtetërore të RFJ-së, ose që (b) ndryshe nuk mbështetnin qëllimet ose metodat e UÇK-së dhe më vonë të QPK-së, ndër të cilët persona të lidhur me LDK-në dhe serbë, romë dhe persona të kombësive të tjera (bashkërisht, ‘kundërshtarët’). Ky qëllim i përbashkët përfshinte krimet e përndjekjes, burgosjes, arrestimit dhe ndalimit arbitrar ose të paligjshëm, akte të tjera çnjerëzore, trajtimin mizor, torturën, vrasjen dhe zhdukjen me forcë të personave”, thuhet në aktakuzë.

Tutje, në aktakuzë përmenden edhe Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi dhe Sabit Geci.

Sipas aktakuzës, të akuzuarit bashkë me udhëheqësit tjerë të UÇK-së kontribuuan në arritjen e qëllimit t përbashkët.

“Si alternativë, disa ose të gjithë këta individë nuk ishin anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët, por u përdorën nga anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët për të kryer krime për realizimin e qëllimit të përbashkët (së bashku me anëtarët e NKP-së, bashkërisht ‘anëtarët dhe instrumentet e NKP-së’)”, thotë akti akuzues. /BetimipërDrejtësi

N'minuta
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë