Apple e pranon ekzistencën e Inteligjencës Artificiale

19.06.2024

Kompania që dikur refuzoi të përdorte termin “inteligjencë artificiale” kur fliste për veçoritë e saj të mësimit të makinerive, tani ka përmirësime të AI në platformat e saj.

Apple e pranon ekzistencën e Inteligjencës Artificiale Foto: Ilustrim

Kompania ka qenë pas atyre si Google dhe Microsoft, të cilat filluan të garojnë përpara me veçoritë e tyre gjeneruese të AI sapo OpenAI theu inteligjencën Apple në digën e hapur në 2022.

Tani, ajo po bën përpjekjen e saj për të kapur hapin.

Apple Intelligence do të ndërmarrë veprime për ju në aplikacione

Apple tha se veçoritë e tij të AI do të jenë në gjendje të bëjnë gjëra për ju në aplikacione. Ai do të jetë në gjendje të menaxhojë njoftimet tuaja, të shkruajë automatikisht gjëra për ju ose të përmbledhë tekstin në postë dhe aplikacione të tjera.

Kompania thotë gjithashtu se mund të bëjë gjëra të tilla si referimi i një aplikacioni për të kryer një veprim në një tjetër, si p.sh. t’i kërkojë asaj të luajë një podcast që ju ka dërguar partneri juaj, raporton theverge.

Sigurisht, kjo është Apple, kështu që duhet të ketë një histori privatësie. Kompania thotë se veçoritë e saj të AI do të përpunohen në pajisje për të mbajtur informacionin privat.

Por, do t’ju duhet një çip i serisë A17 Pro ose M për të përfituar. Megjithatë, një pjesë e historisë është gjithashtu një “indeks semantik” që do të rrëmbejë detajet personale kur ato nevojiten dhe do t’i shfaqë ato nëpër aplikacione.

Por, kur veçoritë e AI duhet të shkojnë në cloud, Apple thotë se do të shkojë në atë që e quan “Private Cloud” dhe se të dhënat nuk do të ruhen kurrë në serverë dhe Apple thotë se nuk do të jetë kurrë në gjendje t’i qaset.

Ekspertët e pavarur do të verifikojnë nëse pretendimet e Apple janë të vërteta, tha ai.

Veçoritë e reja gjeneruese të AI-t të Apple “Apple Intelligence” do t’ju lejojnë të bëni emoji-t dhe imazhet tuaja të personalizuara, njoftoi kompania në WWDC 2024.

Emoji-t e personalizuar quhen “Genmoji” dhe duken si shumë argëtuese. Në një shembull, gjatë fjalimit kryesor të së hënës, Apple tregoi se si kërkesa “buzëqeshje relaksuese duke veshur tranguj” gjeneron një emoji të verdhë të buzëqeshur me tranguj mbi sy.

Ekziston gjithashtu një gjenerator i ri imazhi “Image Playground”.