‘Pa punë, pa para’: Vonesat e zyrës gjermane të imigracionit dëmtojnë jetën e punëtorëve të huaj

26.11.2023

Autoriteti i imigracionit të Shtutgartit vazhdon të shkaktojë vështirësi për shumë të huaj. Në përgjigje të një storie të mëparshme nga The Local Germany rreth problemeve në zyrat e imigracionit të Shtutgartit, një grup prej mbi 40 studentë ndërkombëtarë dhe punëtorë na u afruan me tregimet e tyre se si vonesat po ndikonin rëndë në […]

‘Pa punë, pa para’: Vonesat e zyrës gjermane të imigracionit dëmtojnë jetën e punëtorëve të huaj Foto: Ilustrim

Autoriteti i imigracionit të Shtutgartit vazhdon të shkaktojë vështirësi për shumë të huaj.

Në përgjigje të një storie të mëparshme nga The Local Germany rreth problemeve në zyrat e imigracionit të Shtutgartit, një grup prej mbi 40 studentë ndërkombëtarë dhe punëtorë na u afruan me tregimet e tyre se si vonesat po ndikonin rëndë në jetën e tyre.

Disa pretenduan se kontratat e tyre të punës ishin anuluar për shkak të mungesës së përgjigjes nga Shtutgarti Ausländerbehörde (autoriteti i huaj) pavarësisht se ishte vendosur një sistem i ri në vend për termine.

Të tjerë thanë se ishin penguar të punonin, të pranonin punë të reja apo edhe të largoheshin nga vendi gjatë krizave familjare.

‘Jam pa punë, pa para’ 

Një temë e zakonshme midis tregimeve ishte se mungesa e përgjigjes nga Ausländerbehörde, pavarësisht caktimit të termineve urgjente në sistem, ju kishte kushtuar atyre me punë.

Aashin, një konsulent inxhinierik deklaroi: “Kam humbur punën time aktuale; Kam një ofertë për një punë tjetër, por nuk mund të bashkohem për shkak të (mungesës së një Zusatzblatt  (një formular që liston kushtet e vizave). 

“Kam dy muaj që pres. Jam pa punë, pa para.”

Viknesh, një asistent në një universitet në rajon tha për The Local: “Për shkak të kësaj situate, nuk mund ta zgjas kontratën time të punës, e cila është burimi im i vetëm i të ardhurave për të mbajtur jetën time të përditshme këtu. 

“Problemi tjetër madhor është se nuk mund të aplikoj as në kompani të tjera për shkak të kërkesës për leje qëndrim.”

Disa madje fajësuan gabimet burokratike për gjendjen e tyre të vështirë. Arpan, një analist biznesi i cili jeton në Shtutgart që nga viti 2022 pohoi: “Kam tetë muaj që pres. Kam aplikuar për një takim për të marrë një vizë pune në maj, por më kanë dërguar një vizë studentore të përkohshme. 

“Po punoja me atë vizë studentore, por tani po mbarojnë edhe 120 ditët e mia dhe viza ime skadon më 18 nëntor. Unë jam larguar nga puna atëherë për shkak të mungesës së vizës së re.” 

‘Një situatë e vështirë’ 

Të tjerë i thanë The Local se mungesa e përgjigjes i kishte bërë ata nervozë për mundësinë e udhëtimit, ndonjëherë si përgjigje ndaj një urgjence familjare. 

“Më është dashur të udhëtoj në Indi në nëntor për një urgjencë, sepse nëna e gruas sime do të ketë një operacion të madh”, tha Manjeet, një inxhinier i cili mbërriti nga India në fillim të këtij viti. 

“Nuk kemi viza dhe nuk përgjigjemi për një takim urgjent. Jemi në një situatë të vështirë tani për shkak të Ausländerbehörde Stuttgart.”

Ankita, një specialiste e IT-së për një nga kompanitë më të mëdha të automobilave të Shtutgartit, madje kërcënoi martesën e saj të afërt në Indi: “Kam dasmën time në janar, kështu që duhet të udhëtoj përsëri në dhjetor, por nëse e bëj” Nuk kam kartonin tim blu, nuk do të mund të kthehem. Kanë kaluar katër muaj,” ajo tha.

Stresi i shkaktuar nga vonesat u pretendua edhe si katalizator për problemet shëndetësore dhe stresin martesor. 

Prateek, një zhvillues indian i softuerit që jeton në Shtutgart që nga viti 2019, shkroi: “Kam pritur për një përgjigje për më shumë se 13 muaj. Për shkak të stresit të vazhdueshëm. Tani jam paciente me tension dhe duhet të marr mjekim.”

Një grua e martuar me një shtetas gjerman, e cila donte të mbetej anonime, pretendoi se kishte pritur për lejen e saj të përhershme të qëndrimit që nga marsi i vitit 2022. Ajo shkroi: “Jam grindur me burrin tim gjerman për t’u larguar nga Gjermania”

“Ka stres në martesën time, jam e prekur psikologjikisht dhe ndihem e padëshiruar në Gjermani.”

Një zgjidhje e përkohshme 

Kur u përballën në median kombëtare me imazhet e radhëve të gjata, autoritetet e qytetit të Shtutgartit njoftuan takime urgjente në Ausländerbehörde në fillim tetorit. Këto ishin vetëm për ata të cilëve u skadon leja e punës. 

Kur u kontaktua nga The Local pak më vonë, në lidhje me masat për të trajtuar pyetje të tjera, një zëdhënës i qytetit i drejtoi ata që kishin shqetësime në një deklaratë të kreut të Shtutgartit Ordnungsamt (Zyra për Rendin Publik), Susanne Scherz. 

“Situata është një barrë e madhe për palët tona dhe gjithashtu punonjësit tanë. Planifikimi i takimeve në internet për emergjencat është një hap i rëndësishëm për menaxhimin më të mirë të palëve.

Në deklaratë thuhej: “Kjo redukton kohën e pritjes në vend. Në të njëjtën kohë, ne po punojmë për përmirësimin e menaxhimit dhe informacionit të palëve.”

Ajo vazhdoi: “Shpresojmë se kjo do të sjellë lehtësim në këtë fushë dhe ju kërkojmë që të përmbaheni nga bërja e pyetjeve të përsëritura në lidhje me aplikimet që janë dorëzuar tashmë.

“Kjo do të thotë që ne mund të përqendrojmë kapacitetin tonë të stafit në përpunimin e proceseve të shumta të aplikimit.”

Kur u kontaktua sërish kohët e fundit, i njëjti zëdhënës i tha The Local se nuk kishte përditësime të reja. 

Pavarësisht sistemit të ri për termine, shumë janë ende të frustruar nga mungesa e drejtimit dhe komunikimit nga qyteti.

Ozan, një inxhinier mekanik, me origjinë nga Turqia, përmblodhi situatën: “Dua të aplikoj për bashkim familjar, por nuk mund të marr vizën time dhe situata duket e zymtë”. 

“Nuk ka njeri që mund t’ju ndihmojë t’ju drejtojë nëpër këto procese, kështu që ju jeni pak a shumë vetëm dhe duhet të përballoni vetë të gjithë presionin dhe stresin.”