Helmimi nga ushqimi, simptomat dhe shkaqet

21.10.2021

Organizmat infektivë ose toksinat e tyre mund të kontaminojnë ushqimin në çdo pikë të përpunimit ose prodhimit. Kontaminimi mund të ndodhë edhe në shtëpi nëse ushqimi trajtohet ose gatuhet gabimisht. Simptomat e helmimit nga ushqimi, të cilat mund të fillojnë brenda disa orësh nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar, shpesh përfshijnë nauze, të vjella ose […]

Helmimi nga ushqimi, simptomat dhe shkaqet Foto: Ilustrim

Organizmat infektivë ose toksinat e tyre mund të kontaminojnë ushqimin në çdo pikë të përpunimit ose prodhimit. Kontaminimi mund të ndodhë edhe në shtëpi nëse ushqimi trajtohet ose gatuhet gabimisht.

Simptomat e helmimit nga ushqimi, të cilat mund të fillojnë brenda disa orësh nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar, shpesh përfshijnë nauze, të vjella ose diarre. Më shpesh, helmimi nga ushqimi është i butë dhe zgjidhet pa trajtim. Por disa njerëz duhet të shkojnë në spital.

Simptomat

Simptomat e helmimit nga ushqimi ndryshojnë me burimin e kontaminimit. Shumica e llojeve të helmimit nga ushqimi shkaktojnë një ose më shumë nga shenjat dhe simptomat e mëposhtme:

Nauze
Të vjella
Diarre e holluar me ujë ose të përgjakshme
Dhimbje barku dhe ngërçe
Ethe

Shenjat dhe simptomat mund të fillojnë brenda disa orësh pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar, ose mund të fillojnë disa ditë apo edhe javë më vonë. Sëmundja e shkaktuar nga helmimi me ushqim në përgjithësi zgjat nga disa orë në disa ditë.

Kur të shkoni të vizitoni një mjek

Nëse përjetoni ndonjë nga shenjat ose simptomat e mëposhtme, kërkoni kujdes mjekësor.

Episodet e shpeshta të të vjellave dhe paaftësia për të mbajtur lëngjet poshtë
Të vjella të përgjakshme ose jashtëqitje
Diarre për më shumë se tre ditë
Dhimbje ekstreme ose ngërçe të forta të barkut
Një temperaturë gojore më e lartë se 100.4 F (38 C)
Shenjat ose simptomat e dehidratimit – etja e tepërt, goja e thatë, pak ose aspak urinim, dobësi e rëndë, marramendje ose marramendje
Simptoma neurologjike të tilla si shikimi i paqartë, dobësia e muskujve dhe ndjesi shpimi gjilpërash në krahë

Shkaqet

Ndotja e ushqimit mund të ndodhë në çdo pikë të prodhimit: në rritje, korrje, përpunim, ruajtje, transport ose përgatitje. Ndotja e tërthortë-transferimi i organizmave të dëmshëm nga njëra sipërfaqe në tjetrën-është shpesh shkaku. Kjo është veçanërisht shqetësuese për ushqimet e papërpunuara, të gatshme për të ngrënë, të tilla si sallatat ose produkte të tjera. Për shkak se këto ushqime nuk janë gatuar, organizmat e dëmshëm nuk shkatërrohen para ngrënies dhe mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi.

Shumë agjentë bakterial, viral ose parazitar shkaktojnë helmim nga ushqimi.

Faktoret e rrezikut

Nëse sëmureni pasi hani ushqim të kontaminuar varet nga organizmi, sasia e ekspozimit, mosha juaj dhe shëndeti juaj. Grupet me rrezik të lartë përfshijnë:

Të rriturit e moshuar. Ndërsa plakeni, sistemi juaj imunitar mund të mos reagojë aq shpejt dhe në mënyrë efektive ndaj organizmave infektivë si kur ishit më të rinj.
Gratë shtatzëna. Gjatë shtatzënisë, ndryshimet në metabolizëm dhe qarkullimin e gjakut mund të rrisin rrezikun e helmimit nga ushqimi. Reagimi juaj mund të jetë më i rëndë gjatë shtatzënisë. Rrallë, edhe fëmija juaj mund të sëmuret.
Foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Sistemi i tyre imunitar nuk është zhvilluar plotësisht.
Njerëzit me sëmundje kronike. Të kesh një gjendje kronike – të tilla si diabeti, sëmundjet e mëlçisë ose SIDA – ose marrja e kimioterapisë ose terapisë me rrezatim për kancerin zvogëlon përgjigjen tuaj imune.

Komplikimet

Komplikimi më i zakonshëm serioz i helmimit nga ushqimi është dehidratimi – një humbje e rëndë e ujit dhe kripërave dhe mineraleve thelbësore. Nëse jeni një i rritur i shëndetshëm dhe pini mjaftueshëm për të zëvendësuar lëngjet që humbisni nga të vjellat dhe diarreja, dehidrimi nuk duhet të jetë problem.

Foshnjat, të rriturit e moshuar dhe njerëzit me sistem imunitar të shtypur ose sëmundje kronike mund të dehidratohen rëndë kur humbasin më shumë lëngje sesa mund të zëvendësojnë. Në atë rast, ata mund të kenë nevojë të shtrohen në spital dhe të marrin lëngje intravenoze. Në raste ekstreme, dehidratimi mund të jetë fatal.

Disa lloje të helmimit nga ushqimi kanë komplikime potencialisht serioze për njerëz të caktuar. Kjo perfshin:

Infeksioni nga Listeria. Komplikimet e një helmimi me ushqim nga listeria mund të jenë më të rëndat për një fëmijë të palindur. Në fillim të shtatzënisë, një infeksion listeria mund të çojë në abort. Më vonë gjatë shtatzënisë, një infeksion i listerisë mund të çojë në lindje të vdekur, lindje të parakohshme ose një infeksion potencialisht fatal te foshnja pas lindjes – edhe nëse nëna ishte e sëmurë lehtë. Foshnjat që i mbijetojnë një infeksioni nga listeria mund të pësojnë dëmtime neurologjike afatgjatë dhe zhvillim të vonuar.

Escherichia coli (E. coli). Disa lloje të E. coli mund të shkaktojnë një ndërlikim serioz të quajtur sindromi hemolitik uremik. Ky sindrom dëmton veshjen e enëve të vogla të gjakut në veshka, ndonjëherë duke çuar në dështim të veshkave. Të rriturit e moshuar, fëmijët më të vegjël se 5 vjeç dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar këtë ndërlikim. Nëse jeni në njërën nga këto kategori rreziku, vizitoni mjekun tuaj në shenjat e para të diarresë të madhe ose të përgjakshme.

Parandalimi

Për të parandaluar helmimin nga ushqimi në shtëpi:

Lani duart, enët dhe sipërfaqet e ushqimit shpesh. Lani duart mirë me ujë të ngrohtë me sapun para dhe pas trajtimit ose përgatitjes së ushqimit. Përdorni ujë të nxehtë me sapun për të larë veglat, dërrasat e prerjes dhe sipërfaqet e tjera që përdorni.

Mbani ushqimet e papërpunuara të ndara nga ushqimet e gatshme. Kur blini, përgatitni ushqim ose ruani ushqim, mbani mishin e papërpunuar, shpendët, peshkun dhe butakët larg ushqimeve të tjera. Kjo parandalon ndotjen e tërthortë.

Gatuani ushqimet në një temperaturë të sigurt. Mënyra më e mirë për të treguar nëse ushqimet janë gatuar në një temperaturë të sigurt është të përdorni një termometër ushqimi. Ju mund të vrisni organizmat e dëmshëm në shumicën e ushqimeve duke i gatuar ato në temperaturën e duhur.

Gatuani viçin e bluar në 160 F (71.1 C); biftekë, të pjekura dhe bërxolla, të tilla si qengji, derri dhe viçi, në të paktën 145 F (62,8 C). Gatuani pulën dhe gjeldetin në 165 F (73.9 C). Sigurohuni që peshqit dhe butakët të jenë gatuar plotësisht.

Ftohni ose ngrini ushqimet që prishen menjëherë – brenda dy orëve nga blerja ose përgatitja e tyre. Nëse temperatura e dhomës është mbi 90 F (32,2 C), futini në frigorifer ushqimet që prishen brenda një ore.

Shkrini ushqimin në mënyrë të sigurt. Mos e shkrini ushqimin në temperaturën e dhomës. Mënyra më e sigurt për të shkrirë ushqimin është shkrirja e tij në frigorifer. Nëse vendosni në mikrovalë ushqimin e ngrirë duke përdorur cilësimet “shkrirje” ose “fuqi 50%”, sigurohuni që ta gatuani menjëherë.

Hidheni atë kur keni dyshime. Nëse nuk jeni të sigurt nëse një ushqim është përgatitur, shërbyer ose ruajtur në mënyrë të sigurt, hidhni atë. Ushqimi i lënë në temperaturën e dhomës shumë gjatë mund të përmbajë baktere ose toksina që nuk mund të shkatërrohen nga gatimi. Mos shijoni ushqimin për të cilin nuk jeni të sigurt – thjesht hidheni jashtë. Edhe nëse duket dhe erë e mirë, mund të mos jetë e sigurt për të ngrënë.

Helmimi nga ushqimi është veçanërisht serioz dhe potencialisht kërcënues për jetën për fëmijët e vegjël, gratë shtatzëna dhe fetuset e tyre, të rriturit e moshuar dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Këta individë duhet të marrin masa paraprake shtesë duke shmangur ushqimet e mëposhtme:

Mish dhe shpendë të papërpunuar ose të rrallë
Peshk ose butak i papërpunuar ose i pa zier, përfshirë goca deti, molusqe, midhje dhe fiston
Vezë të papërpunuara ose të pa gatuara ose ushqime që mund t’i përmbajnë ato, si brumi i biskotave dhe akullorja e bërë në shtëpi
Lakër të papërpunuar, të tilla si jonxhë, fasule, tërfil dhe rrepkë
Lëngjet dhe mushtat e pasterizuar
Qumësht dhe produkte të qumështit të pasterizuar
Djathëra të butë, të tillë si feta, Brie dhe Camembert; djathë me vena blu; dhe djathë të pasterizuar
Pate frigoriferike dhe llaç mishi
Hot -dog të papjekur, mish dreke dhe mish të shijshëm