Ekspertët shpjegojnë se si ëndrrat mund të ngatërrohen me kujtimet tuaja

A keni pasur ndonjëherë një kujtim kaq të gjallë sa betoheni se ka ndodhur, por askush nuk mund ta verifikojë atë?

Ndonjëherë kufiri midis realitetit tuaj të zgjuar dhe përvojave të ëndërruara mund të mjegullohet. Pra, a mund të shkaktojnë kujtime të rreme ëndrrat? Përgjigja e shkurtër është po.

Për fillestarët, kujtesa njerëzore është mjaft e prirur për gabime, thotë Dr. Nancy Irwin, një psikologe klinike. Truri mund të shtrembërojë ose të krijojë kujtime për shkak të paragjykimeve tona natyrore dhe për shkak të ndikimeve të jashtme si sugjerimi, thotë analisti i certifikuar i ëndrrave Lauri Loewenberg.

Për shembull, ju do të mbani mend se keni qenë dëshmitarë të një aksidenti automobilistik, por mund të mos kujtoni se njëra nga makinat ishte e kaltër nëse nuk e përmend dikush – dhe madje edhe atëherë, mund të jetë e pasaktë. Dhe përzierje të ngjashme mund të ndodhin ndërsa jeni në gjumë.

Megjithëse kurrë nuk mund ta dini nëse kujtimi juaj i gjallë ka ndodhur vërtet apo jo, këtu është arsyeja dhe si ëndrrat tuaja mund të krijojnë kujtime të rreme, sipas ekspertëve të ëndrrave.

Pse ëndrrat shkaktojnë kujtime të rreme?

Kujtimet e rreme mund të jenë një mënyrë për të përballuar traumën e pazgjidhur, sipas Irwin. “Nuk na pëlqen të mos i dimë gjërat”, i thotë ajo Bustle. “Natën, mendja mund të kërkojë të dhëna dhe përgjigje, dhe sigurisht që është e mundur që truri të mbushë boshllëqet ose të kodifikojë një kujtesë që mund të shpjegojë gjërat”. Kjo mund të marrë formën e një traume të mbingarkuar gjatë përpjekjeve të trurit tuaj për të përpunuar, sipas këtij studimi të vitit 2015 në revistën Frontiers in Psychology.

Herë të tjera, truri juaj mund të krijojë një kujtesë gjysmë të rremë duke shtrembëruar kujtimet reale të traumës për t’ju mbrojtur nga dhimbja emocionale , e cila mund të ndodhë nëse jeni zgjuar ose ëndërroni, shton Loewenberg. “Nënvetëdija mund të ndryshojë ose rishkruaj traumën në mënyrë që të mund të jetoni në paqe”./telegrafi/

RAPORTO