Si të përdorni Find My App për të gjetur miqtë, pajisjet Apple dhe AirTag

12.03.2022

Mund të gjeni iPhone-in tuaj të humbur, të shihni se ku janë çelësat tuaj, nëse ata kanë një AirTag në to dhe të gjeni atë mikun që supozohet të takoni në një qendër tregtare të ngarkuar. Find My nuk është vetëm për të gjetur artikuj, por edhe për të mbrojtur pajisjet tuaja Apple. Mund t’i […]

Si të përdorni Find My App për të gjetur miqtë, pajisjet Apple dhe AirTag Foto: Ilustrim

Mund të gjeni iPhone-in tuaj të humbur, të shihni se ku janë çelësat tuaj, nëse ata kanë një AirTag në to dhe të gjeni atë mikun që supozohet të takoni në një qendër tregtare të ngarkuar.

Find My nuk është vetëm për të gjetur artikuj, por edhe për të mbrojtur pajisjet tuaja Apple. Mund t’i shënoni si të humbura dhe madje t’i fshini nga distanca, duke mbrojtur të dhënat tuaja. Ja se si të përdorni aplikacionin Find My.

Gjeni pajisjet tuaja

Të gjithëve ndonjëherë na duhet të gjejmë pajisjet tona: iPhone, iPad, Mac, Apple Watches dhe madje edhe AirPods. iPhone juaj mund të ketë rrëshqitur mes jastëkëve të divanit ose mund ta keni lënë në punë. Ju mund të keni harruar se ku e keni vendosur iPad-in tuaj mbrëmë. Dhe një nga AirPods tuaj mund të jetë zhdukur.

Me aplikacionin Find My, mund të gjesh vendndodhjen e një pajisjeje që mungon, ta bësh atë të luajë një tingull — shkëlqyeshëm nëse është në shtëpi dhe nuk mund ta gjesh atë — ose në një skenar më të keq, mund ta shënosh pajisjen si të humbur dhe fshijeni atë. Duhet të aktivizoni cilësimin Find My në secilën nga pajisjet tuaja, në cilësimet e tyre iCloud, për t’u siguruar që nëse humbni një pajisje, mund ta fshini atë nga distanca për të mbrojtur të dhënat tuaja.

Me aplikacionin Find My, mund të gjeni edhe pajisje që nuk janë të lidhura me Wi-Fi ose një rrjet celular. Për sa kohë që këto pajisje kanë energji, ato do të lëshojnë një sinjal Bluetooth të sigurt dhe me energji të ulët dhe pajisjet e tjera të Apple me iOS 13, iPadOS 13 ose macOS Catalina ose versione më të reja do të jenë në gjendje të ndihmojnë në grumbullimin e vendndodhjeve të tyre. Për t’u siguruar që kjo veçori është aktive, në Mac, shkoni te Preferencat e Sistemit, klikoni ID-në tuaj të Apple, më pas klikoni iCloud > Gjej My, më pas kliko Opsionet. Së pari sigurohuni që Find My Mac të jetë aktiv. Më pas, nëse Gjeni rrjetin tim është joaktiv, klikoni Aktivizo.

Në një iPhone ose iPad, shkoni te “Cilësimet”, trokitni lehtë mbi emrin tuaj në krye të ekranit, më pas prekni Find My > Gjeni pajisjen time dhe ndryshoni Find My Network. Duhet të siguroheni gjithashtu që “Dërgo vendndodhjen e fundit” të jetë aktiv, kështu që pajisja juaj do të vazhdojë të dërgojë vendndodhjen e saj derisa të mbarojë energjia.

Gjeni veprat e mia me Mac, iPhone, iPad, Apple Watches, AirPods dhe AirTag. Ai gjithashtu funksionon me disa kufje Beats dhe Apple së fundi hapi aplikacionin Find My për disa kompani të palëve të treta, si Belkin, Chipolo dhe VanMoof, me të tjera që do të vijnë së shpejti.

Pajisjet e ndryshme ofrojnë mundësi të ndryshme. Për një Mac, iPhone, iPad, iPod touch ose Apple Watch, mund të shikoni vendndodhjen e pajisjes, të luani një tingull, ta vendosni në modalitetin e humbur, ta fshini ose të aktivizoni kyçjen e aktivizimit. Kur vendosni një pajisje në modalitetin e humbur, mund të shtoni edhe informacionin e kontaktit, kështu që nëse dikush e gjen, ai do të kontaktojë me ju.

Për AirPods ose AirPods Pro, mund të shikoni një vendndodhje dhe të luani një tingull, por kjo funksionon vetëm nëse AirPods individuale nuk janë në rast. Për AirPods Max, ata nuk duhet të jenë në rastin e tyre që Find My të funksionojë. Por edhe nëse nuk mund t’i gjeni tani, do të shihni vendndodhjen e tyre të fundit dhe kohën kur janë parë për herë të fundit në aplikacionin Find My. Megjithatë, për momentin, mund të gjeni kufje vetëm nëse janë brenda rrezes Bluetooth të njërës prej pajisjeve tuaja. Apple ka njoftuar se AirPods Pro dhe AirPods Max do të përfitojnë nga rrjeti më i gjerë Find My në një moment në vjeshtën e vitit 2021. Ky funksion supozohej të ishte pjesë e iOS 15, por është vonuar.

Ki parasysh se nëse po përdor Family Sharing, të gjitha pajisjet e familjes suaj do të shfaqen në aplikacionin tuaj Find My, në mënyrë që të mund të ndihmoni në gjurmimin e pajisjeve të përdorura nga fëmijët, partneri ose bashkëshorti juaj.

Gjetja e miqve tuaj

Skeda “Njerëzit” e aplikacionit ju lejon të gjeni miqtë ose të afërmit tuaj që kanë ndarë vendndodhjen e tyre me ju (përgjithmonë ose përkohësisht). Kjo mund të jetë e dobishme nëse doni të mbani shënime për fëmijët tuaj, ose nëse po planifikoni të takoni një mik diku dhe dëshironi ta bëni më të lehtë gjetjen e tyre. Të gjithë miqtë tuaj që ndajnë vendndodhjen e tyre shfaqen në aplikacion dhe ju mund të vendosni njoftime në mënyrë që të njoftoheni kur të mbërrijnë ose të largohen nga një vend i caktuar.

Mund të merrni udhëzime se ku janë miqtë tuaj, të shikoni kartën e tyre të kontaktit, të modifikoni emrin e vendndodhjes ku ndodhen dhe, nëse keni shumë miq, mund t’i shtoni të dashurit tuaj në listën e të preferuarave.

Ndarja e vendndodhjes suaj

Për të gjetur miqtë tuaj, njëri prej jush duhet të ndajë vendndodhjen e tyre dhe tjetri duhet të pranojë. Ju mund ta bëni këtë në dy mënyra. E para është nga skeda Miqtë: prekni Share My Location dhe shkruani emrin e personit me të cilin dëshironi të ndani vendndodhjen tuaj.

Këtë mund ta bëni edhe nga skeda Me të aplikacionit Find My në iOS ose iPadOS, ku keni më shumë opsione.

Këtu mund të aktivizoni ose çaktivizoni ndarjen e vendndodhjes tuaj, të vendosni nëse dëshironi të lejoni miqtë të kërkojnë të ndajnë vendndodhjen tuaj, të marrin përditësime të vendndodhjes dhe të modifikojnë emrin e vendndodhjes tuaj. Për shembull, mund të dëshironi të modifikoni emrat e vendndodhjeve të shtëpisë dhe të punës, në mënyrë që miqtë të dinë saktësisht se ku jeni, por edhe vendndodhje të tjera si palestra, supermarketi, shkolla e fëmijëve, etj.

Një tjetër opsion është “Alarmet e sigurisë së artikullit”. Nëse kjo është aktive, do të merrni sinjalizime nëse AirTag i dikujt tjetër ose një pajisje tjetër e palës së tretë është me ju për një kohë të caktuar.

Ju gjithashtu mund të emërtoni vendndodhjen tuaj aktuale, duke trokitur “Ndrysho emrin e vendndodhjes”. Ju mund të dëshironi të vendosni emrin e vendndodhjes së shtëpisë tuaj në Shtëpi, zyrën tuaj në Punë dhe të emërtoni vendndodhje të tjera që vizitoni shpesh, në mënyrë që miqtë tuaj të jenë më të lehtë t’ju gjejnë.

Apple Watch ofron gjithashtu një aplikacion Find People, që ju ndihmon të gjeni miqtë tuaj. Cilësimet për këtë janë në aplikacionin në Apple Watch, por ai trashëgon cilësimet dhe miqtë që keni konfiguruar në pajisje të tjera.

Gjetja e artikujve

AirTag-ët e rinj të Apple janë integruar në aplikacionin Find My. Ju mund të mbani gjurmët e çelësave, portofolit, bagazheve dhe shumë më tepër me AirTags.

AirTags përfitojnë nga rrjeti i Apple prej afro një miliard pajisjesh. Kur një pajisje me Find My vjen pranë një AirTag, ajo regjistron vendndodhjen e saj dhe ia dërgon Apple, në mënyrë anonime, kështu që nuk do ta dini se kjo ndodh dhe askush nuk do ta dijë se keni qenë pranë një AirTag. Meqenëse ka kaq shumë iPhone dhe iPad në botë, arrita të gjurmoja një AirTag që i dërgova një shoku me postë.

Ju gjurmoni AirTag si çdo pajisje Apple. Klikoni mbi trokitje e lehtë një në aplikacionin Gjeni timin dhe do të shihni vendndodhjen e përafërt të tij.

Mund të merrni udhëzime për vendndodhjen e tij, të merrni njoftime kur të gjendet dhe ta vendosni në modalitetin e humbur. Nëse bëni këtë të fundit, mund të shtoni një mesazh që do të shfaqet nëse dikush gjen AirTag dhe e mban atë pranë telefonit të tij. Mund të përfshini numrin tuaj të telefonit dhe një mesazh, në mënyrë që personi që gjen AirTag të mund t’ju kontaktojë.

Nëse jeni pranë një AirTag, me një iPhone 11 ose më të ri, mund të merrni udhëzime të sakta për të gjetur një AirTag. iPhone juaj do t’ju tregojë, me shigjeta, se në cilën rrugë duhet të shkoni, do t’ju tregojë se sa larg jeni nga AirTag dhe do t’ju tregojë kur keni arritur pikërisht pranë tij.

Një tjetër veçori e dobishme me AirTags është aftësia për t’u njoftuar nëse keni lënë pas një artikull të etiketuar. Klikoni ikonën për një AirTag në aplikacionin Find My, më pas klikoni ikonën i. Ju shikoni këtë:

Klikoni “Njoftoni kur lini pas” dhe do të shihni këtë ekran:

Aktivizoni Notify When Left Behind dhe do të njoftoheni në iPhone nëse lini një vendndodhje pa AirTag. Nëse nuk dëshironi njoftime kur largoheni nga vendndodhje të caktuara, klikoni vendndodhjen e sugjeruar – që është vendndodhja juaj aktuale – ose klikoni Vendndodhja e re dhe zgjidhni se ku dëshironi të mos njoftoheni.

Përdor Find My në iCloud.com

Mund të përdorni gjithashtu Find My në ueb, në icloud.com/find. Nga menyja në krye, mund të zgjidhni një pajisje specifike dhe mund të luani një tingull, ta vendosni pajisjen në modalitetin e humbur ose ta fshini atë.

Aplikacioni Find My është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mbrojtur pajisjet tuaja Apple, për të gjetur miq dhe për t’i lënë ata t’ju gjejnë dhe për të gjetur artikuj të humbur me AirTags.