Shtyhen planet e enkriptimit të mesazheve në Facebook dhe Instagram

Meta ka shtyer enkriptimin e mesazheve në Facebook dhe Instagram deri në vitin 2023.

I ri / Teknologji

Shtyhen planet e enkriptimit të mesazheve në Facebook dhe Instagram
Foto: Ilustrim

Planet për të vendosur enkriptimin nga fundi në fund në Facebook dhe Instagram janë shtyer për shkak të një mosmarrëveshje mbi sigurinë e fëmijëve.

Meta – siç quhet tani kompania mëmë e Facebook – tha që enkriptimi i mesazheve në aplikacione do të vinte në vitin 2023.


Procesi do të thotë se vetëm dërguesi dhe marrësi mund të lexojnë mesazhe, por zbatimi i ligjit ose Meta nuk munden.

Megjithatë, grupet dhe politikanët për mbrojtjen e fëmijëve kanë paralajmëruar se kjo mund të pengojë hetimin e policisë për abuzimin e fëmijëve.

Shoqata Kombëtare për Parandalimin e Mizorisë ndaj Fëmijëve (NSPCC), ka pohuar se mesazhet private “është linja e parë e abuzimit seksual të fëmijëve”.

Sekretarja e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, Priti Patel e ka kritikuar gjithashtu teknologjinë, duke thënë në fillim të këtij viti se ajo mund të “pengojë rëndë” zbatimin e ligjit në ndjekjen e aktivitetit kriminal, duke përfshirë abuzimin e fëmijëve në internet.

Privatësia vs. mbrojtje

Enkriptimi nga skaji në fund funksionon duke “përzier” ose duke enkriptuar të dhënat ndërsa ato udhëtojnë midis telefonave dhe pajisjeve të tjera.

Mënyra e vetme për të lexuar mesazhin është zakonisht të keni akses fizik në një pajisje të shkyçur që e ka dërguar ose marrë atë.

Teknologjia është parazgjedhja për shërbimin popullor të mesazheve WhatsApp, gjithashtu në pronësi të Meta – por jo aplikacionet e tjera të kompanisë.

NSPCC u dërgoi kërkesa për Lirinë e Informacionit 46 forcave policore në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë, duke u kërkuar atyre një ndarje të platformave të përdorura për të kryer vepra seksuale ndaj fëmijëve vitin e kaluar.

Nga përgjigjet u zbulua:
– Më shumë se 9,470 raste të imazheve të abuzimit seksual të fëmijëve dhe ofendimeve seksuale të fëmijëve në internet u raportuan në polici;
– 52% e tyre u zhvilluan në aplikacionet në pronësi të Facebook;
– Mbi një e treta e rasteve ndodhën në Instagram, dhe 13% në Facebook dhe Messenger, me shumë pak të ndodhura përmes WhatsApp.

Kjo ka çuar në frikën se planet e Metës për të zgjeruar enkriptimin në mesazhet direkte të Facebook Messenger dhe Instagram të përdorur gjerësisht, mund të mbrojnë shumicën e abuzuesve nga zbulimi.

NSPCC tha se kodimi i mesazheve si parazgjedhje mund të çojë në përhapjen më të lehtë të imazheve të abuzimit të fëmijëve ose kujdesit në internet.

Por avokatët thonë se enkriptimi mbron privatësinë e përdoruesve dhe parandalon kureshtje si nga qeveritë ashtu edhe nga hakerat e paskrupullt. Shefi ekzekutiv i Meta, Mark Zuckerberg i bëri vetë ato argumente kur njoftoi planet e enkriptimit të Facebook në 2019.

‘Të marrim si duhet’

Antigone Davis, shefja globale e sigurisë së Metës, tha se vonesa në zbatimin e enkriptimit deri në vitin 2023 ishte për shkak se kompania po merrte kohën e saj “për ta marrë këtë të drejtë”.

Kompania kishte thënë më parë se ndryshimi do të ndodhte në vitin 2022.

Zonja Davis tha: “Si një kompani që lidh miliarda njerëz në mbarë botën dhe ka ndërtuar teknologji lider në industri, ne jemi të vendosur të mbrojmë komunikimet private të njerëzve dhe t’i mbajmë njerëzit të sigurt në internet”.

Ajo gjithashtu përshkroi një sërë masash parandaluese shtesë që kompania kishte vendosur tashmë, duke përfshirë:

“teknologji proaktive e zbulimit” që skanon për modele të dyshimta aktiviteti, si p.sh. një përdorues që vendos vazhdimisht profile të reja, ose i dërgon mesazhe një numri të madh njerëzish që nuk i njohin
vendosja e përdoruesve nën 18 vjeç në llogari private ose “vetëm miq” si parazgjedhje dhe kufizimi i të rriturve që t’u dërgojnë mesazhe nëse nuk janë tashmë të lidhur
edukimin e të rinjve me këshilla brenda aplikacionit se si të shmangin ndërveprimet e padëshiruara
Andy Burrows, kreu i politikës në internet të sigurisë së fëmijëve në NSPCC, përshëndeti vonesën nga Meta.

Ai tha: “Ata duhet të vazhdojnë me këto masa vetëm kur të mund të demonstrojnë se kanë teknologjinë në vend që do të sigurojë që fëmijët të mos jenë në rrezik më të madh abuzimi.

“Më shumë se 18 muaj pasi një koalicion global prej 130 organizatash për mbrojtjen e fëmijëve të udhëhequr nga NSPCC ngriti alarmin mbi rrezikun e enkriptimit nga fundi në fund, Facebook tani duhet të tregojë se janë seriozë në lidhje me rreziqet e sigurisë së fëmijëve dhe jo vetëm duke luajtur për kohën. ndërsa ata përballen me tituj të vështirë”.

Vjen oferta më e madhe e vitit në Suharekë deri në 70% zbritje, Black Friday tashmë ka filluar!

Por, edhe për çmimet më të mira në treg, njëkohësisht duke u mundësuar klientëve çmimet më të mira jo vetëm...

Lexo më shumë
KOMENTE0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *