Kufjet AirPods së shpejti mund t’ju identifikojnë nga forma e veshit tuaj

02.02.2022

Prodhuesi i iPhone thuhet se ka paraqitur një patentë për një pajisje të re biometrike në Zyrën e Patentave dhe Markave të SHBA-së. Teknologjia e re do të përdorë sinjale ultrasonike të reflektuara kundër mureve të kanalit të veshit të një përdoruesi. Apple njoftoi veçorinë e saj Face ID gjatë zbulimit të iPhone X në […]

Kufjet AirPods së shpejti mund t’ju identifikojnë nga forma e veshit tuaj Foto: Ilustrim

Prodhuesi i iPhone thuhet se ka paraqitur një patentë për një pajisje të re biometrike në Zyrën e Patentave dhe Markave të SHBA-së. Teknologjia e re do të përdorë sinjale ultrasonike të reflektuara kundër mureve të kanalit të veshit të një përdoruesi.

Apple njoftoi veçorinë e saj Face ID gjatë zbulimit të iPhone X në 2017. Dhe duket sikur gjigandi i teknologjisë që atëherë ka punuar në një teknologji novatore njohjeje duke përdorur AirPods-in e tij – njohjen e kanalit të veshit.

Kufjet konvencionale me valë që lidhen me telefonat inteligjentë mund të përdoren në mënyrë të ndërsjellë nga kushdo që përdor pajisjen.

Apple tani mund ta bëjë këtë të pamundur me AirPods-et e tyre që së shpejti do të jenë në gjendje të vërtetojnë një person specifik.

Patenta e Apple, e titulluar “Identifikimi i përdoruesit duke përdorur kufje” përshkruan se si AirPods mund të përdoren për të vërtetuar njerëzit që përdorin pajisjet afër, ecjen e një personi, njohjen e zërit dhe sinjalet tejzanor, sipas Patently Apple.

AirPods aktualisht paraqesin një rrezik sigurie pasi kushdo që i mban ato mund të ketë akses në zë ose informacione të tjera personale në një pajisje që nuk është e tyre. Për të zgjidhur këtë problem, Apple ka punuar në ‘sisteme të përmirësuara për identifikimin e përdoruesve duke përdorur kufje’.

“Sistemet konvencionale nuk adresojnë nëse përdoruesi që mban kufjet është i autorizuar të ndërveprojë me veçoritë personale të pajisjes, siç është marrja e mesazheve nga pajisja”, thuhet në patentë.

Nëse patenta e re e Apple realizohet, AirPods do të jetë në gjendje të identifikojë në mënyrë unike dikë duke përdorur metoda të ndryshme, duke përfshirë sinjalet tejzanor për të njohur veshin e dikujt.

“Karakteristika të ndryshme të veshit të përdoruesit ofrojnë një jehonë të sinjalit tejzanor i cili është unik për përdoruesin”, thotë patenta.

Ndryshimet në sipërfaqen e kanalit të veshit të përdoruesit mund të bëjnë që sinjali tejzanor të reflektohet nga sipërfaqja dhe të gjenerojë një jehonë që ka një nënshkrim që lidhet me përdoruesin. Për shembull, një përdorues që ka një kanal të veshit më të madh mund të rezultojë në një eko që ka një kohë më të gjatë jehone sesa një përdorues që ka një kanal veshi më të vogël.

Informacione të tjera rreth ecjes dhe zërit të një personi mund të kombinohen duke përdorur mikrofonin, akselerometrin dhe xhiroskopin e iPhone për t’i vërtetuar ato nëse kërkohet.

Ndërsa funksioni i ri i mrekullueshëm mund të jetë po aq novator sa Face ID ose AirPods me valë, teknologjia është vetëm në fazën e saj të patentës. Veçanërisht, disa patenta të Apple nuk arrijnë kurrë në pajisjet përfundimtare të Apple.