Instagram rikthen opsionin e shumë kërkuar

18.12.2021

Gjatë një seance dëgjimore në Senat, shefi i Instagramit, Adam Mosseri tha se kompania po punonte për një version të “furnizimit” të saj që do të shfaqte postimet e përdoruesve në rend kronologjik, ndryshe nga algoritmi i saj aktual që rendit postimet bazuar në preferencat e përdoruesve. Furnizimi i prezantuar në vitin 2016 dhe më […]

Instagram rikthen opsionin e shumë kërkuar Foto: Ilustrim

Gjatë një seance dëgjimore në Senat, shefi i Instagramit, Adam Mosseri tha se kompania po punonte për një version të “furnizimit” të saj që do të shfaqte postimet e përdoruesve në rend kronologjik, ndryshe nga algoritmi i saj aktual që rendit postimet bazuar në preferencat e përdoruesve.

Furnizimi i prezantuar në vitin 2016 dhe më pas i përditësuar në 2017 për të përfshirë postimet e rekomanduara, nuk pëlqehet shumë nga përdoruesit, të cilët preferojnë që postimet e tyre dhe postimet e miqve të tyre të shfaqen në rend kronologjik. Furnizimi aktual përdor inteligjencën artificiale për të krijuar atë që Instagram e konsideron burimin më të personalizuar, bazuar në aktivitetin dhe preferencat e përdoruesit.

Mosser u paraqit para Senatit ku ai u “vendos krah për krah pas murit” nga senatorët për çështjet e sigurisë së fëmijëve në aplikacion, menjëherë pas publikimit të dokumenteve të brendshme në Wall Street Journal që sugjeronin se kompania ishte në dijeni se aplikimi i saj mund të ishte “toksike” për adoleshentët.

“Kini pak empati. Merrni përgjegjësinë,” e qortoi Senatorja Marsha Blackburn Mosser ndërsa seanca u mbyll.

Gjatë dëshmisë së tij, Mosseri propozoi krijimin e një “organi kompetent” që do të përcaktonte praktikat më të mira për trajtimin e të dhënave të fëmijëve dhe kontrollet prindërore për të ndihmuar në mbajtjen e fëmijëve të sigurt në internet. Organi do të merrte të dhëna nga prindërit, rregullatorët dhe shoqëria civile për të vendosur standarde dhe mbrojtje universale.

Të martën, Instagram prezantoi opsionin “Take a Break”, i cili filloi testimin muajin e kaluar për përdoruesit në SHBA dhe vende të tjera anglishtfolëse. Ky opsion i nxit përdoruesit të ndalojnë përdorimin e aplikacionit pas përdorimit të tij për një periudhë të caktuar kohe.

“Ajo që ju keni sugjeruar deri më tani është e pakuptimtë,” i tha Blumenthal Mosseri-t përpara se të përfundonte seancën, duke iu referuar Take a Break dhe përditësime të tjera. “Nuk do t’i shpëtojë fëmijët nga efektet e varësisë ndaj platformës suaj.”