Suhareka në zonën e gjelbër, brenda 7 dite u regjistruan 2 viktima dhe 20 raste me COVID-19

Numri i të infektuarve me COVID-19 dhe i viktimave në Kosovë, vazhdonë ende të jetë shqetësues.

Nga java në javë shifrat e të infektuarve me këtë virus ndryshojnë, e në bazë të tyre ndryshon edhe kategorizimi i komunave.

Komuna e Suharekës është njëra nga komunat e Kosovës e cila me javë të tëra është zhvendosur në zona të ndryshme, nga ajo e verdhë në të gjelbër e nga e gjelbëra në të kuqe.

Mirëpo javën që po e lëmë pas në Komunën e Suharekës situata me pandeminë COVID-19 ka qenë më e qetë se në javët e kaluara.

SuharekaOnline ka përcjellur vazhdimisht raportet ditore të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike në vend, e duke u bazuar në këto raporte bëhet e ditur se nga 13 deri më 19 shkurt janë identifikuar gjithsej 20 raste pozitive me COVID-19.

Gjithashtu gjatë kësaj jave, në Komunën e Suharekës janë regjistruar edhe dy viktima nga ky virus, një i moshës 84 dhe një i moshës 57 vjeç.

DataNumri i rasteve pozitiveViktima
13 shkurt, 202100
14 shkurt, 202150
15 shkurt, 202120
16 shkurt, 202130
17 shkurt, 202141 (57 vjeç)
18 shkurt, 202141 (84 vjeç)
19 shkurt, 202120
Të dhëna nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike në Kosovë

Ndërsa, gjatë ditës së premte Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar për kategorizimin e ri të komunave në bazë të rrezikshmërisë së përhapjës së virusit COVID-19, ku është bërë e ditur se Komuna e Suharekës mbetet në zonën e gjelbër.

SuharekaOnline gjithashtu ka siguruar të gjitha masat kufizuese që vlejnë për Komunën e Suharekës, e të cilat mund t’i lexoni më poshtë.

30. Masat për komunat me rrezik të ulët (deri në 75 persona të infektuar për 100,000 banorë brenda javës):

30.1. Operatorët ekonomik lejohen të punojnë nga 05:00-22:00,

30.2. Qendrat tregtare lejohen të punojnë nga 05:00-22:00,

30.3. Shërbimet e hotelerisë dhe gastronomisë lejohen të punojnë nga 05:00-22:00, ndërkaq pas orës 22:00 punojnë me shërbim “merr me vete” dhe “porosi me dërgesë”,

30.4. Transporti publik lejohet të punoj duke shfrytëzuar deri në 50% të kapaciteteve, duke respektuar “Manualin për mbrojtjen nga përhapja e Covid-19”,

30.5. Taksitë lejohen të punojnë me një (1) pasagjer prapa ose deri në tre (3) nëse janë anëtarë të familjes, duke respektuar “Manualin për mbrojtjen nga përhapja e Covid-19”,

30.6. Institucioneve vartëse të MKRS dhe komunave (siç janë teatrot, bibliotekat, filarmonia, galeritë, ansamblet, baleti, kinematë, qendrat rinore, muzetë, qendrat e kulturës me grupe dhe të ngjashme), lejohet të punojnë deri në orën 22:00 duke shfrytëzuar deri në 40% të hapësirës/sipërfaqeve të objekteve përkatëse për të gjitha aktivitetet (si në shfaqje ashtu edhe në ushtrime), duke respektuar “Manualin për mbrojtjen nga përhapja e Covid-19”,

30.7. Lejohen aktivitetet sportive në hapësira të mbyllura dhe të hapura, ku gjatë stërvitjeve në hapësirat e mbyllura mund të marrin pjesë deri në 20 persona, ndërsa gjatë garave deri ne 50 persona, gjithmonë bazuar në protokolle vendore dhe ndërkombëtare sportive, si dhe duke u bazuar në “Manualin për mbrojtjen nga përhapja e Covid-19”,

30.8. Lejohen fitneset dhe pishinat e mbyllura për aktivitete individuale rekreative duke shfrytëzuar deri në 40% të hapësirave/sipërfaqeve, duke respektuar “Manualin për mbrojtjen nga përhapja e Covid-19”,

30.9. Pavarësisht pikave 35.6, 35.7 dhe 35.8 më lartë, autorizohet Ministria e Shëndetësisë që bazuar në rekomandimet e IKSHP-së të nxjerrë vendime operacionale të ndalojë këto aktivitete.

RAPORTO