Kur do të futet VAR në Premier League?

15.11.2018

Teknologjia VAR është përdorur në Kupën Botërore të 2018 në Rusi për sukses të përzier, dhe gjithashtu është duke u testuar në disa turne të mëdha në të gjithë globin. Futja e ndihmës video referee (VAR) ishte projektuar për të ndihmuar gjyqtarët dhe për të eliminuar gabimet, duke siguruar që do të bëheshin më pak […]

Kur do të futet VAR në Premier League? Foto: Ilustrim

Teknologjia VAR është përdorur në Kupën Botërore të 2018 në Rusi për sukses të përzier, dhe gjithashtu është duke u testuar në disa turne të mëdha në të gjithë globin.

Futja e ndihmës video referee (VAR) ishte projektuar për të ndihmuar gjyqtarët dhe për të eliminuar gabimet, duke siguruar që do të bëheshin më pak gabime që do të çonin në rezultate të sakta në lojëra.

Pas përdorimit të saj në Kupën e Botës, pritja e tij ka qenë një moment i keq për disa kombëtare, meqë disa probleme të tjera lindin nga përdorimi i VAR-it – siç është qëndrueshmëria dhe ndërprerja e lojës.

Ndërsa vende të tilla si Australia, Shtetet e Bashkuara dhe Italia tashmë janë duke zbatuar përdorimin e saj, Anglia ende nuk e ka prezantuar VAR në ligën e saj të lartë, megjithëse është përdorur në FA Cup.

Me periudhën e provës që po zhvillohet, ky sistem hedh një vështrim në VAR në Angli, kur do të përdoret në Premier League dhe, natyrisht, kundërvajtjet.

Sistemi VAR përdoret vetëm në katër skena të ndryshimit të lojës: Golat (dhe incidentet që çojnë tek ata), dënimet, kartat e kuqe dhe rastet e identitetit të gabuar.

Vendimet mund të përmbysen, por vetëm në rastin e një “gabimi të qartë”. Arbitri mund të kërkojë një rishikim video të një incidenti, ose VAR mund të njoftojë gjyqtarin për një gabim.