Inflamacion Yndyra e tepërt e gjakut mund të shkaktojë dëme të organeve

Në një studim të ri, studiuesit kanë gjetur mekanizmat përmes të cilave niveli i lartë i lipideve të gjakut mund të çojë në inflamacion dhe me kalimin e kohës, pasoja më serioze, siç është dëmtimi i organeve.

Inflamacioni shkaktohet si dhe një faktor rreziku për shumë kushte. Këto përfshijnë mbipesha, diabeti dhe problemet kardiovaskulare.

Një nga arsyet më të mëdha për inflamacionin është infeksioni. Kur trupi ndjen se mikroorganizmat e huaj të rrezikshëm, siç janë bakteret, kanë hyrë në të, lëshon një përgjigje imune. Inflamacioni është një pjesë thelbësore e kësaj përgjigje.

Kjo kthesë e ngjarjeve është e natyrshme dhe zakonisht ndihmon në ruajtjen e një gjendje shëndetësore. Megjithatë, ndonjëherë, inflamacioni shfaqet për arsye të tjera nga infeksioni, dhe mund të vazhdojë në mënyrë anormale, duke çuar në lloje të ndryshme të dëmtimit.

Në një studim të ri, rezultatet e të cilit shfaqen në revistën Nature Immunology Source Trusted, Dr. Timo Speer dhe kolegët e tij – nga Universiteti Saarland në Saarbrücken, Gjermani – u mbyllën në një faktor që ata thonë se shkakton inflamacion jo të shëndetshëm: nivele të larta të triglicerideve, të cilat janë një masë e yndyrës së gjakut.

Studimi zbuloi mekanizmat përmes të cilave yndyra e lartë e gjakut mund të çojë në inflamacion – të cilat, nga ana tjetër, mund të ndikojnë në proceset e tjera biologjike, duke çuar potencialisht në dëmtimin e organeve dhe enëve të gjakut.

Inflamacioni nëse bëhet kronik, mund të dëmtojë veshkat ose të shkaktojë aterosklerozë – ngushtimin e arterieve për shkak të një grumbullimi të depozitave në murin e brendshëm arterial. Dhe ateroskleroza është një nga shkaqet kryesore të sulmeve në zemër dhe goditje.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.