Vitamina F, aleatja më e mirë për t’u dobësuar dhe mbajtur nën kontroll kolesterolin

Vitamina F, e tretshme në yndyrë dhe e ndjeshme ndaj nxehtësisë dhe dritës, është e përbërë nga dy acide yndyrore esenciale, përkatësisht acid linoleik dhe acid alfa linoleik. Këtyre duhet t’u shtojmë më pas acidin arachidonic. I njohur edhe me emrin omega 3, ai është i lidhur me disa përfitime që janë të dobishme për t’u thelluar.

Midis këtyre, mund të përmendet aftësia për të mbajtur nën kontroll oksidimin e kolesterolit, me përfitime të dukshme për shëndetin kardiovaskular. Siç theksohet nga ekspertët e grupit Humanitas, vitamina F është një aleat i vlefshëm për uljen e peshës trupore.

Përfitimet e yndyrnave që përbëjnë vitaminën F kanë qenë disa herë në qendër të vëmendjes shkencore. Duke u përqendruar gjithmonë në mbrojtjen nga sëmundjet kardiovaskulare, vlen të theksohet se, siç theksohet nga një përmbledhje e bërë në vitin 2014 nga një ekip nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard, acidi linoleik dietik është i shoqëruar me një rrezik më të ulët për sëmundje të arterieve koronare të cilat, siç dihet, janë situata shumë të rënda në të cilat arteria koronare pengohet nga kolesteroli, kalciumi dhe substanca të tjera që udhëtojnë në gjak.

Sipas ekspertëve që kanë kryer rishikimin – duke ekzaminuar gjithsej 13 studime në grup – rezultatet e përmendura më lart janë një demonstrim se si bëhet zëvendësimi i yndyrnave të ngopura me ato të polenizuara. Kur bëhet fjalë për vitaminën F, është e dobishme të dini dozat. Sot nuk ka rekomandime të sakta mjekësore në lidhje me këtë. Sidoqoftë, një gjë është e sigurt se nevoja për yndyrna të pangopura rritet në përpjesëtim me pjesën e karbohidrateve dhe lipideve të ngopura që përfshihen në dietë.

Në këtë pikë, dikush pyet veten se cilat ushqime duhet të konsumojë për të rritur marrjen e vitaminës F. Në këtë kategori është e mundur që të përfshihet para së gjithash mbreti i dietës mesdhetare, përkatësisht vaji i ullirit. Për të mos harruar janë vaji i sojës, vaji i misrit, bajamet (gjithashtu shumë të pasura me vitaminë E). Para se të filloni të hani ushqime të karakterizuara nga prania e vitaminës F, padyshim që këshillohet të kontaktoni mjekun tuaj.

RAPORTO