Si ta ndihmoni fëmijem tuaj nëse ka ankth rreth shkollës

Si ta ndihmoni fëmijem tuaj nëse ka ankth rreth shkollës

Rreth 5% e të gjithë fëmijëve përjetojnë ankth gjatë shkollës. Jo vetëm që kjo mund të ndërhyjë në edukimin e tyre, por gjithashtu mund të jetë e vështirë për ju, veçanërisht nëse punoni.

 Për fat të mirë, ka gjëra që mund të bëni për të ndihmuar fëmijën tuaj të kapërcejë ankthin e tyre. Filloni duke biseduar me ta për të kuptuar rrënjën e problemit. Pastaj, vazhdoni të flisni, inkurajoni dhe mbani një rutinë për të siguruar fëmijën tuaj dhe t’i ndihmoni ata të ndërtojnë vetëbesim.

Disa nga Metodat të cilat duhet ti praktikoni:

 1. Identifikimi i shkakut të ankthit të fëmijës tuaj
 2. Inkurajimi i fëmijës tuaj të kthehet në shkollë
 3. Promovimi i vetëbesimit

(1) Flisni me fëmijën tuaj për të zbuluar pse janë në ankth.

 Fëmija juaj mund të ketë një arsye të qartë për të mos dashur të ndjekë shkollën dhe të dijë se çfarë është, mund t’ju ndihmojë t’i siguroni ato. Disa arsye të zakonshme pse fëmijët mund të ndjehen të shqetësuar për të ndjekur shkollën, përfshijnë probleme me fëmijët e tjerë, shqetësohen për dështimin, duke qenë të shqetësuar për përdorimin e banjës në një ambient publik, duke menduar se mësuesi i tyre është “domethënës” ose nuk i pëlqen ata, dhe të merren me kërcënime ose dëm fizik nga një ngacmues. 

 • Provoni të pyesni fëmijën tuaj diçka të tillë, “A ka ndodhur ndonjë gjë kohët e fundit në shkollë që po ju shqetëson?” ose “What’sfarë të bën të ndjehesh keq?”
 • Nëse tashmë keni ndonjë ide se çfarë po ndodh, ju mund të sqaroni duke thënë diçka të tillë, “A është studenti tjetër për juve?” apo “A keni frikë të shkoni në shkollë?”

Bisedoni me mësuesin e fëmijës për të zbuluar nëse ka ndonjë çështje specifike. Nëse fëmija juaj nuk mund ose nuk do ta shpjegojë çështjen, bisedoni me mësuesin e tyre. Edhe nëse fëmija juaj ju jep një arsye për të mos dashur të shkoni në shkollë, biseda me mësuesin e tyre mund të ndihmojë në sqarimin e problemit. Mësuesi i fëmijës tuaj gjithashtu mund të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të zhvilloni një zgjidhje.

 • Provo të thuash diçka të tillë, “Charlie po merrej me ndonjë ankth dhe nuk jam i sigurt pse. A ka ndodhur ndonjë gjë kohët e fundit në shkollë që mund ta shkaktojë atë? “
 • Pyetni mësuesin e fëmijës tuaj për sugjerime nëse ata kanë vërejtur ndonjë çështje specifike. Për shembull, nëse fëmija juaj po lufton me punën në shkollë ose ka probleme me një nxënës tjetër, kërkoni ndihmën e mësuesit për këtë problem. Zbatimi i disa ndryshimeve të thjeshta mund të ndihmojë për të zgjidhur çështjen.


Identifikoni çdo ndryshim të fundit në shtëpi që mund të shkaktojë ankth. 
Ndonjëherë fëmijët mund të shfaqin ankth për shkollën për shkak të një çështjeje ose ndryshimit të fundit në shtëpi. Reflektoni për çdo ndryshim të fundit që mund të ketë prekur fëmijën tuaj, të tilla si lëvizja, humbja e një kafshë shtëpiake ose divorci.

 • Mundohuni t’i kërkoni fëmijës tuaj diçka të tillë, “A mund të më thoni se çfarë ju shqetëson?” apo “A jeni ndier ankth sepse Mopsi vdiq?”


Merrni fëmijën tuaj për të parë pediatrin e tij për të përjashtuar sëmundjet fizike. 
Ndonjëherë ankthi mund të shfaqet si sëmundje fizike, kështu që është e rëndësishme që simptomat e fëmijës tuaj të kontrollohen nga një pediatër. Merrni fëmijën tuaj për të parë një pediatër nëse ata po përjetojnë ndonjë simptomë që mund ose nuk mund të ketë lidhje me ankthin, siç janë: 

 • Stomaku i ngritur
 • të përzier
 • Dhimbje koke
 • Hyperventilation
 • marramendje

(2) Bisedoni me fëmijën tuaj për t’i siguruar ato. Pasi të keni identifikuar arsyen pse fëmija juaj po lufton, bisedoni me ta për ndjenjat e tyre dhe njoftojini se jeni atje për ta. Duke u ofruar atyre këtë siguri mund t’i ndihmojë ata të ndjehen më pak të shqetësuar për të ndjekur shkollën.

 • Mundohuni të thuani diçka të tillë, “Unë e di se mund të jetë e frikshme të fillosh në një shkollë të re, por do të bëhet më e lehtë”.
 • Ose, ofroni një sigurim të thjeshtë, siç është, “Unë jam këtu për ju sa herë që doni të flisni”.

Filloni një rutinë në mëngjes për të ndihmuar në sigurimin e fëmijës tuaj. Fëmijët gjejnë rutinat qetësuese, kështu që zhvillimi i një rutine të thjeshtë të mëngjesit mund të ndihmojë që fëmija juaj të ndjehet më i sigurt. Zgjoni fëmijën tuaj në të njëjtën kohë çdo mëngjes dhe inkurajojini ata të bëjnë të njëjtat gjëra në të njëjtën mënyrë çdo ditë. 

 • Për shembull, provoni ta zgjoni fëmijën tuaj në orën 7:00, lërini që të vishen, lani fytyrën, hanë mëngjes, lani dhëmbët dhe më pas mbledhni gjërat e tyre për në shkollë.

Mos e pyesni fëmijën tuaj se si ndihet ose i kushton vëmendje ankthit të tyre. Shtë e rëndësishme të qëndroni simpatikë ndaj ankthit të fëmijës suaj, por përqendrimi në të mund të bëjë atë edhe më keq. Përkundrazi, përpiquni të mos thoni asgjë në lidhje me ankthin e tyre. Ndërveproni me ta ashtu siç do të bëni. 

 • Për shembull, nëse fëmija juaj vjen në shtëpi nga shkolla herët për shkak të ankthit të tyre, shmangni pyetjen se si ndjehen ose flasin për ankthin e tyre. Përkundrazi, bëni ata të shkojnë në rutinën e tyre të zakonshme, të tilla si bërja e detyrave të shtëpisë, detyrat dhe përgatitja për shtrat në kohën e zakonshme.

Shmangni t’i jepni fëmijës tuaj një trajtim të veçantë kur të qëndrojë në shtëpi. Nëse fëmija juaj refuzon të shkojë në shkollë një ditë, është e rëndësishme të shmangni çdo gjë që i bën ata të duan të bëjnë përsëri. Mos bëni trajtime speciale për fëmijën tuaj ose mos i trajtoni ato më ndryshe se zakonisht. 

 • Për shembull, nëse fëmija juaj qëndron në shtëpi nga shkolla për shkak të ankthit, inkurajoni ata të pushojnë, të luajnë të qetë ose të bëjnë detyrat e shtëpisë. Mos u ofroni t’i çoni në park gjatë orarit të shkollës ose t’i çoni në drekë për vaktin e tyre të preferuar.

Rivendosni fëmijën tuaj në shkollë gradualisht nëse ankthi i tyre është i rëndë. Mundohuni t’i zgjoni ata në mëngjes, dhe t’i përgatiteni për në shkollë, më pas drejtojini në shkollë dhe uluni në makinë me ta për disa minuta. Pastaj, përsërisni këtë të nesërmen dhe lejo që fëmija juaj të shkojë për një ditë e gjysmë. Ditën e tretë, lërini fëmijën tuaj të qëndrojë në shkollë për një ditë të plotë. [10]

 • Kjo mund të ndihmojë që fëmija juaj të kthehet në shkollë pa një episod të përsëritur.

(3) Inkurajoni fëmijën tuaj të angazhohet në më shumë aktivitete shoqërore. Fëmija juaj mund të ndjehet më i sigurt kur shkon në shkollë nëse ata kanë më shumë mundësi për t’u shoqëruar me fëmijët e tjerë jashtë shkollës. Provoni t’i përfshini ata në një klub ose aktivitet që ata mund të bëjnë jashtë orarit të shkollës, ose të paktën caktoni disa data për të luajtur fëmijën tuaj për t’i ndihmuar ata të shohin që të qenit me fëmijë të tjerë është kënaqësi. 

 • Për shembull, ju mund të shihni nëse fëmija juaj do të donte të merrte pjesë në valle, arte marciale ose përplasje.
 • Fëmija juaj madje mund të fitojë pavarësinë duke luajtur në shtëpinë e një miku ose kushëriri për disa orë.


Merrni fëmijën tuaj në një turne në shkollën e tyre të re nëse janë në ankth. 
Nëse fëmija juaj do të fillojë shkollën së shpejti, ju mund të jeni në gjendje të lehtësoni ankthin e tyre për këtë duke i çuar në shkollë disa ditë para se të fillonin orët e mësimit. Shëtisni me ta dhe tregoni disa pika të rëndësishme. 

 • Për shembull, ju mund t’u tregoni atyre klasën e tyre, banjat dhe shesh lojërash.

Mësojini teknikës së fëmijës suaj qetësuese për t’i ndihmuar të përballen. Nëse fëmija juaj përjeton ankth ndërsa është në shkollë, ai mund të përfitojë nga të dish të qetësohet. Provoni t’i mësoni fëmijës tuaj një teknikë të thjeshtë relaksimi, siç është frymëmarrja e thellë. 

 • Për shembull, ju mund ta mësoni fëmijën tuaj të marrë frymë ndërsa ai numëron në 4, pastaj mbani frymën e tij për 4 sekonda, dhe pastaj nxirreni në numrin 4.
 • Mësoni fëmijën tuaj të përdorë teknikën e tyre të relaksimit sa herë që ka ndjenja ankthi.

Kërkoni ndihmë nga një terapist nëse problemet vazhdojnë. Nëse fëmija juaj vazhdon të merret me ankthin në shkollë, gjeni një terapist që mund t’i ndihmojë ata. Fëmija juaj mund të përfitojë nga biseda me një terapist në lidhje me ankthin dhe aftësitë e të mësuarit për t’i ndihmuar ata të përballen me emocionet e tyre. 

 • Provoni të pyesni pediatrin e fëmijës tuaj për një referim tek një terapist i cili mund të jetë në gjendje të ndihmojë fëmijën tuaj.
RAPORTO