Si të kuptoni nëse organizmi juaj po merr mjaftueshëm jod

Çfarë roli ka jodi në organizëm?

Tiroidja juaj, një gjendër e vogël në formë fluture e cila gjendet në qafën tuaj, e përdor jodin për të prodhuar hormonet të cilat i duhen trupit për shumë funksione, për shembull për të prodhuar energji e cila ju mban ngrohtë.

Këto hormone janë gjithashtu të rëndësishme për kockat e bebes dhe zhvillimin e trurit para dhe pas lindjes. Trupi juaj nuk e prodhon jodin, kështu që duhet ta merrni nëpërmjet suplementeve.

Sa jod ju duhet?

Të rriturve u duhen 150 mikrogramë (mcg) në ditë. Foshnjave u duhet 110 mcg jod në ditë deri në 6 muaj dhe 130 mcg në ditë nga 7-12 muaj. Më pas rekomandohet që nivelet të ulen tek 90 mcg deri në moshën 8 vjeçe. Fëmijët 9 deri 13 vjeç duhet të marrin 120 mcg jod në ditë.

Po nëse jeni shtatzënë?

Është periudha më e rëndësishme për të marrë mjaftueshëm jod. Sasitë e ulëta të jodit ndikojnë në rritjen e bebes dhe zhvillimin e trurit. Kjo është arsyeja pse gratë shtatzëna duhet të marrin 50% më shumë jod se ushqimet e tjera.

Ju jeni më të predispozuara të keni nivele të ulëta të jodit nëse nuk hani mjaftueshëm bulmet gjatë shtatzënisë. Ndoshta mjeku mund t’ju sugjerojë të merrni një suplemente me 150 mcg jod.

Po nëse jeni duke dhënë gji

Është një ide e mirë të vazhdoni të merrni suplemente jodi. Fëmijët e marrin këtë përbërës nga qumështi i gjirit, formulat për bebe dhe ushqimet kur fillojnë të hanë.

Nëse jeni duke ushqyer me gji, ekspertët sugjerojnë të merrni 290 mcg jod për t’u siguruar që bebi juaj po merr mjaftueshëm jod.

Një nga shenjat që keni mungesë jodi

Një nga shenjat e para që mund të vini re është ënjtja e gushës. Në të vërtetë, është inflamacion i gjëndrës tiroide. Është mirë të flisni me mjekun për të zbuluar më shumë.

Hipotiroidizmi

Një nga arsyet pse nivelet tuaja të jodit janë të ulëta është sepse gjëndra juaj tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormon tiroid. Kjo gjendje quhet hipotiroidizëm.

Mund të shoqërohet me gushë të ënjtur, por jo gjithmonë. Mund të shoqërohet edhe rënie flokësh, lëkurë të thatë, të pasurit ftohtë, lodhje, kapsllëk dhe stres. Dhe mund të fitoni peshë.

Ushqime të pasura me jod

Frutat e detit mund të jenë një burim i mirë i frutave të detit. Ai gjendet gjithashtu tek vezët, qumështi, kosi, djathi. Kur shihni tabelën ‘e jodizuar’ në etiketë, do të thotë që keni jod të shtuar.

Çfarë ndodh nëse e merrni me tepricë?

Nivelet e larta të jodit mund të shkaktojnë inflamacion të gjëndrës tiroide dhe të shkaktojnë të njëjtat simptoma, duke përfshirë gushën e ënjtur.

A mund të ndikojë jodi tek ilaçe e tjera?

Po. Nëse merrni ilaçe për presionin e gjakut si ACE ose diuretikët si amiloid, eplerenon, spironolactone, trimterene, suplementet e jodit mund të ngrenë nivelet e kaliumit në gjak në nivele të pasigurta. Dhe marrja e tyre bashkë me medikamentet për hipotiroidizëm mund të ulë shumë nivelet e hormonit tiroid.

Gjithmonë konsultohuni me mjekun për këto suplemente.

RAPORTO