Pse mund të ndiheni keq disa muaj pas lënies së duhanit?

15.01.2024

Ju mund të vazhdoni të përjetoni simptoma si lodhje ose gulçim për disa muaj pas ndërprerjes së duhanit pasi trupi juaj vazhdon të shërohet. Lënia e duhanit është një hap i rëndësishëm drejt shëndetit më të mirë, duke filluar procesin e shërimit të trupit tuaj brenda disa ditësh. Megjithatë, udhëtimi për t’u ndjerë përsëri “normal” […]

Pse mund të ndiheni keq disa muaj pas lënies së duhanit? Foto: Ilustrim

Ju mund të vazhdoni të përjetoni simptoma si lodhje ose gulçim për disa muaj pas ndërprerjes së duhanit pasi trupi juaj vazhdon të shërohet.

Lënia e duhanit është një hap i rëndësishëm drejt shëndetit më të mirë, duke filluar procesin e shërimit të trupit tuaj brenda disa ditësh. Megjithatë, udhëtimi për t’u ndjerë përsëri “normal” mund të marrë pak kohë, shkruan Healthline.

Për një kohë, mund të ndiheni më keq, duke përjetuar potencialisht shtim në peshë, ankth, lodhje dhe tundim për të rifilluar duhanin. Këto ndjenja mund të vazhdojnë edhe për disa muaj.

Tre muaj pas lënies së duhanit, ju mund të përjetoni këto simptoma:

Përshtatjet psikologjike: Për disa individë, cigaret shërbejnë si një mekanizëm përballues. Pasi ta lini duhanin, mund të jetë e vështirë të gjeni mënyra të reja për të menaxhuar stresin ose për të përballuar emocionet, duke çuar në një përkeqësim të përkohshëm të humorit ose mirëqenies.

Shtim në peshë: Disa njerëz mund të shtojnë peshë pasi të lënë duhanin. Ky shtim në peshë, veçanërisht nëse është i rëndësishëm, mund t’ju bëjë të ndjeni siklet ose pakënaqësi.

Çështjet themelore shëndetësore: Ndonjëherë, lënia e duhanit mund të zbulojë çështje themelore shëndetësore që u maskuan nga pirja e duhanit. Kjo mund të çojë në një perceptim të ndjenjës më keq, edhe pse simptomat nuk lidhen drejtpërdrejt me lënien e duhanit.

Simptomat e tërheqjes: Edhe disa muaj pas lënies së duhanit, disa individë mund të përjetojnë simptoma të zgjatura të tërheqjes. Këto mund të përfshijnë luhatje të humorit, nervozizëm, lodhje, ankth dhe vështirësi në përqendrim.

Shërimi i funksionit të mushkërive: Ndërsa funksioni i mushkërive zakonisht përmirësohet pas lënies së duhanit, kollitja e vazhdueshme ose gulçimi mund të ndodhë edhe 3 muaj më vonë. Kjo mund të jetë për shkak të pastrimit të mushkërive nga mbeturinat e grumbulluara ose shërimit nga ekspozimi i mëparshëm i tymit.

Përmirësimi i ndjenjës së shijes dhe nuhatjes: Perceptimi shqisor, si shija dhe nuhatja, shpesh vazhdon të përmirësohet ndërsa trupi juaj riparon mbaresat nervore të dëmtuara.