Niveli i ulët i kolesterolit mund të parandalojë verbërinë

Syri i projektuar për një shifër më të ulët të kolesterolit mund të jetë në gjendje për të parandaluar një nga format më të zakonshme të verbërisë.

Sipas studiuesve amerikanë, nivelet e larta të kolesterolit mund të ndikojnë në sistemin imunitar dhe të çojë në degjenerimin makular.

Makula është vend i ëmbël në sy e cila është përgjegjëse për lexim, ngjarjen dhe njohjen e fytyrave të njerëzve.

Degjenerimi makular është më e zakonshme në pleqëri. Ajo fillon në një formë të “thatë”, në të cilën qelizat që ndjejnë dritën në sy të dëmtohen, por mund të përparojë shumë më kërcënuese në versionin “të lagësht”, kur enët e gjakut të formuara rishtas me shpejtësi mund të shkaktojnë verbim.

Testet në minj dhe njerëzve, të publikuara në revistën “Cell Metabolism”, tregoi se qelizat imunitare u shkatërruan, kur ata ishin bllokuar me yndyra.

Doktorët në Universitetin Washington të mjekësisë hetuan rolin e makrofagëve, një pjesë e sistemit imunitar, në tranzicionin nga gjendja e thatë në formë të lagësht të sëmundjes.

Një nga studiuesit, tha se roli i makrofagëve ndryshon dhe ata shkaktojnë prodhimin të enëve të gjakut të reja.