Nëse këto figura ju shkaktojnë frikë, mund të keni automatonofobi

Nëse këto figura ju shkaktojnë frikë, mund të keni automatonofobi
Eurolinda Zenelaj

24.03.2021 / Shëndeti

Automatonofobia është frika nga figurat e ngjashme me njeriun, të tilla si manekinët, statujat prej dylli, statujat, robotët etj.

Është një fobi specifike, ose frikë nga diçka që shkakton stres dhe ankth të konsiderueshëm dhe të tepruar dhe mund të ndikojë negativisht në cilësinë e jetës së një personi.

Cilat janë simptomat e automatonofobisë?

Automatonofobia shkakton një përgjigje automatike, të frikës së pakontrollueshme ndaj figurave të ngjashme me njeriun. Pamja ose mendimi i këtyre figurave mund të shkaktojë ankth për disa njerëz.

Pediofobia është një frikë nga kukullat dhe është një fobi e lidhur me automatonofobinë. Simptomat përfshijnë simptomat psikologjike dhe fizike të ankthit.

Simptomat psikologjike:

▪ shqetësim
▪ shqetësim i vazhdueshëm
▪ frikë
▪ probleme me gjumin
▪ atak paniku

Simptomat fiziologjike:

▪ rrahje të shtuar të zemrës
▪ vështirësi në frymëmarrje dhe dhimbje gjoksi
▪ diarre
▪ djersitje dhe dridhje
▪ marramendje dhe çorientim

Çfarë e shkakton automatonofobinë?

Ekzistojnë dy shkaqe. Kur automatonofobia zhvillohet për shkak të një ngjarje traumatike që lidhet me figura të ngjashme me njeriun, ajo njihet si një fobi eksperimentale.

Kjo ngjarje traumatike mund të jetë një film i frikshëm me figura të ngjashme me njeriun ose një ngjarje personale që përfshin figura të tilla.

Kur automatonofobia zhvillohet pa një ngjarje traumatike, ajo njihet si një fobi jo-eksperimentale.

Këto fobi mund të zhvillohen për një sërë arsyesh, të tilla si:

▪ Gjenetika: Të paturit e një të afërmi me këtë fobi mund të rrisë rrezikun që të mund ta zhvilloni edhe ju.

▪ Mjedisi: Përmendja e një ngjarje traumatike në lidhje me figura të ngjashme me njeriun mund të shkaktojë automatonofobi në disa individë.

▪ Zhvillimi: Zhvillimi i hershëm i trurit mund ta bëjë dikë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të kësaj fobie.

Alternativat e trajtimit përfshijnë terapi njohëse të sjelljes, terapi ekspozimi dhe në disa raste, ilaçe.

Burimet: Healthline, WebMD/telegrafi/

RAPORTO