Ndryshimi i presionit të gjakut shkakton këto rreziqe

10.03.2020

Pacientët me hipertension e dinë më së miri se si ndryshimet në presionin e gjakut ndikojnë në disponim, rutinën e përditshme dhe gjendjen e tyre. Përveç kësaj, nëse këto situata janë të zakonshme, rreziku i sëmundjes serioze të zemrës do të rritet ndjeshëm me kalimin e kohës, paralajmërojnë shkencëtarët amerikanë, transmeton KosovaPress. Ndryshimet e shprehura […]

Ndryshimi i presionit të gjakut shkakton këto rreziqe Foto: Ilustrim

Pacientët me hipertension e dinë më së miri se si ndryshimet në presionin e gjakut ndikojnë në disponim, rutinën e përditshme dhe gjendjen e tyre.

Përveç kësaj, nëse këto situata janë të zakonshme, rreziku i sëmundjes serioze të zemrës do të rritet ndjeshëm me kalimin e kohës, paralajmërojnë shkencëtarët amerikanë, transmeton KosovaPress.

Ndryshimet e shprehura në presionin e gjakut në të 20-tat e tyre shoqërohen me një rrezik më të lartë të shëndetit të dëmtuar të jetës së mesme, sipas një studimi të fundit nga Universiteti Duke.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për rritjen e papritur të presionit të gjakut sistolik ose të sipërm, thonë shkencëtarët, pasi çdo rritje në katër njësitë e saj të merkurit për një periudhë të shkurtër kohe shoqërohej me një rrezik shtesë 15 për qind më të lartë të sëmundjes së zemrës në moshën e mesme.

Sondazhi përfshiu rreth 3.500 të anketuar, statusi shëndetësor i të cilëve u monitorua për 30 vjet.