COVID-19: Sa herë në ditë duhet t’i lani duart dhe pse është e rëndësishme

Larja e duarve është një punë kaq e madhe dhe një pjesë e rëndësishme e jetës sonë të përditshme, saqë i kushtohet një ditë e tërë.

 Çdo vit më 15 tetor , bota feston Ditën Globale të Larjes së Duarve. Këtë vit, me pandeminë COVID-19 që luan një rol kaq të madh në jetën tonë, Dita Globale e Larjes së Duarve do të thotë më shumë tani sesa ka pasur më parë. Tema e Ditës Globale të larjes së duarve 2020 është “Higjiena e duarve për të gjithë”, e cila është një ditë që përqendrohet në ngritjen e vetëdijes për vënien e ujit dhe sapunit në dispozicion globalisht, veçanërisht në vendet publike, shkolla dhe institucionet e kujdesit shëndetësor.

Dita Globale e larjes së duarve është një mundësi për të hartuar, testuar dhe përsëritur mënyra krijuese për të inkurajuar njerëzit të lajnë duart e tyre me sapun në kohë të rëndësishme, përcjellë SuharekaOnline.

Pse është e rëndësishme larja e duarve?

Duart e ndyra ndihmojnë në transmetimin e patogjenëve si mikrobet dhe viruset dhe përhapjen e baktereve shumë rezistente.

Cila është e mira e sapunit, si i vret mikrobet?

Viruset mund të qëndrojnë aktivë për orë të tëra, madje edhe disa ditë (një eksperiment tregon që koronavirusi vazhdon për 4 javë në kartëmonedhat ). Kur prekni, të themi, një sipërfaqe me një grimcë virusi mbi të, ajo do të ngjitet në lëkurën dhe duart tuaja. Nëse më pas prekni fytyrën, veçanërisht sytë, vrimat e hundës ose gojën, mund të infektoheni.

Dezinfektuesit, lëngjet, pecetat, xhelët dhe kremrat me përmbajtje alkooli funksionojnë në heqjen e viruseve – por jo aq mirë sa sapuni normal. Si Një përgjigje e shpejtë: një virus është një nano-grimcë e vetë-mbledhur. SARS-CoV-2 ka madhësi rreth 80–220 nanometra (nm) (1nm = 1 miliardtë e metrit, ose 0.000000001 m). Brenda këtij asambleje virale, lidhja më e dobët është shtresa e dyfishtë lipidike (yndyrore). Shpërndani atë membranë dhjamore (të cilën sapuni e bën në mënyrë efektive) dhe virusi shpërbëhet. Me fjalë të tjera, ai bëhet “i paaktivizuar” (nuk mund të themi “virusi vdes” pasi ata janë mjaft drithërues, as të gjallë as jo të gjallë).

Kur janë momentet kryesore për të larë duart?

Ju mund të ndihmoni veten dhe të dashurit tuaj të qëndrojnë të shëndetshëm duke larë duart shpesh, veçanërisht gjatë këtyre kohërave kryesore kur ka të ngjarë të merrni dhe përhapni mikrobe:

 •  Studim i ri: Koronavirusi mund të qëndrojë në ajër për orë të tëra dhe në sipërfaqe për ditë
 •  Coronavirus mund të jetojë në makinën tuaj gjithashtu – këtu janë vendet e nxehta që duhet të pastrohen rregullisht
 •  A mund të jetojë koronavirusi në rroba dhe këpucë? Dhe për sa kohë?
 •  Coronavirus: Pse tharësit e ajrit janë një jo-jo e madhe
 • Para, gjatë dhe pas përgatitjes së ushqimit
 • Para se të hani ushqim
 • Para dhe pas kujdesit për dikë në shtëpi që është i sëmurë me të vjella ose diarre
 • Para dhe pas trajtimit të një prerjeje ose plage
 • Pas përdorimit të tualetit
 • Pas ndërrimit të pelenave ose pastrimit të një fëmije që ka përdorur tualetin
 • Pas fryrjes së hundës, kollitjes ose teshtitjes
 • Pasi të keni prekur një kafshë, ushqim për kafshë ose mbeturina kafshësh
 • Pas trajtimit të ushqimit të kafshëve shtëpiake ose ushqimeve të kafshëve shtëpiake
 • Pas prekjes së plehrave

Si t’i lani duart në mënyrën e duhur

Sa herë në ditë duhet t’i pastroni duart tuaja?

Gjashtë deri në 10 herë në ditë.

Statistikisht, larja e duarve mbi gjashtë herë në ditë ka qenë e lidhur me rrezik më të ulët të infeksionit. Një studim i kryer nga University College London (UCL) botuar në Wellcome Open Research tregoi provat e para empirike që larja e rregullt e duarve mund të zvogëlojë rrezikun personal të marrjes së infeksionit koronavirus. Ajo mbështetet në të dhëna nga 3 grupe të njëpasnjëshme të dimrit (2006 deri 2009) të studimit “Flu Watch” në mbarë Mbretërinë e Bashkuar, kryesuar nga Sarah Beale (Instituti UCL i Informatikës Shëndetësore), një studiuese e doktoratës dhe autorja e parë mbi studimin. “Duke qenë se COVID-19 duket se demonstron mekanizma të ngjashëm transmetimi me koronavirusët sezonalë, këto zbulime mbështesin mesazhe të qarta të shëndetit publik rreth efekteve mbrojtëse të larjes së duarve gjatë pandemisë”, tha Beale./SuharekaOnline/

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.