BSH: Pluhuri i talkut dyshohet se shkakton kancer tek gratë

06.07.2024

Agjencia e kancerit e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) vlerësoi sot se pluhuri i talkut është “ndoshta kancerogjen” për njerëzit, por një ekspert i pavarur paralajmëron se njoftimi nuk duhet të keqinterpretohet në fillim dhe të merret si diçka që shërben si provë.

BSH: Pluhuri i talkut dyshohet se shkakton kancer tek gratë Foto: Ilustrim

Vendimi bazohet në “prova të kufizuara” që pluhuri i talkut mund të ndikojë në zhvillimin e kancerit të vezoreve tek gratë, “prova të mjaftueshme” që lidhet me zhvillimin e kancerit tek minjtë dhe “prova të forta mekanike” që ka shenja të kancerogjenitetit të tij në qelizat njerëzore, njoftoi Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC) me qendër në Lion.

Talku është një mineral natyral që përdoret shpesh për të bërë pluhur për fëmijë. Shumica e njerëzve janë të ekspozuar ndaj talkut në formën e pluhurit për fëmijë ose kozmetikës, thuhet në deklaratën e IARC.

Por ekspozimi më i madh ndaj talkut është në momentin kur ai nxirret, përpunohet apo përdoret për të prodhuar produkte të tjera, thuhet në njoftim.

Është e mundur që talku në studime të jetë i kontaminuar

Duhet mbajtur mend se pluhuri i talkut është një mineral natyral i përbërë nga magnez, silikon, kalcium dhe oksigjen dhe karakterizohet nga një erë e butë dheu. Nuk tretet në ujë, alkool apo vajra, gjë që i jep karakteristika të veçanta dhe aplikim të gjerë në kozmetikë.

Agjencia thekson në njoftimin se ka studime të shumta që tregojnë vazhdimisht rritje të shkallës së kancerit të vezoreve tek gratë që përdorin ose kanë përdorur pluhur talk në organet e tyre gjenitale.

Në të njëjtën kohë, publikimi nuk përjashton mundësinë që pluhuri i talkut në disa studime të jetë i kontaminuar me asbest, i cili është shkaktar i drejtpërdrejtë i kancerit, shkruan france24.