A mund të pini alkool teksa përdorni antibiotikë?

23.10.2021

Por nuk ka gjasa që pirja e alkoolit në moderim të shkaktojë probleme nëse jeni duke marrë antibiotikët më të zakonshëm. Për të reduktuar rreziqet shëndetësore që lidhen me pirjen e alkoolit, burrat dhe gratë këshillohen të mos pinë rregullisht më shumë se 14 njësi alkooli në javë. Kur të shmangni plotësisht alkoolin Shmangni plotësisht […]

A mund të pini alkool teksa përdorni antibiotikë? Foto: Ilustrim

Por nuk ka gjasa që pirja e alkoolit në moderim të shkaktojë probleme nëse jeni duke marrë antibiotikët më të zakonshëm.

Për të reduktuar rreziqet shëndetësore që lidhen me pirjen e alkoolit, burrat dhe gratë këshillohen të mos pinë rregullisht më shumë se 14 njësi alkooli në javë.

Kur të shmangni plotësisht alkoolin

Shmangni plotësisht pirjen e alkoolit kur merrni:

Metronidazol – një antibiotik që përdoret ndonjëherë për të pastruar infeksionet dentare ose vaginale, ose për të pastruar ulcerat e infektuara në këmbë ose plagët e presionit;

Tinidazole – një antibiotik që ndonjëherë përdoret për të trajtuar shumë nga të njëjtat infeksione si metronidazoli, si dhe për të ndihmuar në pastrimin e baktereve të quajtura Helicobacter pylori (H. pylori) nga zorrët.

Alkooli mund të shkaktojë një reagim serioz kur kombinohet me këto barna. Simptomat e këtij reagimi mund të përfshijnë:

Ndjenja ose të qenit i sëmurë;
Dhimbje barku;
Ndezjet e nxehta;
Rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës;
Dhimbje koke;
Marramendje;
Përgjumje.

Për shkak të këtij rreziku, duhet të shmangni alkoolin gjatë kohës që jeni duke marrë këto barna. Ju duhet të vazhdoni të shmangni alkoolin për 48 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e metronidazolit dhe 72 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e tinidazolit.

Gjëra të tilla si shpëlarja e gojës dhe ilaçet e tjera ndonjëherë përmbajnë alkool, kështu që ju gjithashtu duhet të shmangni përdorimin e tyre ndërsa jeni duke marrë metronidazole ose tinidazole.

Antibiotikë të tjerë që mund të ndërveprojnë me alkoolin

Ka disa antibiotikë që ndonjëherë mund të ndërveprojnë me alkoolin, kështu që duhet të jeni të kujdesshëm ndaj pirjes së alkoolit nëse jeni duke marrë:

Linezolid – linezolidi mund të ndërveprojë me pije alkoolike të padistiluara (të fermentuara), të tilla si vera, birra, sheri dhe lager;

Doksiciklinë – dihet se kjo ndërvepron me alkoolin dhe efektiviteti i doksiciklinës mund të reduktohet te njerëzit me një histori të konsumimit kronik të alkoolit; nuk duhet të merret nga personat me probleme të mëlçisë.

Efekte anësore

Disa antibiotikë kanë një sërë efektesh anësore, të tilla si shkaktimi i sëmundjes dhe marramendjes, të cilat mund të përkeqësohen nga pirja e alkoolit.

Gjithsesi është më mirë të shmangni pirjen e alkoolit ndërkohë që nuk ndiheni mirë, pasi vetë alkooli mund t’ju bëjë të ndiheni më keq.

Të dy metronidazole dhe tinidazole mund të shkaktojnë përgjumje. Kontrolloni me farmacistin tuaj nëse antibiotiku juaj mund t’ju bëjë të përgjumur.

Ju nuk duhet të drejtoni makinën ose të përdorni makineri nëse jeni duke marrë një antibiotik që ju bën të përgjumur.

Këshilla për mjekimin tuaj

Kontrolloni me mjekun ose farmacistin tuaj kur ju jepet receta juaj nëse nuk jeni të sigurt nëse mund të pini alkool ose jo ndërsa jeni duke marrë antibiotikë.