Zvicra sot vendos për pensionistët kosovarë që kanë punuar atje

Parlamenti i Zvicrës sot pritet të ratifikojë marrëveshjen për pensionet me Kosovën. Këtë e ka bërë të ditur deputeti i Parlamentit të Zvicrës, Cedric Wermuth.

Në një postim në rrjetin social Twitter, Wermuth ka deklaruar se sot do të vendoset lidhur me fatin e pensionistëve kosovarë që më parë kanë punuar në Zvicër.

Pensionet e kosovarëve që kanë punuar në Zvicër ishte ndërprerë në vitin 2010.

Kjo marrëveshje më parë ka qenë e nënshkruar mes ish-Jugosllavisë dhe Zvicrës qysh në vitin 1962.

Që nga viti 2010 e deri tani kosovarët që kanë kontribuuar në Zvicër, që kanë punuar e kanë kontribuar atje nuk kanë marrë pensione.

Kosovarët që u pensionuan pas 1 prillit 2010 duhej të vendosnin: Ose të qëndrojnë në Zvicër pas daljes në pension dhe marrin pensionin. Ose ata kthehen në atdheun e tyre dhe nuk marrin asgjë. E vetmja mundësi që aktualisht është në dispozicion për pensionistët e Kosovës është rimbursimi i kontributeve të sigurimeve shoqërore.

Megjithatë, ato janë dukshëm më të këqija në periudhën afatmesme dhe afatgjatë sesa me një pension mujor. Tani parlamenti duhet të vendosë. Për vite të tëra, Diaspora e Kosovës, me mbështetjen e sindikatave, po lufton për një marrëveshje të re.

Sot vendoset për gjithçka: Sipas Këshillit të Shteteve, Këshilli Kombëtar duhet të japë gjithashtu përparimin për marrëveshjen e rinegociuar midis Kosovës dhe Zvicrës. Vetëm nëse parlamenti pajtohet me marrëveshjen mund të hyjë në fuqi.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.