Zvicra me masa të reja për ata që kthehen nga vendet “në rrezik”

Zvicra me masa të reja për ata që kthehen nga vendet “në rrezik”
Herolind Bytyçi

12.07.2020 / Lajme

Këshilli Federal njoftoi se nga 6 korriku, kushdo që hyn në Zvicër nga një prej vendeve që konsiderohet në rrezik për shkak të numrit të lartë të rasteve Covid-19, duhet të shkojnë direkt në shtëpinë e tyre ose në një vend tjetër të përshtatshëm dhe të qëndrojë atje vazhdimisht për 10 ditë.

Vendet me rrezik të lartë janë: Argjentina, Armenia, Azerbajxhani, Bahrejni, Bjellorusia, Bolivia, Brazili, Cabo Verde, Kili, Republika Dominikane, Hondurasi, Iraku, Izraeli, Katari, Kolumbia, Kosova, Kuvajti, Moldavia, Maqedonia e Veriut, Omani, Panama, Peru, Rusia, Arabia Saudite, Suedia, Serbia, Afrika e Jugut, Ishujt e Turqve dhe Caicos dhe Shtetet e Bashkuara.

Udhëtarët duhet të raportojnë pranë autoriteteve kantonale të shëndetit brenda dy ditëve nga mbërritja e tyre. Mos respektimi i karantinës mund të rezultojë në gjobë deri në 10,000 franga.

Raportimi dhe karantina duhej të bazoheshin në ndjenjën e përgjegjësisë individuale dhe sociale të secilit udhëtar, me vetëm kontrolle të rastësishme telefonike të bëra nga autoritetet.

Sidoqoftë, autoritetet zbuluan se disa persona formuan grupe në mediat sociale duke diskutuar mënyrat e mashtrimit të sistemit.

Në mënyrë të veçantë, ata po kërkonin mënyra për të shmangur udhëtimet e drejtpërdrejta nga një vend në rrezik duke hyrë në Zvicër përmes një shteti Shengen, në mënyrë që të mos kërkohej karantinë.

Si përgjigje, Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) njoftoi se për të parandaluar mashtrimin, qeveria po shqyrton të kërkojë listat e pasagjerëve për fluturime që vijnë nga zonat me rrezik.

Deri më tani, kjo është bërë vetëm në mënyrë retroaktive nëse një pasagjer ka provuar pozitiv.

Mediat zvicerane raportuan se shumë banorë mund të mos dëshirojnë të kalojnë në karantinë sepse punëdhënësit nuk do të paguajnë kohën e hequr nëse punonjësi udhëtoi në një zonë në rrezik për arsye personale ose pushime.

Sidoqoftë, ata që janë dërguar jashtë vendit për arsye profesionale do të paguhen për 10 ditët e karantinës.

Një përjashtim tjetër do të jenë punonjësit e kujdesit shëndetësor që kthehen nga vendet me rrezik të lartë, por që mund të shkojnë në punë ditën tjetër./AlbInfo/

RAPORTO