Zvicër: 1 nga 4 rastet me Covid-19 të ardhur nga vendet tjera, rreth 3000 persona në vetizolim

Zvicër: 1 nga 4 rastet me Covid-19 të ardhur nga vendet tjera, rreth 3000 persona në vetizolim
Herolind Bytyçi

10.07.2020 / Lajme

Me 88 raste të reja të regjistruara të enjten, përhapja e koronavirusit “është stabilizuar pak”, tha zyrtari i lartë shëndetësor i vendit.

Stefan Küster, kreu i sëmundjeve infektive në Zyrën Federale për Shëndetin Publik (FOPH), tha në një konferencë për shtyp se ai ishte i lumtur që pa numrin e rasteve të reja që fundoseshin përsëri nën tre shifra. E Mërkura kishte parë 129 pozitive të regjistruara, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, shtoi ai, shkalla e riprodhimit – sa njerëz të tjerë që një person i sëmurë infekton – qëndron ende në 1.38. Mbetet objektivi për ta ulur këtë nën një, tha Küster.

Rastet e reja janë përhapur në të gjithë vendin, me kantonet më të mëdha që shënojnë rritje më të madhe, dhe shumica e transmetimeve po ndodhin në klube të natës dhe disko, por edhe në funeralet dhe vendet e punës, tha Küster.

Ai gjithashtu tha që një e katërta e rasteve të reja ishin njerëz që kishin vizituar vendet “në rrezik”, ku virusi është më i përhapur se në Zvicër.

Për të frenuar përhapjen e mëtejshme të rasteve të tilla, Küster tha që do të jepej më shumë informacion për njerëzit që vinin nga jashtë për nevojën e vetë-karantinës pas mbërritjes në Zvicër – por nuk do të kishte kontrolla sistematike në aeroporte ose vendkalime kufitare.

Javën e kaluar, Zvicra publikoi një listë të 29 vendeve “me rrezik të lartë”, nga të cilët udhëtarët duhet të shkojnë në karantinë për 10 ditë pas hyrjes në Zvicër. Sipas ligjit zviceran, kushdo që shkel rregulloret mund t’i nënshtrohet një gjobë deri në 10,000 CHF (10,668 dollarë).

Rreth 3,000 njerëz në vend janë aktualisht në karantinë. Autoritetet kantonale, të cilët gjithashtu kryejnë gjurmime të kontaktit për të gjurmuar zinxhirin e infeksioneve, kontrollojnë njerëzit me karantinë për të parë nëse ata po ndjekin rregullat.

Në konferencën për shtyp, Linda Nartey, mjekja kryesore në Kantonin e Bernit, tha që stafi i saj ishte përballur me disa “përvoja të pakëndshme” nga udhëtarët, siç nuk është respektimi i karantinës, ose duke u fyer gjatë kontrolleve.

RAPORTO