Vendos Zvicra: Të kthyerit në Kosovë do të marrin pensionet

Parlamenti i Zvicrës sot ka ratifikuar marrëveshjen për pensionet me Kosovën. Këtë e bëri të ditur deputeti i Parlamentit të Zvicrës, Cedric Wermuth.

Kosovarët që kthehen nga Zvicra në atdheun e tyre duhet të marrin përsëri pensionin e tyre AHV ose IV. Pas Këshillit të Shteteve, Këshilli Kombëtar gjithashtu miratoi këtë parim. Pyetja mbetet nëse vendimi duhet të jetë në vartësi të referendumit opsional, shkruan 20min.ch, përcjell Suhareka Online.

Dhoma e vogël thotë se po, por Këshilli Federal dhe Këshilli Kombëtar nuk duan ta nënshtrojnë marrëveshjen për referendumin. Vendimi ra të mërkurën me 110 vota në 58 me 3 abstenime.

Shumica e hodhën poshtë referendumin opsional sepse është një marrëveshje standarde, konfirmoi ministri i çështjeve sociale, Alain Berset.

Një pakicë SVP, e cila gjithashtu votoi kundër marrëveshjes, u mposht në mënyrë të qartë. Modeli i kthehet Këshillit të Shteteve me këtë ndryshim.

Parandalimi i keqpërdorimit
Marrëveshja rikthen koordinimin e sigurimeve shoqërore midis Zvicrës dhe Kosovës pas disa viteve të ndërprerjes. Përmbajtja e marrëveshjes korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra dhe bazohet në standardet ndërkombëtare.

Kosova është i vetmi shtet pasardhës i Jugosllavisë me të cilin Zvicra deri tani nuk kishte marrëdhënie kontraktuale në fushën e sigurimeve shoqërore.

Këshilli Federal ndërpreu marrëveshjen e sigurimeve shoqërore me ish-Jugosllavinë në prill të vitit 2010 në lidhje me Kosovën. Si arsye ai thirri pastaj hetimet e dështuara kundër mashtruesve të mundshëm. Hetuesit ishin kërcënuar me jetë dhe gjymtyrë.

Retrospektivë e kufizuar
Për këtë arsye, shtetasit kosovarë nuk kanë pranuar asnjë pension zviceran AHV dhe IV jashtë vendit. Nëse dëshironi, mund të kërkohet rimbursimi i kontributeve të AHV në vend të pensioneve të pleqërisë ose të të mbijetuarve.

Në të ardhmen, qytetarët kosovarë të moshës së pensionit të cilët nuk kanë kërkuar rimbursim të kontributeve të tyre mund të aplikojnë për pagesat e pensioneve jashtë vendit. Megjithatë, nuk mund të pohohet pretendime retroaktive, për periudhën para prillit 2010.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.