Vaksina anti-COVID, vendet e varfra do ta marrin të fundit

OBSH shpesh ka qenë bartëse e lajmeve të këqija gjatë pandemisë covid-19. Ishte ndër autoritetet e para të shëndetit publik që paralajmëroi për shfaqjen e koronavirusit, fillon një shkrim i The Economist.

Kështu që nuk ishte befasi kur, më 18 janar, agjencia lëshoi ​​një tjetër parashikim të tmerrshëm. Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, deklaroi se bota ishte “në prag të një dështimi katastrofik moral” për shkak të shpërndarjes së pabarabartë ndërkombëtare të vaksinave covid-19.

“Në fund të fundit,” paralajmëroi ai, “këto veprime vetëm do të zgjasin pandeminë, kufizimet e nevojshme për ta përmbajtur atë dhe vuajtjet njerëzore dhe ekonomike.”

Një raport nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU), një kompani simotër e The Economist, arrin në një përfundim të ngjashëm të tmerrshëm. Ajo parashikon që vendet e pasura me akses në vaksinat e provuara – përfshirë Amerikën, Britaninë dhe pjesën më të madhe të Bashkimit Evropian – do të arrijnë të vaksinojnë qytetarët e tyre më të prekshëm nga mesi i Marsit. (Orari i BE-së mund të ndryshojë për shkak të vonesave të shpërndarjes nga AstraZeneca, një gjigand britanik i barnave.)

Vendet e tjera të pasura duhet të arrijnë deri në fund të qershorit. Ndërkohë, shumica e vendeve me të ardhura të mesme nuk do të jenë në gjendje të bëjnë të njëjtën gjë deri në fund të vitit 2022.

Përjashtimi i vetëm është Rusia, falë vaksinës së saj “Sputnik V”. (Kina dhe India gjithashtu kanë vaksinat e tyre, por ndoshta do të tronditen nga madhësia e popullsisë së tyre).

Në vendet më të varfra, mbulimi domethënës i vaksinimit – i mjaftueshëm që jeta të kthehet në normalitet – mund të mos jetë e mundur deri në vitin 2023.

Sipas hartës së përgatitur nga The Economist, Kosova mund të arrijë ti vaksinojë qytetarët e saj deri në fund të vitit 2022.

RAPORTO