Publikohet fletarresti, numërohen arsyet që quan në arrestimin e Nasim Haradinaj

Pas arrestimit të tij nga Zyra e Prokurorit të Specializuar më 25 shtator 2020, Nasim Haradinaj u transferua në objektin e paraburgimit të Dhomave të Specializuara të Kosovës në Hagë.

Për të dyshuarin është lëshuar fletarrestim për vepra penale kundër administrimit të drejtësisë, përkatësisht për frikësim të dëshmitarëve, hakmarrje dhe shkelje të fshehtësisë së procedurës, të parapara në Kodin Penal të Kosovës, sikurse përfshihen në nenin 15(2) të Ligjit nr. 05/L-53 për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar.

Sipas fletarrestit të lëshuar nga Zyra e Prokurorit të Specializuar thuhet se:

  1. Ekziston një dyshim i bazuar se Nasim Haradinaj (“Z. Haradinaj”) është penalisht përgjegjës për përpjekjen për të kryer veprën e frikësimit gjatë procedurave penale, në përputhje me nenin 387 të Kodit Penal. Konkretisht, ekziston një dyshim i bazuar se Z. Haradinaj mbajti tre konferenca për shtyp në 7, 16 dhe 22 Shtator 2020, ku ai shpërndau ose vuri në dispozicion për media informacione dhe dokumente konfidenciale dhe jopublike në lidhje me punën e Prokurorisë së Specializuar, duke përmendur me emër dëshmitarë të caktuar (potencial) dhe dha informacion në lidhje me vendbanimin e tyre dhe detaje të tjera personale.
  2. Ekziston gjithashtu një dyshim i bazuar se z. Haradinaj është penalisht përgjegjës për kryerjen e veprës së hakmarrjes, në përputhje me nenin 388 të Kodit Penal. Konkretisht, ekziston një dyshim i bazuar se Z. Haradinaj mbajti tre konferenca për shtyp në 7, 16 dhe 22 Shtator 2020, ku ai shpërndau ose vuri në dispozicion ndryshe për media informacione dhe dokumente konfidenciale dhe jopublike në lidhje me punën e Prokurorisë së Specializuar , përfshirë emrat dhe detajet personale të dëshmitarëve (të mundshëm), duke i ekspozuar kështu këta individë ndaj kërcënimeve të mundshme për sigurinë e tyre. Kjo sjellje përbën një veprim të dëmshëm me qëllim të hakmarrjes për sigurimin e informacionit të vërtetë për Task Forcën Speciale Hetuese dhe / ose Zyrën e Prokurorit Specialist në lidhje me kryerjen e pretenduar të veprave penale.
  3. Për më tepër, ekziston një dyshim i bazuar se z. Haradinaj është penalisht përgjegjës për kryerjen e veprës penale të shkeljes së sekretit të procedurave, në përputhje me nenin 392 të Kodit Penal. Konkretisht, ekziston një dyshim i bazuar se Z. Haradinaj mbajti tre konferenca për shtyp në 7, 16 dhe 22 Shtator 2020, ku ai shpërndau ose vuri në dispozicion ndryshe për media informacione dhe dokumente konfidenciale dhe jopublike në lidhje me punën e Prokurorisë së Specializuar, përfshirë emrat dhe detajet personale të dëshmitarëve (të mundshëm).
  4. Ka arsye të artikulueshme për të besuar se arrestimi i Z. Haradinaj është i domosdoshëm sepse ai është në rrezik fluturimi, duke marrë parasysh: (i) ndërgjegjësimin e tij për njoftimin e veprave të pretenduara të përfshira në këtë urdhër arresti, dhe dënimet e mundshme që u janë bashkangjitur atyre; (ii) qasja në fonde të konsiderueshme si nënkryetar i Shoqatës së Veteranëve të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës; (iii) mbështetja në një rrjet të gjerë mbështetësish që përfshijnë persona me siguri, polici dhe ekspertizë të inteligjencës; dhe (iv) aftësia për tu arratisur.
  5. Ekzistojnë gjithashtu arsye të artikulueshme për të besuar se arrestimi i Z. Haradinaj është i domosdoshëm sepse rrethanat specifike tregojnë se ai ka nxitje, mjete dhe mundësi për të penguar mbarëvajtjen e procedurave penale, duke marrë parasysh se: (i) ai shpërndau informacione konfidenciale dhe jopublike dhe dokumentet që burojnë nga Task Forca Speciale Hetuese dhe / ose Zyra e Prokurorit Specialist; (ii) ai tregoi se do të vazhdojë të zbulojë informacione konfidenciale dhe jopublike dhe inkurajoi anëtarët e medias të bëjnë zbulime të ngjashme; dhe (iii) zbulime të tilla janë bërë me indiferencë të qartë ndaj rreziqeve të sigurisë të paraqitura për dëshmitarët (e mundshëm) dhe me qëllim të delegjitimimit të Zyrës së Prokurorit të Specializuar dhe Dhomave të Specializuara, të cilat ai nuk i njeh.
  6. Për më tepër, ka arsye të artikulueshme për të besuar se arrestimi i Z. Haradinaj është i domosdoshëm sepse rrethanat specifike tregojnë se ai do të përsërisë ose do të përpiqet të përsërisë veprat penale, duke marrë parasysh se ai e bëri të qartë qëllimin e tij për të vazhduar të bënte publike informacione dhe dokumente konfidenciale dhe jopublike në lidhje me dëshmitarët (e mundshëm) dhe hetimet e Task Forcës Speciale Hetuese dhe / ose Zyrën e Prokurorit të Specializuar, duke demonstruar kështu një rrezik të vazhdueshëm që ai mund të kërcënojë, frikësojë dhe vë në rrezik dëshmitarë (të mundshëm) përmes zbulimeve të ngjashme.

Informacioni për datën dhe orën e paraqitjes së parë të Nasim Haradinajt para gjykatësit do të njoftohet më vonë.

Paraqitja e parë do të bëhet në seancë të hapur dhe mund të ndiqet në transmetim me video në Internet https://www.scp-ks.org/sq/transmetim, me pak vonesë në transmetim.

Egzon Sadikaj nga Sopija është diagnostifikuar me kancer dhe ka nevojë për ndihmën tuaj

Të nderuar njerëz të vullnetit të mirë, i riu Egzon Sadikaj nga fshati Sopijë e Suharekës është diagnostifikuar me kancer. Shërimi i tij kërkon trajtim jashtë shtetit të Kosovës.

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.