Prokuroria e BeH-së: Jemi duke bashkëpunuar me institucionet e Kosovës për të zbardhur hetimet e sulmit në Banjskë

24.11.2023

Prokuroria e Bosnjë-Hercegovinës po bashkëpunon ngushtë me me institucionet e Kosovës për të zbardhur hetimet e sulmit në Banjskë. Kështu thuhet në një përgjigje që kjo prokurori I ka dërguar Kohës. “Prokuroria e Bosnjës ka pranuar kërkesën për ndihmë reciproke nga autoritetet e Kosovës. Zyra e Prokurorit të Bosnjës dhe Departamenti Federal i Policisë në […]

Prokuroria e BeH-së: Jemi duke bashkëpunuar me institucionet e Kosovës për të zbardhur hetimet e sulmit në Banjskë Foto: Ilustrim

Prokuroria e Bosnjë-Hercegovinës po bashkëpunon ngushtë me me institucionet e Kosovës për të zbardhur hetimet e sulmit në Banjskë.

Kështu thuhet në një përgjigje që kjo prokurori I ka dërguar Kohës.

“Prokuroria e Bosnjës ka pranuar kërkesën për ndihmë reciproke nga autoritetet e Kosovës. Zyra e Prokurorit të Bosnjës dhe Departamenti Federal i Policisë në Federatën e Bosnjë-Hercegovinës do të kryejnë aktivitetet e nevojshme për të përcaktuar të gjitha detajet në dispozicion rreth origjinës së armëve të sekuestruara”, është bërë e ditur nga Prokuroria e Bosnjës.

“Nga janari 2023 deri më 24 shtator [Millan Radoiçiq] ka blerë armë, municione dhe mjete shpërthyese me fuqi të madhe shkatërruese nga Tuzla, Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës”.

Ky ishte versioni i Prokurorisë së Lartë Publike në Beograd për armët që u përdorën në sulmin terrorist në Banjskë të Zveçanit që u bë ndaj Policisë së Kosovës më 24 shtator, ku i vrarë mbeti rreshteri Afrim Bunjaku.

Nga Policia e Kosovës e nga Ministria e Punëve të Brendshme në vazhdimësi ka pasur deklarime se armët e grupit terrorist që u zunë në Banjskë dhe zonën përreth janë të prodhuara në Serbi dhe viti i prodhimit të disa prej tyre (viteve të fundit, madje edhe më 2023) lë të kuptojë se grupi është furnizuar nga institucionet e Serbisë.

Municioni i përdorur nga anëtarët e grupit të armatosur gjatë konfliktit në Banjska u prodhua në fabrikën serbe në Belom në vitin 2022, dhe minat e mortajave dhe mortajat u riparuan në institutet shtetërore në vitin 2018 dhe 2021, sipas hulumtimit të Rrjetit Ballkanik të Kërkimeve të Serbisë. Milan Radoiçiq para pak kohësh ka deklaruar para prokurorit se ka marrë armë dhe eksplozivë në Tuzla, gjë që Bosnja dhe Hercegovina e mohon.

“Këtu nuk ka mjete dhe armë speciale që nuk mund të gjenden askund”, tha presidenti serb Aleksandar Vuçiq.

Dhe kjo “kudo” duhet dhe duhet të jetë diku.BIRN, në bazë të fotografive dhe videove të armëve të publikuara nga policia e Kosovës, në të cilat duken qartë shenjat, dhe me ndihmën e ekspertëve të armëve, ka ardhur në përfundim se një pjesë e armëve të sekuestruara të përdorura nga grupi i Radoiçiqit ka kaluar nëpër Sistemi shtetëror serb në një moment në pesë vitet e mëparshme.Ndër armët e sekuestruara janë plumbat e kalibrit 7.62x39mm për pushkë automatike të prodhuara në fabrikën Belom në Uziqi – në vitin 2022.

Minat mortajash dhe mortajat M-80 u riparuan në 2018 dhe 2021 në Institutin e Riparimit Teknik në Kragujevac, ndërsa granatahedhësi automatik M93 ishte në një moment në Institutin e Riparimit Teknik në Çaçak, sipas BIRN.

Mes armëve të sekuestruara është edhe një e viteve ’90, por plumbat e prodhuar në vitin 2022 vështirë se mund të gjenden në tregun e zi, përfundon BIRN. Me faktin se Serbia ka një histori të mirë të armëve, hetimi për origjinën e çdo gjëje të konfiskuar nuk duhet të jetë problem, nëse do të kryhej. Ata thonë se ka tre mënyra se si arma mund të kishte arritur në Banjska. Njëra është se ato armë janë vjedhur nga magazinat ushtarake, institutet e largëta, zgjidhja e dytë është se disa nga këto armë janë shitur tek disa tregtarë privatë dhe se ata më pas ia kanë dhënë apo shitur ato armë grupit të Radojiçiqit, dhe opsioni i tretë është që Shteti ia dha armët Radojiçiqit në një mënyrë apo në një tjetër.

Dhe përsëri pyetja se si asnjë nga shërbimet kompetente të sigurisë në Beograd nuk dinte asgjë për rastin Banjskë.

Nëse ata njerëz nuk e dinin, të nesërmen duhet të ishin zëvendësuar të gjithë, të përzënë, të ndiqen penalisht, nuk besoj se nuk e kanë ditur, as të huajt nuk e kanë ditur. sepse të gjithë e dinin se diçka do të ndodhte atje, tani të gjithë heshtin, të gjithë thonë të njëjtën gjë, presim hetimin.

Pyetjeve të BIRN-it nëse i mungon diçka armëve dhe nëse dhe kush i tregtonte ato nuk kanë marrë ende përgjigje nga ministritë përkatëse. Për momentin nuk ka asnjë reagim zyrtar se grupi i Radoiçiqit ka përdorur plumba të rinj dhe mina të rinovuara nga Serbia.