Palushi kërkon nga Qeveria t’i subvencionojë prodhuesit për pesë vjet: Duhet t’i rrisim pagat që mos të ikin të rinjtë

18.11.2023

Qeveria e Kosovës duhet që të subvencionojë prodhuesit vendës të paktën për një periudhë pesë vjeçare tha Shaqir Palushi, pronar i kompanisë “Frutex”, nga Suhareka e cila merret me prodhimin e pijeve të frutave “Relax” dhe pijes energjike “Golden Eagle”. Krejt kjo sipas tij, për shkak të krizës të shkaktuar nga pandemia dhe krizave tjera […]

Palushi kërkon nga Qeveria t’i subvencionojë prodhuesit për pesë vjet: Duhet t’i rrisim pagat që mos të ikin të rinjtë Foto: Ilustrim

Qeveria e Kosovës duhet që të subvencionojë prodhuesit vendës të paktën për një periudhë pesë vjeçare tha Shaqir Palushi, pronar i kompanisë “Frutex”, nga Suhareka e cila merret me prodhimin e pijeve të frutave “Relax” dhe pijes energjike “Golden Eagle”.

Krejt kjo sipas tij, për shkak të krizës të shkaktuar nga pandemia dhe krizave tjera globale që kanë ndodhur viteve të fundit. Ndonëse thotë se ekzekutivi u ka ndihmuar në uljen e tatimeve e taksave, po që këtë nuk e konsideron të mjaftueshme.

“Përkrahja më e madhe e Qeverisë dhe përgjithësi e institucioneve është vet fakti që tatimet dhe taksat përgjithësi janë të ulëta ndoshta edhe më të ulëta në rajon, por kjo sigurisht që nuk do të mjaftojë aq më tepër për një ekonomi të brishtë çfarë është ekonomia e Kosovës në veçanti sektori prodhues si sektor më strategjik i vendit, unë besoj që Qeveria mund të bëjë shumë më tepër në këtë drejtim duke subvencionuar prodhuesin të paktën për një periudhë pesë vjeçare sidomos në këtë kohë edhe për shkak të krizës të shkaktuar nga pandemia dhe krizave tjera globale që kanë ndodhur viteve të fundit”.

“Duhej ndoshta të subvencionohet sektori prodhues për një periudhë pra pesë vjeçare në mënyrë që ne të fuqizojmë dhe të i bëjmë ballë edhe kompanive  të cilat pothuajse  kanë monopol dhe të cilat çdo ditë e më tepër janë prezent në tregun e vendit tonë”.

Palushi tha se sektori ku ai operon nuk ka mungesë të punëtorëve, por pas liberalizimit të vizave pritet të ketë ikje të të rinjve, për çka tha se bizneset duhet të rrisin ngase kjo është arsyeja kryesore që ata po e lëshojën vendin.

“Kompaninë tonë aktualisht nuk ka ndonjë lëvizje të madhe të punëtoreve dhe nuk ka mungesë të punëtoreve përkundrazi vazhdon të ketë kërkesë për të punësuar, por kjo ndoshta pa marrë parasysh dy fakte, fakti i parë  është që sektori prodhues është pak më i lehtë se sektori qysh është ndërtimtaria apo sektor të tjerë në të cilën sektor ka një mungesa të shprehur e punëtoreve tek ne pra nuk ka mungesë të punëtoreve kjo nuk do të thotë që në të ardhmen nuk mund të ketë mungesë të punëtoreve për më tepër kur dihet që nga janari do të bëhet liberalizimi i vizave, unë mendoj që edhe ne si biznes përgjithësi”.

“Në Kosovë kemi përgjithësi edhe kombëtare mënyrë që bëjnë më shumë duke rritur pagat sepse arsyeja kryesore se të rinjtë sot që largohen nga vendi sigurisht janë pagat, sepse Evropa sot nuk është larg duke marr parasysh infrastrukturën lëvizjen mundësin e shkuarjes atje dhe gjetjes së punëve të reja atje besoj që do të jetë  edhe ky një apel edhe për të gjithë bizneset në Kosovë  që të i rrisin pagat mënyrë që të kem të ruajmë këtë strukturë të punësuarave të cilët janë Kosovarë, sigurisht që bizneset do të bëjnë zgjidhje po zgjidhjet që do bëjnë duke i zëvendësuar punëtoret vendor me ata të huaj të ardhur sidomos nga vendet të Azisë sigurisht që nuk do të jenë as për nga cilësia as për nga gatishmëria e tyre për të kultivuar në zhvillimin e vendit por edhe do të kenë një kosto shtesë ndoshta mund të rrinë tre deri në katër muaj deri sa të ambientohen ose të gjejnë forma tjera”.

Duke folur për rritjen eventuale të çmimeve, ai tha se nëse ka rritje të kostos së prodhimit kjo është e pashmangshme, por që nuk do të ketë ngritje drastike.

“Sa i përket rritjes së çmimeve sigurisht bizneset nuk do të operojnë asnjëherë me humbje nëse jemi të detyruar të i rrisim pagat e punëtoreve sigurisht që do të rritet kostoja e prodhimeve përkatësisht produkteve në rritjen e produkteve  do të këtë ndonjë lëvizje të çmimeve, por nuk do të ndonjë rritje drastike sepse pjesëmarrja e pagës në produkt është vendimtare në krahasim me koston të tjera të cilat janë kostoja e lëndës të parë apo shpenzime tjera operative përndryshe tek punëtoret tek lëvizja e të punësuarve një të tillë ndodh pothuajse gjithë vendet e Evropës edhe në Gjermani ka probleme me lëvizjen e punëtoreve sepse njerëzit sot janë shumë të zgjuar shumë me të zgjuara se më parë ata mundësin e parë bëjnë lëvizje ndoshta për një dallim të vogël bënë lëvizje unë vizitoj shpesh në Evropë dhe shohë që edhe atje kanë probleme me staf sepse njerëzit janë vazhdimisht në kërkim më të mirës”.

Ndër të tjera ai tha se problem mbetet furnizimi i rregullt me energjinë elektrike dhe mosimplementimi i Ligjit për investime strategjike.

“Një ndër problemet sa i përket prodhues në rend të parë është problemi me furnizim të rregullt me energjinë elektrike ani pse nuk janë probleme të shumë të larta qysh kanë qenë viteve më parë po prapë se prapë vazhdojnë të jenë probleme të cilën e rrisin koston por edhe probleme tjera sidomos Ligji për investitor strategjik do duhej të ishte shumë më shumë fleksibil dhe më i gatshëm që të pranoj edhe investitor lokal përkatësisht vendor mënyrë që kompanitë të rriten dhe të shfytyrojmë këto potenciale të vendit tonë”.