13.06.2019, 15:40

Maturantët nuk i ndalin kopjimet as sivjet, MASHT kërkon nga Prokuroria të fillojë hetimet

Maturantët e Kosovës janë duke iu nënshtruar pjesës së parë të testit të maturës dhe sikur edhe herëve tjera, shumica prej tyre përmes kopjimit mundohen që ta kalojnë testin e arritshmërisë. Tash e sa vjet ata i shfrytëzojnë rrjetet sociale për të gjetur përgjigjet e pyetjeve të cilat nuk i dinë.

Gjatë ditës së djeshme (e mërkurë) maturantët e rajonit të Prishtinës përmes grupeve të krijuara në Facebook dhe Viber, kanë arritur t’i shkëmbejnë përgjigjet për pyetjet e ndryshme, e njëjta gjë ka ndodhur edhe sot me maturantët e rajonit të Ferizajt dhe Gjilanit, të cilët lehtësisht kanë komunikuar sot mes vete, duke përcjellur fotografitë e testit tek njëri-tjetri.

Kryetari i Komisionit Shtetëror të Maturës, Fehmi Hysenaj, në një deklaratë të dhënë për Telegrafin tha se testi i maturës në rajonin e Ferizajt dhe Gjilanit sot ka filluar me kohë por që kanë pasur disa probleme sa i përket marrjes së telefonave të nxënësve.

“Sot ka filluar me kohë testi i maturës, nuk raportohet për ndonjë vonesë. Disa shkolla kanë refuzuar që të hyjnë pa telefon, por pas instruksioneve tona që të mos fillojë fare testi, i kanë larguar pastaj telefonat. Mund të konfirmoj se ka më pak telefona, kanë vazhduar postimet por që janë shumë më të vogla se dje”, është shprehur ai.

LEXO EDHE:  Nga 74 mijë persona me aftësi të kufizuara, vetëm 26 mijë prej tyre mbështeten financiarisht

Hysenaj kërkoi nga Prokuroria e Shtetit që të nis hetimet ndaj administratorëve të këtyre grupeve të krijuara në rrjetet sociale, duke shtuar  se tashmë Prokuroria posedon mjaftueshëm informata.

Kryetari i Komisionit deklaroi se pasi të përfundojë testi i maturës, do t’i marrin të gjitha shënimet dhe të gjithë nxënësit që do të identifikohen dhe administruesit të cilët kanë qenë në ato klasë do t’i marrin dënimet e merituara.

Kurse edhe pse ishte paralajmëruar nga MASHT-i, se në qendrat e testimit do të vendosen zhurmues të valëve, në mënyrë që të parandalohet që testi të shpërndahet në rrjetet sociale, një gjë e tillë nuk ka mundur të realizohet.

Provimit shtetëror të maturës do t’i nënshtrohen mbi 28 mijë nxënës nga e gjithë Kosova./Bota Sot/

© SuharekaOnline. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.