Maqedonci: Kosova ka bërë hapa të mëdhenj drejt NATO-s

09.07.2024

Ministri i Mbrojtjes, Ejup Maqedonci ka thënë se Kosova ka bërë hapa të mëdhënjë në përafrimin drejt NATO-s.

Maqedonci: Kosova ka bërë hapa të mëdhenj drejt NATO-s Foto: Ilustrim

“Së pari si vend demokratik që është edhe parakushti themelor, Kosova e plotëson parimin bazë të gjitha vendeve të NATO-s si vend demokrati. Vend që iu ka vlerësuar demokracia dhe normalishit është edhe vetë shtetndëritmi i Kosovës është në mbështetjen që e kemi pasur nga vendet e NATO-s dhe vendet perëndimore pra në aspektin politik, kushtetues dhe formësimit si shtet ne kemi bërë hapa të jashtëzakonshme në përafrimin e vendit në NATO”, i tha ai RTV21 duke shtuar se edhe në aspektin e mbrojtjes, Kosova ka ndërtuar një forcë e cila është e ndërtuar në përputhje me standartet e NATO-s.

Maqedonci shtoi se Kosova të gjitha blerjet e sistemit të armatimit të FSK-se bëhen nga vendet e NATO-s.

I pari i Mbrojtjes tha se Kosova mund të bëhet pjesë e NATO-s edhe pa qenë pjesë e organizmit të partneritetit për paqe. Pasi që sipas tij partneriteti për paqe ka qenë fazë tranzitore për vendet komuniste para se të bëheshin pjesë e NATO-s.

Maqedonci theksoi se stagnimi i anëtarësimit të Kosovës në NATO vjen edhe si pasojë e vendeve mosnjohëse.

Mirëpo, sipas tij mospajtimet e Qeverisë me ShBA-të nuk ndikojnë në anëtarësimin e NATO-s