Kush lejohet të udhëtojë për në Zvicër nga vendet jashtë BE-së?

Kush lejohet të udhëtojë për në Zvicër nga vendet jashtë BE-së?
Herolind Bytyçi

24.07.2020 / Lajme

Që nga hapja graduale e kufijve të Zvicrës që filloi në mesin e qershorit, ka pasur një shkallë konfuzioni rreth asaj se kujt i lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash.

Kjo në veçanti me rastet e qytetarëve nga e vendet jashtë BE-së.

Kujt i lejohet të udhëtojë në Zvicër nga vendet jashtë BE?

Udhëtarët nga Algjeria, Australia, Kanada, Xhorxhia, Japonia, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai lejohen të hyjnë në Zvicër që nga data 20 korrik.

Hyrja u lejohet gjithashtu banorëve të disa shteteve të BE-së jashtë zonës Shengen – Bullgaria, Irlanda, Kroacia, Rumania dhe Qipro.

Gjersa BE nga 6 korriku lejoi hyrjen nga këto vende të treta, Zvicra e vonoi atë deri në 20 korrik.

Më 15 qershor, Zvicra hoqi gjithashtu, së bashku me BE, kufizimet e udhëtimit nga vendet e tjera të Shengenit, si dhe Norvegjia, Islanda dhe Mbretëria e Bashkuar.

Për kë vlen karantina?

Qytetarët nga vendet e mësipërme nuk do t’ju kërkohet të karantinohen kur të shkojnë në Zvicër.

Vetëm qytetarët nga vendet e listuara nga Zyra Federale Zvicerane e Shëndetit Publik si ‘rrezik i lartë’ do t’ju kërkohet të karantinohen.

Kjo listë u azhurnua në 22 korrik dhe tani përfshin 42 vende.

Këto vende janë: Argjentina, Armenia, Azerbajxhani, Bahreini, Bolivia, Bosnja dhe Hercegovina, Brazili, Cabo Verde, Kolumbia, Kili, Kosta Rika, Republika Dominikane, Ekuador, El Salvador, Eswatini, Guatemala, Honduras, Irak, Izrael, Kazakstan, etj. Kirgizistani, Kosova, Kuvajti, Luksemburgu, Maldivet, Meksika, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Oman, Palestina, Panama, Peru, Katari, Rusia, Arabia Saudite, Suriname, Serbia, Afrika e Jugut, Turqit dhe Ishujt Kaikos, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Shtetet e Bashkuara, transmeton SuharekaOnline.

Zvicra përdor tre kritere për të përcaktuar nëse një vend i caktuar është ‘me rrezik të lartë’: nëse një vend ka pasur më shumë se 60 infeksione të reja për 100,000 banorë në 14 ditët e fundit, nëse nuk ka të dhëna të besueshme për sëmundjen, ose nëse disa persona që bartin virusin hyjnë në Zvicër nga i njëjti vend.

Njerëzit që vijnë nga 42 vendet do t’ju kërkohet të karantinojnë, por mund të hyjnë në Zvicër. Sidoqoftë, ata duhet të jenë rezident, qytetar ose të kenë një lloj tjetër leje për të hyrë.

Turistët nga këto vende nuk lejohen të hyjnë.

RAPORTO