IHMK thotë se Kosova s’është e rrezikuar nga përmbytjet lumore

IHMK thotë se Kosova s’është e rrezikuar nga përmbytjet lumore
Fisnik Sadiku

16.07.2021 / Lajme

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës (IHMK) ka bërë të ditur se Kosova nuk është e rrezikuar nga përmbytjet lumore.

Ky institut ka njoftuar se që nga data 17 korrik deri më 19 korrik pritet të ketë reshje shiu në intervale të ndryshuara, që do të jenë me intensitet të ulët, deri mesatarisht të lartë por edhe të karakterit lokale.

Këto reshje shiu mund të shoqërohen me shtrëngata dhe shkarkime rrufesh, si dhe me mundësi për breshër.

IHMK më tutje ka bërë të ditur se këto reshje mund të shkaktojnë probleme dhe vështirësi lokale, si në funksionimin e sistemeve të kanalizimeve, dhe të ujërave atmosferike, vështirësi lokale të qarkullimit rrugorë, rrëshqitje të dheut e të tjera.

Reshjet me intensitet më lartë në disa zona, mund të aktivizojnë rrjedhat e shpjeta me karakter malorë siç janë përrenjtë si dhe paraqitjen e vërshimeve të shpejta lokale.

Në lumenjtë kryesorë, sipas rrjetit të stacioneve hidrometrike në Kosovë, nuk përshihet që të kenë lëkundje të theksuara të niveleve dhe prurjeve të ujit, prandaj edhe nuk do të ketë rrezik nga përmbytjet lumore.

Njoftimi i plotë i Institutit Hidrometeorologjik i Kosovës (IHMK):

Njoftim

Nr. 008/ 2021
Data e parashikimit:
E premte, 16 korrik 2021 – 12:00 (CET)

Data e hershme e parashikuar:
E shtune, 17 korrik 2021 – e hëne 19 korrik 2021 00:00

Sipas llogaritjeve të IHMK (Sektori për hidrologji dhe prognoza hidrologjike), nga data 17 – 19 korrik 2021, pasi që pritet të ketë reshje të shiut me intervale të ndryshuara të cilat do të jenë të intensitetit të ulët deri mesatarisht të lartë por kryesisht të karakterit lokal, mund të jenë të shoqëruar me shtrëngata dhe herë pas here me shkarkime rrufesh dhe mundësi breshëri, të cilat mund të shkaktojnë probleme dhe vështirësi lokale, si në funksionimin e sistemeve të kanalizimeve, dhe të ujërave atmosferike, vështirësi lokale të qarkullimit rrugorë, rrëshqitje të dheut etj.

Reshjet me intensitet më lartë në disa zona, mund të aktivizojnë rrjedhat e shpjeta me karakter malorë siç janë përrenjtë si dhe paraqitjen e vërshimeve të shpejta lokale.

Në lumenjtë kryesorë, sipas rrjetit të stacioneve hidrometrike në Kosovë, nuk përshihet që të kenë lëkundje të theksuara të niveleve dhe prurjeve të ujit, prandaj edhe nuk do të ketë rrezik nga përmbytjet lumore.

Ky informacion do të përditësohet nga IHMK sipas, situatës dhe llogaritjeve hidrologjike.

Test antigjen për COVID-19 vetëm 15€, rezultati brenda 30 minutave

Në Laboratorin “RIOLAB” kryhet testi i shpejtë i antigjenit për COVID-19. Testi i antigjenit përdoret në diagnozën e infeksionit COVID-19....

Lexo më shumë

Të fundit