Kandidatët për Kuvend Komunal:

AAK
Bexhet Kuçi
2 Mihrije Suka
3 Aziz Bytyqi
4 Reshat Selimaj
5 Enver Shabani
6 Besa Kuqi
7 Lirim Qatani
8 Arlind Hajdaraj
9 Aferdita Mamaj
10 Vullnet Luzhnica
11 Emrush Bytyçi
12 Sanije Kuçi-Rexhepaj
13 Bujar Shala
14 Beqir Berisha
15 Florina Baftijaj
16 Gent Ndrecaj
17 Miranda Fondaj
18 Edona Hasani
19 Beqir Palushi
20 Bukurije Maksutaj
21 Fidaije Kukaj
22 Edon Sadikaj
23 Marigona Suka-Bungu
24 Liridona Balaj
25 Jeton Elshani
26 Edi Bytyqi
27 Rozeta Jahaj
28 Zgjim Gashi
29 Ylli Rraqi
30 Myrvete Shala
31 Mimoza Bajraktari
32 Driton Maliqaj
33 Saranda Bajraktari
34 Xhevxhet Gashi
LDK
Shefket Kolgeci
2 Urim Suka
3 Bulëza Kuçi
4 Flamur Bytyçi
5 Kushtrim Kuçi
6 Elmaze Bytyçi
7 Selman Kolgeci
8 Milit Elshani
9 Shqipe Ramaj
10 Alban Berisha
11 Brahim Curri
12 Jehona Shala
13 Xhavit Bytyçi
14 Qendrim Morina
15 Fahrije Sopa
16 Ali Shala
17 Vehbi Krasniqi
18 Kosovare Kokollari
19 Jeton Hoti
20 Dukagjin Latifi
21 Doruntina Zenelaj
22 Arben Hamzaj
23 Ilir Sopaj
24 Donjeta Kabashaj
25 Altin Bujari
26 Ilir Bytyçi
27 Albulena Fetiu-Hasanaj
28 Ardian Elshani
29 Dardan Vrella
30 Qendresa Shala
31 Mentor Gallapeni
32 Driton Muhaxheri
33 Besarta Daka
34 Bashkim Ndrecaj
LVV
Liridon Fandaj
2 Pranvera Berisha
3 Hetem Muharremaj
4 Laureta Tafaj
5 Agron Maliqaj
6 Jetmir Durmishi
7 Valmire Kryeziu
8 Drilon Zyba
9 Qëndrim Elshani
10 Festë Kabashi
11 Pajtim Lezi
12 Arbër Aliaj
13 Florije Gegaj
14 Arbes Gashi
15 Islam Morina
16 Erlida Bajrami
17 Arsim Muqa
18 Latif Krasniqi
19 Arbërie Bytyqi
20 Arsim Tafolli
21 Astrit Dakaj
22 Arjeta Morina
23 Sami Buzhala
24 Faton Zekolli
25 Arberita Morina
26 Faton Kololli
27 Merlinda Bekteshi
28 Besnik Kryeziu
29 Albulena Krasniqi
30 Granit Hoti
31 Gentiana Daka
32 Qendrim Gashi
33 Veton Shala
34 Yllka Kadolli
PDK
Jeton Rrakaqi
2 Dardan Berisha
3 Mevlude Kabashi
4 Egzon Kryeziu
5 Rilind Krasniqi
6 Ilirjana Basha
7 Liridon Jollxhiu
8 Jeton Baku
9 Arlinda Trolli
10 Bajram Basha
11 Arber Elshani
12 Sheqerie Zyrapi
13 Bashkim Bajramaj
14 Valon Elshani
15 Marigona Vataj
16 Reshat Selimaj
17 Shaip Selimi
18 Çendresa Krasniqi
19 Jashar Bytyçi
20 Ismet Ahmeti
21 Floriana Kadriu
22 Ardit Cikaqi
23 Artane Bytyçi
24 Flutura Shukolli
25 Blerim Selimi
26 Lutfi Kadriaj
27 Besarta Veselaj
28 Burim Gashi
29 Erjon Morina
30 Arjana Fangu
31 Muhamet Sallauka
32 Melihate Bungu
33 Floriana Gashi
34 Alush Shala
NISMA
Jehona Rrafshi
2 Avni Lubovci
3 Antoneta Berisha
4 Edonis Bytyqi
5 Kujtesë Bytyçi
6 Lavdije Gashi
7 Arsim Gollopeni
8 Sahide Muharremi
9 Blerta Rrafshi
10 Nadije Hysenaj
11 Leotrim Gashi
12 Vezire Kadriaj Maksutaj
13 Besiana Fangu
I.TH
Herolind Limaj
2 Hysni Bytyçi
3 Almenta Kryeziu
4 Lumbardh Sopa
5 Besim Krasniqi
6 Vlore Kryeziu
7 Hisen Bytyqi
8 Gëzim Helshani
9 Rita Elshani
10 Eduard Fangu
11 Mustaf Elshani
12 Fjolla Elshani
13 Ismajl Fetaj
14 Agim Kuçi
15 Nora Tërshani
16 Tauland Kuçi
17 Shaip Kuçi
18 Bleona Gashi
19 Gzim Musaj
20 Arton Baralija
21 Fahrije Hoxhaj
shfaq

Gastronomët me 8 kërkesa në drejtim të Ministrisë së Financave pas masave të reja

Gastronomët me 8 kërkesa në drejtim të Ministrisë së Financave pas masave të reja
Fisnik Sadiku

28.08.2021 / Lajme

Zgjedhjet Lokale: Reklamo këtu !!!

Informimi i paanshëm dhe i drejtë i publikut është edhe...

Lexo më shumë

Pas paralajmërimit për shtrëngim të masave kundër COVID-19, Shoqata e Gastronomëve të Kosovës (ShGK) i ka drejtuar 8 kërkesa Ministrisë së Financave.

Gastronomët kanë kërkuar subvencionimin e gjysmës së pagës mesatare të punëtorëve për 3 muaj radhas, mbulimi i shpenzimeve operative (qiratë, rryma, uji, mbeturinat) – të vitit 2020 dhe 2021 për bizneset që kanë zhvilluar aktivitet të pjesshëm ekonomik si dhe disa kërkesa të tjera.

Postimi i plotë i Shoqatës së Gastronomeve së Kosovës:

Shoqata e Gastronomeve me 8 kërkesa në drejtim të Ministrisë së Financave pas masave të reja


Shoqata e Gastronomeve të Kosovës i ka drejtuar 8 kërkesa Ministrisë së Financave pas masave të reja anti-Covid 19.

Gastronomët po kërkojnë subvencionimin e gjysmës së pagës mesatare të punëtorëve për 3 muaj radhas, mbulimi i shpenzimeve operative (qiratë, rryma, uji, mbeturinat) – të vitit 2020 dhe 2021 për bizneset që kanë zhvilluar aktivitet të pjesshëm ekonomik e disa kërkesa tjera, transmeton Indeksonline.

Postimi i plotë i Shoqatës së Gastronomeve së Kosovës:

Anëtarët e Kuvendit të Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës, u mblodhën sot për të diskutuar rreth Vendimit të fundit të Qeverisë së Kosovës, që pritet të hyjë në fuqi për pak kohë.

Ky Vendim i propozuar nga Ministria e Shëndetësisë është shumë i mirëkuptueshëm, duke u bazuar në gjendjen epidemiologjike të rënduar me Covid-19, e cila gjithsesi duhet të menaxhohet, dhe për të cilën kemi qenë gjithnjë në gadishmëri ta përkrahim si shoqatë. Duke inicuar dhe fuqizuar fushatën rreth vaksinimit, të cilën e përkrahim dhe do të vazhdojmë ta përkrahim me kreativitetin dhe thirrjen tonë publike, si dhe propozimet në raport me masat të cilat gjithnjë kanë për qëllim mbrojtjen e shëndetit publik dhe ekonomik!

Mirëpo, këto kufizime nuk janë të drejta, kur mungon edhe përkrahja e Qeverisë sonë ndaj këtij sektori.

Bizneset po mbyllen dhe të njëjtat po lihen në mëshirën e temperaturave atmosferike dhe kapaciteteve të secilit vec e vec me hapësira katrore të terasës, për ti dalur ballë shpenzimeve operative ku përfshihen pagat e punëtorëve dhe obligimet e qirasë, likuidimit të kredive, obligimeve ndaj ATK-së, etj.

Gastronomia edhe njëherë po bëhet vetëm kurban i këtyre masave, ndoshta edhe me të drejtë, mirëpo, me kufizime të tilla dhe pa përkrahje financiare, duke rrezikuar fatin e shumë punëtorëve dhe bizneseve, një vendim të tillë është veçse i dëmshëm për ekonominë dhe qytetarët. Këto kufizime duhet të shoqërohen me përkrahje financiare apo me ndryshim të politikave fiskale, dhe me vizion për lehtësimin e të bërit biznes në një kohë të tillë të jashtëzakonshme.

Si Shoqatë mendojmë që është i nevojshëm një bashkëpunim me Ministrinë e Financave, përkatësisht me ministrin z. Hekuran Murati, për ti gjetuar disa modalitete të tilla të domosdoshme.

Asnjë prej masave emergjente të ndërmarrura nga të dy Qeveritë që kanë menaxhuar me pandeminë, nuk janë kompletuar deri në fund pasi që ka shumë biznese që kanë raportuar që nuk kanë përfituar nga to, e që gjithnjë dhe natyrisht që gastronomia bën pjesë me përqindje të madhe. 

Lidhur me mbylljen e fundit të muajit Prill, dhe në rastin e masës së fundit financiare, e veçanërisht kur ato mjete ishin të destinuara edhe për sektorin tonë,  përkatësisht gjysmës së pagave të punëtorëve dhe gjysmës së qirasë, ishin 33% të bizneseve të gastronomisë që nuk kanë përfituar nga e njëjta. Andaj lidhur me këto ne i kemi bërë disa propozime të cilat presim që Ministria e Financave ti shqyrtojë dhe të na ftojë së bashku për ti diskutuar e që disa prej tyre mund ti kuptoni më poshtë:

I. Subvencionimi i gjysmës së pagës mesatare të punëtorëve për 3 muaj radhas. 

II. Mbulimi i shpenzimeve operative (qiratë, rryma, uji, mbeturinat) – të vitit 2020 dhe 2021 për bizneset që kanë zhvilluar aktivitet të pjesshëm ekonomik. 

III. Kompensim mujor për pronarët e bizneseve të cilat nuk janë lejuar të operojnë gjatë pandemisë. Kompensimi duhet të përcaktohet nga 10% të fitimit neto të vitit 2019. Kjo pagesë duhet t’iu ndahet në baza mujore për një periudhë të arsyeshme. 

IV. Të bëhen ndryshimet ligjore që mundësojnë pagesën e detyrimeve tatimore aktuale, të paguhen në vitin pasues me këste 3 mujore pasdhënie (Sipas sistemit Anglez). Kjo vlen vetëm për tatimin në fitimin e tatueshëm për Korporata, si dhe tatimin në të ardhurat personale të tatueshme për Bizneset Individuale.  Ofrimi i kësaj mundësie nënkupton që obligimet tatimore të periudhës 2021, të paguhen në formë të kësteve pasdhënie në vitin 2022. Kjo formë e pagesës të aplikohet për periudhat e ardhshme tatimore.

V. Të ndryshohet pragu i kalkulimit të të ardhurave personale të pa tatueshme në paga, nga 960,00 euro në vit (80,00 euro në muaj), në 1.800,00 në vit (150,00 në muaj). Ndërsa për paga më të larta të gjendet një proporcion i arsyeshëm, në mënyrë që të aplikohen shkallët tatimore prej: 4%; 8%; dhe 10%. 

VI. Të shtyhen pagesat e afateve të kredive dhe kthimit të mbitërheqjeve të vjetra (para pandemisë). Interesi të subvencionohet nga buxheti i shtetit.

VII. Të shqyrtohet reduktimi i normave tatimore në pagat e punëtorëve dhe tatimit ne fitim.

VIII. Të zgjatet vendosja e TVSH-së në shitje në 8% deri më 31 dhjetor 2026.

Presim reagim urgjent të institucioneve relevante të Republikës së Kosovës, në mënyrë që të veprohet drejtë dhe në kohë në raport me vështirësitë ekonomike që po ballafaqohen bizneset e gastronomisë, dhe që po pritet të intensifikohen gjatë javës së ardhshme!

Të fundit