Bizneset Vende Pune Ofertat

Bislimi: Ka tentativa destabilizuese, regjisori është në Rusi, aktorët kryesorë nga vetë rajoni

Bislimi: Ka tentativa destabilizuese, regjisori është në Rusi, aktorët kryesorë nga vetë rajoni

17.11.2023 Lajme

Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi ka thënë se në rajon ka tentativa destabilizuese që regjisorin e kanë në Rusi e aktorët janë të vetë rajonit.

“Rajoni ynë po përballet me tentativa destabilizuese, që me shumë gjasë, regjisorin e kanë në Rusi, por akterët kryesorë janë nga vetë regjioni. Kosova është përballur disa herë këtë vit, edhe në muajt maj dhe qershor, e së fundmi me 24 shtator, me skenarë që kanë vetëm një qëllim, destabilizimin, e atë jo vetëm të Kosovës por edhe të gjithë rajonit”, tha sot Bislimi.

Deklarata e tij vjen pas asaj të presidentit ukrainas, Volodymyr Zelensky, që tha se Rusia po bën përpjekje për të nisur një luftë në Ballkan. Edhe BE sot ka konfirmuar se e ndajnë shqetësimin e njëjtë se Rusia dëshiron destabilizim në rajon.

Bislimi tha se po operojnë në një ambient ku aleancat kanë rëndësi dhe dinamikat globale e formësojnë realitetin.

“Andaj, pozita e Kosovës në rajon nuk ndërlidhet vetëm me interesin kombëtar, por dhe me kontributin që ne mund të japim për paqen, sigurinë dhe zhvillimin e gjithë Ballkanit Perëndimor. Nga ne kërkohet të angazhohemi me komunitetin ndërkombëtar me një vizion të qartë, duke kërkuar partneritete që përputhen me vlerat tona dhe i kontribuojnë interesave tona strategjike, ndërsa në të njëjtën kohë, duhet të kujdesemi që edhe reformat e brendshme ta shoqërojnë këtë dinamikë”.

Zëvendëskryeministri Bislimi i bëri këto deklarata në tryezën ndërparlamentare të organizuar nga Komisioni për Punë të Jashtme i Kuvendit të Kosovës, ku u mirëpritën Komisionet për Punë të Jashtme dhe Integrim Evropian të Kuvendeve të Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kroacisë dhe Bullgarisë.

Kjo është fjala e plotë e tij:

Takimi i sotëm i përbashkët është dëshmi e fuqishme e bashkëpunimit të nevojshëm mes shteteve tona, bazuar në demokraci e siguri, në orientimin e vlerave evropiane e perëndimore. Bashkimi Evropian e vlerat demokratike janë orientimi jonë strategjik, andaj, Integrimi Evropian nuk është qëllim më vete. Ai është një rrugëtim transformues për ne, që nënkupton angazhimin tonë rreth vlerave të përbashkëta, të demokracisë dhe një të ardhmeje prosperuese për të gjithë qytetarët tanë.

Angazhimi ynë për përmbushjen e kritereve që na janë vendosur nga Bashkimi Evropian, është i palëkundur. Ne duhet t’i shohim këto kritere jo domosdoshmërisht si pengesa, por si udhërrëfyes për një rajon më demokratik, më të qëndrueshëm, më transparent e gjithsesi më të zhvilluar. Zgjerimi i BE-së nuk është thjesht zgjerim gjeografik, por arritja me nxitjen e një komuniteti të lidhur nga vlerat e përbashkëta dhe një vizion të përbashkët rreth të ardhmes sonë.

Për aq kohë sa jemi në këtë rrugë, është me rëndësi të njohim sfidat dhe mundësitë që e njëjta paraqet për ne. Anëtarësimi në BE kërkon jo vetëm arritje të standardeve evropiane, por edhe përqafim të mirëfilltë të parimeve demokratike, sundimit të ligjit dhe respektimit të të drejtave të njeriut. Kosova tashmë 7 vite ka marrëveshje formale me BE-në dhe zbaton MSA-në përmes planeve vjetore, përderisa Agjenda e Reformave Evropiane është prioritet i yni në shumë fusha: qeverisja e mirë dhe sundimi i ligjit, konkurrueshmëria, klima e investimeve dhe qëndrueshmëria, punësimi, arsimi dhe shëndetësia. Tërë kapacitetet tona administrative janë vënë në shërbim të koordinimit dhe zbatimit të këtyre reformave dhe angazhimeve të cilat dalin prej mekanizmave në zbatimin e MSA-së. Në këtë kontekst, rrugëtimi ynë drejt Bashkimit Evropian është një dëshmi e qëndrueshmërisë dhe vendosmërisë sonë për t’iu bashkuar BE-së.

Konteksti gjeopolitik në të cilin ndodhet Kosova, kërkon pozicionim strategjik. Rajoni ynë po përballet me tentativa destabilizuese, që me shumë gjasë, regjisorin e kanë në Rusi, por akterët kryesorë janë nga vetë regjioni. Kosova është përballur disa herë këtë vit, edhe në muajt maj dhe qershor, e së fundmi me 24 shtator, me skenarë që kanë vetëm një qëllim, destabilizimin e atë jo vetëm të Kosovës por edhe të gjithë rajonit.

Ne operojmë në një ambient, ku aleancat kanë rëndësi dhe dinamikat globale e formësojnë realitetin. Andaj, pozita e Kosovës në rajon nuk ndërlidhet vetëm me interesin kombëtar, por dhe me kontributin që ne mund të japim për paqen, sigurinë dhe zhvillimin e gjithë Ballkanit Perëndimor. Nga ne kërkohet të angazhohemi me komunitetin ndërkombëtar me një vizion të qartë, duke kërkuar partneritete që përputhen me vlerat tona dhe i kontribuojnë interesave tona strategjike, ndërsa në të njëjtën kohë, duhet të kujdesemi që edhe reformat e brendshme ta shoqërojnë këtë dinamikë.

Në arritjen e standardeve evropiane, jemi të gatshëm të adresojmë të gjitha sfidat si strukturore ashtu dhe sistemore. Angazhimi ynë për reforma është i panegociueshëm, është premtim që ia kemi bërë qytetarëve tanë për një qeveri efikase dhe të përgjegjshme, një gjyqësor të fortë dhe një mjedis të favorshëm për aktivitet ekonomik. Raporti i vendit për këtë vit, mes tjerash, njeh edhe progresin e arritur në rritjen ekonomike, konkurrueshmëri, ulje të shkallës së papunësisë, rritje të investimeve të huaja direkte dhe atë për 88% në baza vjetore, ulje të borxhit publik, progres në menaxhimin e projekteve publike, rritje e eksportit dhe shkallës së hapjes së ekonomisë, përmirësim i mjedisit biznesor, transformim digjital të ekonomisë, si dhe progres të dukshëm në fushën e energjisë.

Për më shumë, në segmentin e kritereve politike, kemi arritur reforma në sistemin elektoral, në mbarëvajtje të Kuvendit, punës së Kuvendit, në administratë publike, në luftën kundër korrupsionit, në sistem të drejtësisë, në prokurori, në mbrojtje të privatësisë, si dhe në agjendën e barazisë gjinore. Shoqëria civile është ndër më aktivet në rajon dhe merr pjesë aktive në hartimin, monitorimin dhe zbatimin e politikave publike.

Jemi të përkushtuar edhe më shumë, kur është fjala për bashkëpunimin regjional, sepse këtë e shohim si shtyllë kyçe për stabilitet dhe prosperitet të të gjithë rajonit. Në një kohë ku ndërlidhja është gjithnjë e më në rritje, izolimi nuk është opsion. Duke kapërcyer kolektivisht sfidat që tejkalojnë kufijtë kombëtarë, ne mund të hapim rrugën për një rajon ballkanik sa më të integruar. Ne si institucione kemi përgjegjësinë për të ndërtuar një të ardhme të përbashkët, andaj edhe kemi marrë pjesë në pothuaj të gjitha nismat rajonale. Nënshkrimi i tri marrëveshjeve vitin e kaluar në kuadër të Procesit të Berlinit, përbën faktin e rëndësishëm që Kosova është vendi i parë që i ka ratifikuar të njëjtat dhe tregon përkushtimin tonë për bashkëpunim rajonal.

Pakoja e zgjerimit e publikuar javën e kaluar, kthen një shpresë se zgjerimi i BE-së është përsëri në qendër të vëmendjes pas një dekade heshtje e stagnimi. Ne mbështesim “Planin e Rritjes” për Ballkanin Perëndimor, meqë e shohim si hap të duhur në drejtimin e duhur. BE-ja duhet të reformohet dhe të zgjerohet. Unë po ashtu besoj se përfitimet nga Tregu Unik i BE-së duhet të lidhen edhe me reformat ekonomike dhe demokratike. Nuk duhet të ketë përfitues të fondeve të BE-së pa i përqafuar vlerat e BE-së. Së bashku, duhet të vazhdojmë të punojmë drejt rritjes së qëndrueshmërisë së rajonit, derisa takime si ky sot japin mundësi që të shkëmbejmë përvojat dhe të mos i përsërisim gabimet tona, meqë ju jeni në faza më të avancuara të procesit, e Kosova mund të përfitojë shumë duke shmangur gabimet eventuale.

Në përfundim, për aq sa jemi në një epoke të re për Ballkanin Perëndimor, duke parashikuar një të ardhme me më shumë prosperitet dhe unitetit të përbashkët brenda Bashkimit Evropian, le të marrim inspirim nga fryma kolektive që na ka sjellë sot në këtë rrugë si një fillim të mbarë. Integrimi i Ballkanit Perëndimor në BE është më shumë sesa thjesht proces burokratik: është kthim në gjenezë, është rindërtim i kulturës dhe vlerave të paqes e stabilitetit dhe vizion për të ardhmen e përbashkët të popujve tanë.

Sigurimi Internacional

Ofertë speciale
Bislimi: Synim, arritja e standardeve për integrim në BE

Bislimi: Synim, arritja e standardeve për integrim në BE

Zëvendëskryeministri i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog i Kosovës, Besnik Bislimi, mori pjesë në “Konferencën mbi Migrimin dhe efektet potenciale të liberalizimit të vizave me BE-në në tregun e punës në Kosovë”, në kuadër të sesionit “Strategic Vision”, së bashku me Ambasadorin e Gjermanisë në Kosovë, Jörn Rohde.

Bëhet e ditur se në bashkëbisedim me ambasadorin Rohde, pjesëmarrësit e në përgjigjet në pyetjet e moderatorit të diskutimit, zëvendëskryeministri Bislimi tha se vizioni i Qeverisë së Kosovës është ai i integrimit në Bashkimin Evropian e arritjes së standardeve evropiane në mirëqenie të qytetarëve e funksionim efikas të institucioneve.

“Liberalizimi i vizave është një arritje e rëndësishme e pozitive. Zëvendëskryeministri Bislimi tha se marrja e vendimit final 8 muaj para nisjes së lëvizjes pa viza, ka ofruar kohë dhe hapësirë për të dizajnuar një fushatë informimi, e cila është shpërndarë e adresuar për të gjithë qytetarët. Ideja e fushatës ka garantuar dy aspekte: që qytetarët tanë të mund të lëvizin të lirë e me sa më pak barriera, pra nëse ka elemente shtesë në lidhje me udhëtimin jashtë, qytetarët të jenë sa më të informuar mbi kushtet e udhëtimit e ai tashmë të jetë kënaqësi e jo vështirësi siç ka qenë më parë, dhe e dyta është të sigurohemi që liberalizimi i vizave të mos keqinterpretohet dhe keqpërdoret, ku kemi shpjeguar se çka nënkupton e çka nuk nënkupton liberalizimi i vizave”, thuhet në njoftimin e zyrës për informim të Kryeministrit.

Kujtojmë që fushata për liberalizimin e vizave ka nisur me datën 5 tetor, ku për më shumë se një muaj janë vizituar qytete e lokalitete anembanë vendit, e tashmë po vijon ende përmes rrjeteve sociale e televizioneve.

Kjo konferencë u organizua nga Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare në bashkëpunim me International Organization for Migration (IOM), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), si dhe Kantar (Index Kosova)., bëhet e ditur në këtë njoftim.​

Bislimi: E papranueshme, KE nuk u konsultua me Qeverinë e Kosovës për propozimin e fundit

Bislimi: E papranueshme, KE nuk u konsultua me Qeverinë e Kosovës për propozimin e fundit

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi ka reaguar ndaj propozimit të Komisionit Evropian që i lejon udhëtimin pa viza bartësve të pasaportave të lëshuara nga Drejtoria Koordinuese e Serbisë.

Ai thotë se propozimi nuk është diskutuar me Qeverinë e Kosovës, e as konsultuar apo informuar mbi këtë. Bislimi shprehet se kjo përben shkelje të sovranitetit tonë dhe është e papranueshme.

“Ne ftojmë BE-në që këto dokumente t’i trajtojë si të paligjshme ashtu siç trajton pjesën tjetër të dokumentacionit paralel”, shkruan ai.

Reagimi i plotë:

Qeveria e Republikës së Kosovës shpreh shqetësimin e saj në lidhje me propozimin e Komisionit Evropian për pasaportat e lëshuara nga e ashtuquajtuara Drejtoria Koordinuese serbe.

Ky propozim, nuk është diskutuar me Qeverinë e Republikës së Kosovës, e as konsultuar apo informuar mbi këtë.

Pasaportat ilegale të lëshuara nga Qendra Koordinuese e Serbisë, i konsideron komunat brenda Kosovës si pjesë të juridiksionit të Serbisë, shkelje kjo e sovranitetit tonë dhe e papranueshme.

Njohja e këtyre dokumenteve, minon integrimin e komunitetit serb, duke dëmtuar përpjekjet tona në të cilat jemi angazhuar bashkarisht prej vitesh.

Gjithashtu, propozimi shkel edhe frymën dhe marrëveshjet e dialogut për shuarjen e këtyre strukturave ilegale.

Ne ftojmë BE-në që këto dokumente t’i trajtojë si të paligjshme ashtu siç trajton pjesën tjetër të dokumentacionit paralel.

Komuniteti serb në Kosovë, nuk ka mbetur pa liberalizim të vizave, pasi ata mund të pajisen me pasaporta të rregullta të lëshuara nga Kosova të cilat mundësojnë udhëtimin pa viza.

Qeveria jonë tashmë ka vënë në praktikë një procedurë të përshpejtuar për pajisjen e të gjithë serbëve të Kosovës me pasaporta. Së fundmi, është parë dhe një interes i lartë e rritje të numrave të qytetarëve që janë pajisur me pasaporta të Kosovës. Në krahasim me vitin e kaluar, kemi një rritje prej 29%.

Mbetemi të përkushtuar që të sigurohemi që të gjitha komunitetet në Kosovë të mund të gëzojnë udhëtimin pa viza me pasaportat e Kosovës.

Këtë kundërshtim në lidhje me propozimin e kemi adresuar drejt instancave më të larta të BE-së. I bëjmë thirrje BE-së që të rishqyrtojë këtë propozim, i cili përmban shkelje të shumëfishta.

Bislimi kërkon nga BE-ja të hiqen sanksionet

Bislimi kërkon nga BE-ja të hiqen sanksionet

Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi ka thënë se Bashkimi Evropian duhet t’i heqë masat sanksionuese ndaj Kosovës.

“Për këtë status nuk ka nevojë që të njohjen nga pesë vendet mosnjohëse… Vonesat në trajtimin e aplikimit po shtojnë zërat skeptikë. Masat negative të BE-së janë ende në fuqi dhe besojmë që prezenca e këtyre masave ka ndikuar në vlerësimin që është bërë në raport. Masat që janë ende në fuqi bien ndesh me përpjekjen e rajonit për integrim në BE. Është shumë e rëndësishme që BE-ja t’i heqë sa më shpejt këto masa”, ka thënë Bislimi në Komisionin për Raportin e Progresit.

Ai shton se Kosova ka shënuar sukses në fushën e përafrimit të tregut të brendshëm.

“Kemi rritje të hyrave buxhetore, formalizim të suksesshëm të ekonomisë dhe vendeve të punës. Kemi ulje të ndjeshëm të nivelit të borxhit publik, kemi rritje të bizneseve të reja, kemi sektorë financiarë kundër krizave me të cilat ballafaqohemi, kemi përmirësim në lëvizjen e lirë të mallit shërbimit dhe kapitalit. Por ka edhe fusha ku vlerësimi i bërë në Raportin e Progresit nuk është në linjë me bindjen e Qeverisë. Ka të bëjë me reformën e administratës publike”, është shprehur ai.

New Born Agency Tjera Rruga Xhavit Sylaj, Suharekë,
Kosovë
Luli Market Tjera Rr. Mbreti Agron, Gjinoc,
Kosovë
Kompania e pastrimit JOKER Tjera Suharekë,
Kosovë
Nails by Teuta Tjera Rr. Brigada 123, Sheshi, Suharekë,
Kosovë
Arkitekturë dhe Dizajn
Architecture/ Interior Design
Suharekë4 vende24 ditë

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë deri në 10,000 € me mundësi pagese deri në 36 muaj.

Fabrika e Mobileve "TE NASERI"

Mobilo shtëpinë sot dhe paguaj me këste deri në 12 MUAJ.

New Born Master

Kualifikohu për KODIN 95 në Maribor-Slloveni për kategorinë C, CE, D!
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë