AUV-i garanton se produktet në treg i plotësojnë kriteret

19.06.2022

Në treg nga ky shtet shiten vetëm produkte që i nënshtrohen kontrollit fitosanitar ka konfirmuar për Ekonomia Online, zëdhënësi i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV), Lamir Thaçi. Sipas tij, produktet që vijnë nga ky shtet janë të sigurta për konsum. Ai shtoi nuk ka rëndësi origjina se nga vjen malli vetëm se duhet të […]

AUV-i garanton se produktet në treg i plotësojnë kriteret Foto: Ilustrim

Në treg nga ky shtet shiten vetëm produkte që i nënshtrohen kontrollit fitosanitar ka konfirmuar për Ekonomia Online, zëdhënësi i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV), Lamir Thaçi.

Sipas tij, produktet që vijnë nga ky shtet janë të sigurta për konsum. Ai shtoi nuk ka rëndësi origjina se nga vjen malli vetëm se duhet të jetë i sigurt, ndryshe nuk lejohet të hyjë në Kosovë.

“Për ne nuk ka shumë rëndësi origjina se prej nga vjen një mall, ai duhet të jetë i sigurt për konsum, sepse ky është mandati ynë që kemi. Produkte me origjinë shtazore nga shteti i Serbisë nuk kemi për shkak se ata nuk i plotësojnë certifikatat veterinare siç kërkohet me ligje të aplikueshme në Kosovë”.

“Nga Serbia kemi vetëm produkte që i nënshtrohen kontrollit fitosanitar dhe secili produkt procedura, standardet e kontrollit kufitar janë të njëjtat dhe vetëm kur plotësohen kushtet se a i plotëso kriteret kryesore që garanton siguri lejohet të hynë në vendin tonë në të kundërtën ngarkesa kthehet në vendin e origjinës”, tha ai.

Thaçi ka thënë se kanë kryer inspektimin e dy rasteve të dyshuara për helmim ndaj të cilave janë marrë të gjitha veprimet ligjore. Ai tha se ndaj këtij rasti do të dërgohet edhe fletëparaqitje për gjykatë.

“Ne në kohën e fundit kemi pasur dy raste të dyshuara me helmim, të dy i kemi trajtuar me kompetencë të plotë. Në secilin rast që në momentin që jemi njoftuar nga Policia apo Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik ne menjëherë kemi ushtruar kontroll tek operatorët ekonomik që dyshohet, dhe ndaj të dy rasteve ne kemi marr të gjitha veprimet ligjore, kemi bërë mbyllje të përkohshme, kemi marr mostra për analiza dhe po ashtu ne do të dërgojmë edhe fletëparaqitje për gjykatë varësisht nga rezultati që del nga laboratori”.

“Edhe konsumatorët kurdo që kanë dyshime që janë të rrezikuar nga ndonjë produkt i caktuar të njoftojnë agjencinë sepse siguria ushqimore është interes nacional dhe është burim i shëndetit dhe jetës të qytetarëve tonë”, tha Thaçi.

Sipas tij, të gjitha ushqimet që dalin në treg kontrollohen nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, ndryshe nëse ai produkt nuk i plotëson kriteret ligjore asgjësohet.

“Të gjitha ushqimet që dalin në treg në qarkullim për konsumatorët kontrollohen nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë çoftë nga importi apo prodhime vendore, të gjitha duhet t’i plotësojnë kriteret ligjore për t’u cilësuar apo vlerësuar si të sigurta që ato të lejohen të dalin në treg. Në të kundërtën çdo produkt që nuk i plotëson kriteret ligjore ai produkt nuk lejohet të dal në treg dhe asgjësohet”, tha Thaçi.

Ai shtoi se Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, në vazhdimësi bënë thirrje për rritjen e numrit të inspektorëve.

“Ne në vazhdimësi paraqesim kërkesën për nevojë për shtim të numrit të inspektorëve dhe jemi në pritje të marrim aprovimin që të shtojmë kapacitetet tona humane me kontrolle të sigurisë ushqimore sipas sektorëve që ne kemi”.

“Ne kemi transferuar inspektorët komunal në agjenci por kjo nuk do ë thotë se ata kanë ardhur ta përkrahin agjencinë ata përsëri do të kontrollojnë në komunat ku ata kanë punuar deri dje, vetëm si përgjegjësi ata kanë dalë në kuadër të agjencisë që ne t’i inkorporojmë me kontroll sipas planeve nacionale për kontrolle dhe mostrim që kështu të jetë vetëm një autoritet përgjegjës për sigurinë ushqimore ashtu siç është rregulluar edhe në shtetet e tjera”.