Zvicër, fillon gjykimi ndaj burrit për vrasjen e gruas së tij nga Kosova

10.06.2024

Në një të hënë të shtatorit 2022, të afërmit e një gruaje thirrën shërbimet e urgjencës. 41-vjeçarja ishte mbyllur në banjën e shtëpisë së saj në Bergdietikon AG dhe nuk reagonte ndaj trokitjeve dhe thirrjeve. Policia dhe mjekët thyen derën, por mundën të përcaktojnë vetëm vdekjen e gruas.

Zvicër, fillon gjykimi ndaj burrit për vrasjen e gruas së tij nga Kosova Foto: Ilustrim

Menjëherë u bë e ditur se e ndjera ishte Shqiponja Isufi, ekonomiste e njohur. Isufi, e natyralizuar prej vitesh, konsiderohej modele kosovare dhe për të kishin raportuar disa media. Në vitin 1990, nëntë vjeçarja kishte ardhur te prindërit e saj në Zvicër; nëna dhe babai kishin ikur më herët. Njëzet vjet më vonë, ajo përfundoi doktoratën në ekonomi me notën më të lartë “summa laude”.

Nëna e dy fëmijëve gjithmonë punoi me orar të plotë. Së fundmi, ajo ishte pedagoge në Universitetin e St. Gallenit dhe punoi për një firmë të njohur auditimi dhe konsulence.

Ajo u konsiderua një rol-model, veçanërisht në komunitetin shqiptar, sepse burri i saj mori përsipër një pjesë të kujdesit për fëmijët gjatë bllokimit nga Koronavirusi. Por me sa duket konfliktet po ziheshin nën sipërfaqen e paprekur, e cila u grumbullua në një femicid atë shtator që përcolli valë tronditjeje deri në atdheun e çiftit.

Burri ishte gjithashtu shqiptar, por vinte nga Maqedonia e Veriut. Ai është rritur në kantonin e Graubunden dhe është gjithashtu një qytetar i natyralizuar.

Tani ai do të duhet të përgjigjet në Gjykatën e Qarkut në Baden nga e hëna. Ai ka pranuar krimin dhe ndodhet në burg të parakohshëm, por prezumimi i pafajësisë vlen deri në vendimin përfundimtar. Gjyqi do të zhvillohet me dyer të mbyllura në Schafisheim AG, por mediat do të pranohen.

Prokuroria ka akuzuar bashkëshortin për vrasje dhe kërkon 18 vite burg. Duhet të supozohet se i akuzuari ka vepruar shumë brutalisht dhe në mënyrë të paskrupullt dhe se vdekja ishte e dhimbshme për viktimën, njoftoi zyra e lartë e prokurorit publik në Aargau nëntorin e kaluar.

Detaje të tjera nuk dihen pasi aktakuza i nënshtrohet një periudhe bllokimi deri në fillimin e gjykimit.

Natën e krimit, çifti pinë çaj së bashku

Dëshmitari tha se në atë kohë nuk e dinte se i akuzuari po bënte hetime për gruan e tij. Ai “nuk mendoi shumë për videokamerat në shtëpinë e çiftit”. Natën e krimit ai mori një telefonatë se gruaja e të akuzuarit kishte kryer vetëvrasje. Ai shkoi aty menjëherë dhe më pas pa trupin. Ai e kishte të qartë se kjo “nuk ishte një vetëvrasje”. I akuzuari më vonë ka pohuar se gruaja e tij ka ardhur në shtëpi nga dalja, kanë pirë pak çaj dhe më pas kanë shkuar në shtrat. Gjatë natës ai dëgjoi gruan e tij duke bërë dush në banjë – por ajo nuk e hapi derën. Pastaj dha alarmin. Sipas dëshmitarit, ai e ka pyetur të akuzuarin se pse nuk e ka thyer derën? “Ai më tha se ishte i frikësuar dhe i zënë paniku.”

“Unë nuk e di saktësisht se çfarë ndodhi”

Dëshmitari vazhdon duke thënë se nuk e di se çfarë po ndodhte në kokën e të akuzuarit kur ai kërkoi nënshkrimin e tij dhe nëse kjo ishte njoftim për aktin e mëvonshëm. Ishte një familje krejtësisht normale. Vetëm se viktima e mëvonshme ia besoi këtë për shkak të lodhjes së tij. Dhe: Se ajo ishte në kontakt me një burrë. Ai nuk e di saktësisht se çfarë ka ndodhur. Ai kurrë nuk ka folur me të akuzuarin për marrëdhënien e tij. Dëshmitari shton: “Mund të takosh dikë që të duket e bukur çdo ditë. Kjo nuk do të thotë që ju përfundoni menjëherë në shtrat me atë person.”

Viktima “e lodhur”, autori i dyshuar “kërkonte nënshkrim”

Dëshmitari është një i afërm. Ai e ka njohur viktimën dhe e njeh edhe të akuzuarin. Gruaja që u vra kohët e fundit ishte “e lodhur shumë” për shkak të punës dhe fëmijëve të saj. I akuzuari është sjellë si zakonisht. Megjithatë, ai, i pandehuri, donte nënshkrimin e tij në gusht 2022 “në rast se ndodhte një aksident apo diçka”. Kjo do t’i kishte konfirmuar atij se një person i caktuar do të merrte më pas fëmijët. Por më pas ai nuk nënshkroi.

Gruaja thuhet se ka bërë gjithçka për fëmijët e saj

Dëshmitari vazhdon duke thënë se gruaja ka bërë gjithçka për fëmijët e saj. “Ajo gjithashtu më tha se nuk bën më seks me burrin e saj.” Ajo nuk donte më një lidhje, por ndoshta diçka me një burrë tjetër. Sipas dëshmitarit, në vitin 2022 ajo nuk e pa më kurrë familjen bashkë. Kur dëgjoi për vdekjen e saj, fillimisht mendoi se ishte një atak në zemër – edhe për shkak të punës së saj të rreptë. Kryetarja e gjykatës pyet nëse ajo dinte për marrëdhëniet jashtëmartesore të gruas. “Jo”, tha dëshmitari. Ajo as “nuk mund ta imagjinojë”. “A kishte frikë nga i shoqi?” pyet gjykatësi. “Jo”, përgjigjet dëshmitari. “As unë kurrë nuk prisja vrasje.”