Qeveria zvicerane u bën thirrje votuesve të refuzojnë nismën kundër imigracionit

29.06.2024

Qeveria zvicerane u ka kërkuar votuesve të refuzojnë votën popullore “jo për 10 milionë” që synon frenimin e emigracionit duke thënë se çdo kufi do të rrezikonte zhvillimin ekonomik dhe sigurinë e vendit.

Qeveria zvicerane u bën thirrje votuesve të refuzojnë nismën kundër imigracionit Foto: Ilustrim

Iniciativa popullore “Jo 10 milionëve” bën thirrje për frenim të emigracionit kur numri i banorëve të përhershëm zviceran i kalon 9.5 milionë. 

Ndërsa një datë për votimin e ri popullor nuk është caktuar, Këshilli Federal i Zvicrës tashmë ka dalë kundër propozimit , duke lëshuar një apel për votuesit. 

Në një deklaratë për shtyp të botuar në Bernë të mërkurën, Këshilli Federal deklaroi se një veprim i tillë “ rrezikon prosperitetin, zhvillimin ekonomik dhe sigurinë në Zvicër. ” 

Konkretisht, Këshilli Federal theksoi ndikimin që do të kishte frenimi i imigracionit në marrëdhëniet dypalëshe me BE-në. 

Qeveria argumentoi se “ …sipas Këshillit Federal, ndërprerja e AFMP (Marrëveshja për Lëvizjen e Lirë të Popullit) do të rrezikonte rrugën dypalëshe me BE-në. 

“Një ndërprerje e njëanshme e AFMP-së do të çonte në humbjen e të gjitha marrëveshjeve dypalëshe me BE-në për shkak të të ashtuquajturës ‘ gijotinë claus e’.

“Përveç kësaj, ekziston rreziku që marrëveshjet e asociimit të Shengenit dhe Dublinit gjithashtu të ndërpriten, gjë që mund të çojë në më shumë migrim të parregullt në Zvicër dhe do ta vështirësojë luftën kundër krimit. ” 

‘Jo 10 milionëve’: SVP

Mbi 114,000 nënshkrime u mblodhën nga partia populiste SVP dhe u prezantuan në Këshillin Federal në fillim të këtij viti, nën siglën “Jo Zvicrës me 10 milionë banorë”.

Zvicra ka shënuar një moment historik në vitin 2023: popullsia e saj arriti në 9 milionë.

Një veprim i tillë do të përfshinte një kufizim në dhënien e të ashtuquajturave ‘ Lejet B ‘ dhe një kufi për bashkimet familjare.

Një nismë e ngjashme nga SVP në vitin 2020 dështoi, me 61.7 përqind të votuesve që refuzuan thirrjen për të frenuar imigracionin nga BE.

” Gjatë dy viteve të fundit, më shumë se 180,000 njerëz të tjerë kanë emigruar në Zvicër, me pasoja shkatërruese për vendin tonë të vogël, ” tha kreu i SVP Marcel Dettling pas dorëzimit të nënshkrimeve këtë javë. 

Një komb në rritje

Popullsia e Zvicrës ka përjetuar rritje të qëndrueshme gjatë dekadave të fundit. 

Ai është rritur nga një fluks i vazhdueshëm i migrantëve që vijnë për të studiuar ose punuar në vend , përveç atyre që kërkojnë azil nga konfliktet si ai në Ukrainë. 

Sipas shifrave të fundit të FSO-së , popullsia u rrit me 0.8 për qind midis 2020 dhe 2021 – 28 për qind më shumë nga niveli i vitit 1990. 

Midis gushtit 2022 dhe korrikut 2023, vendi fitoi pothuajse 175,000 emigrantë , me mbi tre të katërtat që vinin nga BE/ZEE. 

Vitin e kaluar, FSO vlerësoi se rreth dyzet për qind e banorëve të përhershëm të Zvicrës të moshës 15 vjeç e lart kanë një prejardhje migrimi . 

Ai gjithashtu përcaktoi se mbi një milion nga ata individë me prejardhje migrante kishin marrë nënshtetësinë zvicerane.