Slloveni, policia zbulon identitetin e anëtarëve të grupit SOS, i cili kërcënon të huajt

06.06.2024

Policia zbuloi identitetin e anëtarëve individualë të grupit, i cili paraqitet si Garda Sllovene e Mbrojtjes, vesh rroba kamuflazhi dhe publikon video që kërcënojnë emigrantët në rrjetet sociale. Nuk ka raporte për viktima të mundshme.

Slloveni, policia zbulon identitetin e anëtarëve të grupit SOS, i cili kërcënon të huajt Foto: Ilustrim

Në rrjetin social Instagram, nën profilin “Garda e Mbrojtjes Sllovene (SOS)”, persona të maskuar kërcënojnë se do të merren me të huajt dhe pretendojnë se duhet rivendosur rendi.

Kësaj i është përgjigjur Departamenti i Policisë së Lubjanës dhe drejtori i saj Tomislav Omejec ka shpjeguar se tashmë kanë identifikuar disa anëtarë të këtij grupi. ” Këta janë njerëz më të rinj, disa prej të cilëve tashmë janë trajtuar në procedurat policore ,” shtoi ai. Për shkak se fshihen pas maskave apo veshjeve të kamufluara dhe japin përshtypjen e një grupi të organizuar që mund të jetë i dhunshëm, ata kanë futur frikën tek popullata vendase, për këtë arsye është thirrur policia për të ndërhyrë, tha ai.

Ndryshe, ata janë ende duke hetuar regjistrimet e këtij grupi dhe për të përcaktuar nëse ata janë duke kryer krime të ndjekura zyrtarisht të nxitjes publike në dhunë apo intolerancë. Sipas Omejec, raportet për viktimat e supozuara ose viktimat e mundshme nuk janë marrë ende.

“ Dëshirojmë të theksojmë se këta roje fshati, roje apo forma të tjera të vetëorganizimit, kur vetë qytetarët kryejnë detyrat e organeve shtetërore apo të policisë, paraqesin rrezik sigurie, ndikojnë negativisht në ndjenjën e sigurisë, edhe nëse bëjnë jo gjithmonë paraqesin një vepër penale ”, shpjegoi ai. Ai shtoi se përhapja e informacionit të rremë, nxitja e urrejtjes, dhunës ose intolerancës është e papranueshme, pasi dëmton ndjenjën e sigurisë në mjedisin lokal dhe ngre dyshime për sigurinë dhe agjencitë e zbatimit të ligjit.

“Ljubljana është një qytet relativisht i sigurt”

Ai tha se në Lubjanë këtë vit numri i të gjitha veprave penale të trajtuara është tetë për qind më i ulët se një vit më parë. ” Situata e krimit nuk është në rritje, siç dëshiron shpesh ta portretizojë publiku. Ne reagojmë menjëherë ndaj tendencave të shtuara apo të ndryshuara të krimit në polici me metoda pune si kontrolle më të rrepta, forcojmë bashkëpunimin me komunitetet lokale, policinë e qytetit, prokurorinë. dhe të tjerë ”, pohoi ai. .

Prandaj, në Lubjanë është krijuar një grup i posaçëm pune i punonjësve të policisë, me të cilin sigurojnë një prani edhe më të madhe në terren. ” Në UP Ljubljanë, ne jemi të vetëdijshëm për faktorët e rritjes së rreziqeve të sigurisë që lidhen me zonën e migrimit dhe përqendrimin e aplikantëve për mbrojtje ndërkombëtare në mjediset lokale. Në afërsi të qendrës së azilit dhe në vende të tjera, si p.sh. Stacioni i autobusëve dhe hekurudhave, si në Ljubljanë ashtu edhe në Logac, ne ofrojmë shërbim të vazhdueshëm vëzhgimi dhe vlerësojmë situatën në baza ditore ” Gjithashtu është forcuar bashkëpunimi ndërkombëtar.

Drejtori i Departamentit të Policisë së Lubjanës përsëriti edhe një herë se nuk ka arsye për organizimin e këtyre rojeve të fshatit. “ Në polici mbështesim veprimet vetëmbrojtëse të qytetarëve, me qëllim zbulimin e veprimeve dhe ngjarjeve të pazakonta në afërsi të tyre. I bëjmë thirrje që të informojnë policinë për zbulimin e çdo veprimi dhe personi ” .