[EKSKLUZIVE] – Performanca e komunave, Suhareka renditet e 6-ta për nga Përgjegjshmëria Komunale

  • 16.12.2022
[EKSKLUZIVE] – Performanca e komunave, Suhareka renditet e 6-ta për nga Përgjegjshmëria Komunale

Raporti i performancës komunale për vitin 2021 të cilin e ka siguruar SuharekaOnline prezanton rezultatet e punës së komunave në 19 fushave të kompetencave që janë nën përgjegjësi të tyre, përmes 104 treguesve nga 119 sa ka gjithsej Sistemi për Menaxhimin e Performancës Komunale.

Nga këto 19 fusha të cilat prezentohen në këtë raport ku kanë raportuar 37 komuna të Kosovës është edhe ajo e përgjegjshmërisë komunale .

Fusha 3 – Përgjegjshmëria Komunale – Përgjegjshmëria komunale është inkuadruar si fushë e re në SMPK-së dhe ka gjithsej 22 tregues, prej të cilëve 17 janë aplikuar në vitin 2021.


Kjo fushë ka një përformancë të përgjithshme prej 53.97%.

Në kuadër të kësaj fushe, vërejmë performancë të lartë të komunave në ndërmarrjen e veprimeve ligjore për suspendimin e zyrtarëve për të cilët ka pasur aktakuzë në lidhje me veprat për shpërdorim detyrës zyrtare.

Komunat kanë treguar përformancë pozitive edhe në diskutimin e projektbuxheteve dhe kornizës afatmesme të shpenzimeve.

Sipas të dhënave në 36 komuna janë mbajtur 280 takime me qytetarë për projektbuxhetin, apo mesatarisht 8 takime për komunë. Në vijim është paraqitur lista e treguesve në këtë fushë sipas përqindjes:

Nga të dhënat e figurës së mësipërme del që pjesa më e madhe komunave nuk e kanë të hartuar dhe si rrjedhojë nuk e kanë parashtruar në kuvend komunal planin vjetor të integritetit, që ka përqindje të ulët prej 5.41 %.

Pavarësisht obligimit juridik të komunave për diskutimin e raportit të performancës për vitin paraprak në kuvendin e komunës, ky tregues është i ngrirë për shkak të Covid-19.

Ndërsa, mbetet në nivel të ulët zbatimi i dispozitës së udhëzimit administrativ për standardet minimale të konsultimit publik në nivel lokal për të publikuar raportet me rezultatet e proceseve të konsultimeve publike, prej 4.65%.

Pjesëmarrja e qytetarëve në konsultime publike edhe në vitin 2021, mbetet e ulët edhe përkundër standardit të SMPK-së të 3% të popullsisë së komunës, i cili është përmbushur në shkallën 21.91% krahasuar me vitin paraprak që ishte 16.45%.

Te ky tregues vërehet një ngritje e lehtë në vitin 2021. Sa i përket nivelit të zbatimit të planit të prokurimit, bazuar në shumën e shpenzuar kundrejt shumës së planifikuar, performanca rezulton në masën 81.63% ,që krahasuar me vitin paraprak ka një rënie prej 7%,ku në vitin 2020 ishte 88.06%.

Treguesi i për nivelin e adresimit te rekomandimeve të ZKA-së ka përqindjen prej 47.25%. 

Duke u bazuar në raportin që posedon SuharekaOnline figuron se për përformancë në Përgjegjshmërinë komunale, Komuna e Suharekës është renditur e 6-ta me 65.98% nga gjithsej 37 komuna.

Ndërsa, para Komunës së Suharekës, përformancën më të lartë në indikatorët e kësaj fushe e ka arritur komuna e Lipjanit (84.63%), Pejë (80.71%), Rahovec (75.69%) dhe Gllogoc (73.64%).

Ndryshe nga to, më ulët qëndrojnë komunat: Mitrovicë Veriore, Zubin Potok dhe Shtërpca, Partesh, Leposaviq.

Në nivelin të përformancë në këtë fushë, ka ndikuar edhe mos raportimi i të gjitha të dhënave për tregues nga komunat në fjalë. 

N'minuta
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë