​Dita Botërore kundër Trafikimit të Qenieve Njerëzore

  • 30.07.2022
​Dita Botërore kundër Trafikimit të Qenieve Njerëzore

Me zgjerimin global të përdorimit të teknologjisë – të intensifikuar nga pandemia COVID-19 dhe zhvendosja e jetës sonë të përditshme në platformat online – krimi i trafikimit të qenieve njerëzore ka pushtuar hapësirën kibernetike. Interneti dhe platformat dixhitale u ofrojnë trafikantëve mjete të shumta për të rekrutuar, shfrytëzuar dhe kontrolluar viktimat; organizojnë transportin dhe akomodimin e tyre; reklamimi i viktimave dhe kontaktimi me klientët e mundshëm; komunikojnë mes autorëve; dhe fshehin të ardhurat kriminale – dhe të gjitha këto me shpejtësi, kosto efektive dhe anonimitet më të madh.

Megjithatë, në përdorimin e teknologjisë qëndron edhe një mundësi e madhe. Suksesi i ardhshëm në çrrënjosjen e trafikimit të qenieve njerëzore do të varet nga mënyra se si zbatimi i ligjit, sistemet e drejtësisë penale dhe të tjerët mund të përdorin teknologjinë në përgjigjet e tyre, duke përfshirë ndihmën e hetimeve për të hedhur dritë mbi modus operandi të rrjeteve të trafikimit; rritja e ndjekjeve penale përmes provave dixhitale për të lehtësuar situatën e viktimave në procedimet penale; dhe ofrimin e shërbimeve mbështetëse për të mbijetuarit. Aktivitetet parandaluese dhe ndërgjegjësuese për përdorimin e sigurt të internetit dhe mediave sociale mund të ndihmojnë në zbutjen e rrezikut që njerëzit të bien viktimë e trafikimit në internet.


Bashkëpunimi me sektorin privat është i rëndësishëm për të shfrytëzuar inovacionin dhe ekspertizën për zhvillimin e zgjidhjeve të qëndrueshme, të bazuara në teknologji për të mbështetur parandalimin dhe luftimin e trafikimit të qenieve njerëzore.

Si mund të përfshiheni

– Ndani, pëlqeni dhe komentoni mesazhet e mediave sociale për Ditën Botërore.
– Jini vigjilentë në sferën online dhe raportoni faqet ose aktivitetet e dyshimta tek autoritetet, p.sh., duke përdorur mekanizma të dedikuar online ose linja ndihmëse.
Dhuroni për Fondin Vullnetar të Mirëbesimit të Kombeve të Bashkuara për Viktimat e Trafikimit të Qenieve Njerëzore, i cili ofron ndihmë dhe mbrojtje në terren për viktimat e trafikimit.

Shtetet Anëtare inkurajohen të:

Të sigurojë që ajo që është e paligjshme dhe ndiqet penalisht jashtë linje është gjithashtu e paligjshme dhe ndiqet penalisht online;
Zgjerojnë vëmendjen e tyre në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore në hapësirën kibernetike, duke përfshirë sigurimin e burimeve për zbatimin e ligjit dhe sigurimin e zbatimit të politikave dhe rregulloreve;
Bashkohuni me fushatën e Zemrës Blu dhe mbështesni viktimat e trafikimit të qenieve njerëzore nëpërmjet Fondit Vullnetar të Mirëbesimit të OKB-së (UNVTF).

Kompanitë e sektorit privat të bazuara në teknologji, veçanërisht kompanitë e teknologjisë, thirren që:

Të sigurohet se janë vendosur masa dhe kufizime që parandalojnë përdorimin e platformave dhe mjeteve teknologjike për trafikim;
Të përdorin zgjuarsinë teknologjike për të luftuar trafikimin e qenieve njerëzore;
Identifikoni në mënyrë proaktive materiale të paligjshme dhe të dëmshme në internet dhe merrni hapa të menjëhershëm dhe efektivë për ta hequr atë.

Shfrytëzimi seksual, puna e detyruar, skllavëria…

Trafikimi i qenieve njerëzore është një krim i rëndë dhe një shkelje e rëndë e të drejtave të njeriut. Çdo vit, mijëra burra, gra dhe fëmijë bien në duart e trafikantëve, në vendet e tyre dhe jashtë saj. Pothuajse çdo vend në botë është i prekur nga trafikimi, qoftë si vend origjine, tranziti apo destinacioni për viktimat. UNODC, si kujdestar i Konventës së Kombeve të Bashkuara kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar (UNTOC) dhe Protokolleve të saj, i ndihmon shtetet në përpjekjet e tyre për të zbatuar Protokollin për Parandalimin, Shtypjen dhe Ndëshkimin e Trafikimit të Personave (Protokolli i Trafikimit të Personave).

Protokolli për Parandalimin, Shtypjen dhe Ndëshkimin e Trafikimit të Njerëzve e përkufizon Trafikimin e Njerëzve si rekrutim, transport, transferim, strehim ose marrje të personave, me anë të kërcënimit ose përdorimit të forcës ose formave të tjera të shtrëngimit, rrëmbimit, mashtrimit, mashtrimi, abuzimi me pushtetin ose pozicioni i cenueshmërisë ose dhënien ose marrjen e pagesave ose përfitimeve për të arritur pëlqimin e një personi që ka kontroll mbi një person tjetër, me qëllim shfrytëzimi. Shfrytëzimi do të përfshijë, minimalisht, shfrytëzimin e prostitucionit të të tjerëve ose forma të tjera të shfrytëzimit seksual, punën ose shërbimet e detyruara, skllavërinë ose praktikat e ngjashme me skllavërinë, skllavërinë ose heqjen e organeve.

Dita Botërore kundër Trafikimit të Njerëzve u shpall nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, në rezolutën e saj A/RES/68/192.

N'minuta
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
Suharekë, rruga e lagjes “Fan Noli” vërshohet nga mbeturinat, ankohen qytetarët
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
[FOTO] Vetura përplaset me ujkun në autostradën Prizren-Suharekë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Disa të rinj kapen në video duke dëmtuar ulëset në “Shtigjet e Ecjes”, Muharremaj kërkon intervenimin e policisë
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Ganimete Hoxha nga fshati Budakovë ka nevojë për ndihmën tuaj
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Suharekë, zjarrfikësit vazhdojnë të përballen me zjarre malore
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Ambient i pastër, “betonizohet” rruga në Zonën Industriale
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Zjarr mbi fshatin Sallagrazhdë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Kapen me marihuanë, arrestohen 4 të rinj në Suharekë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, raportohet për të lënduar
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë
Aksident në autostradë në drejtimin Suharekë-Prizren, një person i lënduar rëndë