Shërbimi ushtarak mund të bëhet i detyrueshëm edhe për gratë në Gjermani

09.07.2024

Inspektori i Përgjithshëm i Bundeswehr-it, Carsten Breuer, oficeri më i lartë në ushtrinë gjermane, kur rifut shërbimin ushtarak, preferon modelin e shërbimit të detyrueshëm për burrat, por edhe për gratë.

Shërbimi ushtarak mund të bëhet i detyrueshëm edhe për gratë në Gjermani Foto: Ilustrim

“Aktualisht shërbimi ushtarak është i ngrirë dhe sipas Kushtetutës i referohet popullatës mashkullore. Aty duhet futur barazia, por para kësaj është i nevojshëm një diskutim i përshtatshëm politik dhe social”, tha Breuer, raporton Deutsche Welle.

Ai gjithashtu theksoi se Gjermania “duhet të jetë e aftë për luftë”. Në qershor , ministri i Mbrojtjes, socialdemokrati Boris Pistorius, prezantoi planet për një model të ri shërbimi ushtarak. Ai konsiston në një trajnim bazë gjashtëmujor me opsionin e vullnetarizmit, pra duke shërbyer 17 muaj shtesë sipas kontratës.

Para kësaj, të gjithë të rinjtë e moshës ushtarake duhet të përfshihen përgjithësisht dhe të pyeten për aftësinë dhe vullnetin e tyre për të shërbyer në ushtri. Vajzat gjithashtu mund të shërbenin në ushtri.

Carsten Breuer mbështeti modelin e Pistorius: “Ushtarakisht, ne kemi nevojë për aftësinë për të rritur numrin e trupave dhe në aspektin e planeve të NATO-s”, tha Breuer, duke shtuar se Gjermania është ende “qendër kryesore e Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut”.

“Në total na duhen mbi 400 mijë ushtarë me kontratë të përkohshme ose të përhershme, si dhe rezervistë. Për të mbuluar këto nevoja duhen edhe 100 mijë rezervistë të tjerë”, tha inspektori i përgjithshëm. Ai shpjegoi se modeli i ri mund ta “mbulojë” këtë fillimisht, por shtoi: “Pa komponentin e shërbimit të detyrueshëm nuk funksionon”.

Në vitin 2011 detyrimi për të shërbyer në ushtri u pezullua për një periudhë 55-vjeçare.